2013-01-22 15:17:10
Φωτογραφία για Κωστής Χατζηδάκης: Και απεργούν και πληρώνονται
«Η απεργία είναι δικαίωμα προστατευμένο απο το Σύνταγμα, αλλά ασκείται με συγκεκριμένους όρους που ορίζονται από το Σύνταγμα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Σκληραίνει η κόντρα υπουργείου Μεταφορών - εργαζομένων μετρό για τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο. Ανέφερε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν σέβονται το νόμο και πως κάποιοι απεργούν «θεωρητικά» καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της ΣΤΑΣΥ, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων πληρώνονται κανονικά.

Οπως είπε, «ενώ για μέρες δεν λειτουργούσαν και δεν λειτουργούν το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ, την ίδια στιγμή από τα στοιχεία τα οποία μου έδωσε σήμερα η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ για την περασμένη εβδομάδα, προκύπτει ότι μόνο μειοψηφία των εργαζομένων απεργεί και η πλειοψηφία πληρώνεται. Αυτό θα ελεγχθεί».


Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί αθέμιτες πρακτικές

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι έχει δώσει εντολή στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ «να δει ποιες μεθόδους μετέρχονται όλοι αυτοί που πληρώνονται ενώ θεωρητικώς απεργούν» και πρόσθεσε ότι θα γίνει σχετική αναφορά στη δικαιοσύνη και πως αν χρειαστεί θα υπάρξει και τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου».

«Η κυβέρνηση τέτοιου είδους αθέμιτες πρακτικές που προσβάλλουν την κοινωνία, δεν πρόκειται να τις δεχτεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κ. Χατζηδάκης: Υπάρχουν όροι και όρια στην απεργία

Ο Κ. Χατζηδάκης για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο μετρό.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως «η απεργία είναι δικαίωμα προστατευμένο από το Σύνταγμα, αλλά ασκείται με συγκεκριμένους όρους που ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους». «Υπάρχουν λοιπόν», πρόσθεσε, «όροι και όρια στην απεργία».

«Φοβούμαι», συνέχισε, «ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι στους όρους ούτε απέναντι στα όρια». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η προκήρυξη των απεργιών «γίνεται χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προθεσμίες και οι νόμιμες διαδικασίες».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός εξήγησε πως για αυτόν τον λόγο προσέφυγε η ΣΤΑΣΥ στη δικαιοσύνη και πως αυτή «θα αποφασίσει με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους».

«Οι μαϊμουδιές δεν αφορούν τους εργαζομένους - Γνωρίζουμε ποιοι μαϊμουδίζουν»

Οι αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης για απεργούς που πληρώνονται κανονικά, προκάλεσαν την οργή του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) και του Σωματείου Ηλεκτροδηγών (ΣΗΑΜ) που σχολίασαν: «Απαντάμε στον υπουργό ότι οι μαϊμουδιές, για τις οποίες μίλησε, δεν αφορούν τους εργαζομένους. Γνωρίζουμε ποιοι μαϊμουδίζουν και πού βρίσκονται».

Όσον αφορά την προσφυγή της ΣΤΑΣΥ στη δικαιοσύνη, οι εργαζόμενοι στο μετρό υποστηρίζουν ότι το αίτημά τους να μη περικοπούν οι αποδοχές τους είναι καθ’ όλα νόμιμο, «όπως και κάθε άλλου εργαζομένου». «Η αγωνιστική μας έτσι κινητοποίηση είναι καθ’ όλα νόμιμη, όσο ακριβώς και ο πολύχρονος αγώνας των δικαστών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι απεργοί σημειώνουν ακόμη ότι η στόχευση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη: «Επιζητούν να επιβάλουν την υποτίμηση της τιμής της εργατικής μας δύναμης. Θέλουν την ΣΤΑΣΥ πιο κερδοφόρα και έτσι πιο ελκυστική στον δήθεν επενδυτή ιδιώτη, στον οποίο στοχεύουν να την μεταβιβάσουν».

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι των μέσων σταθερής τροχιάς εμφανίζονταν ανυποχώρητοι, καταγγέλλοντας πλέον και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα, μετά και την προσφυγή της ΣΤΑΣΥ στη δικαιοσύνη, προειδοποιούσαν την κυβέρνηση ότι «εάν συνεχίσει με τη νοοτροπία της αδιαφορίας […] είναι βέβαιο ότι ο ασκός του Αιόλου δε θα κλείσει, χωρίς να βρεθεί πολιτική λύση».

Ο ασκός του Αιόλου δε θα κλείσει, αν δε βρεθεί πολιτική λύση

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης της ΣΤΑΣΥ ανέφερε τα ακόλουθα: «Ο καθένας από τους συμπολίτες μας που μπορεί να διακρίνει τα αυτονόητα, εύκολα διαπιστώνει (ιδιαίτερα δε, αν δε διαθέτει "κοντή μνήμη"), ότι οι κινητοποιήσεις που γίνονται στο χώρο των συγκοινωνιών δεν έχουν "συντεχνιακά" χαρακτηριστικά».

«Δηλαδή», συμπλήρωναν, «πέρα από τη μεθόδευση των ΜΜΕ για τους λόγους και τις επιπτώσεις των Απεργιών, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στη ΣΤΑΣΥ». Όπως αναφέρουν, «το μείζον και κυρίαρχο θέμα είναι η κατάργηση του θεσμού των Σ.Σ.Ε. σε όλο το φάσμα της αγοράς».

Στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΜ

Τη στήριξή του στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας παράλληλα τις «απειλές» του υπουργού Ανάπτυξης εναντίον τους.

«Οι πρόσφατες «απειλές» του υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με την στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φανερώνουν για μια ακόμη φορά τον ολισθηρό δρόμο της μνημονιακής τρικομματικής κυβέρνησης», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηρίζει επίσης «καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα» τις δηλώσεις του υπουργού, κατηγορώντας τον ότι είχε ως στόχο να «αποκρύψει» την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις συγκοινωνίες.

Βολές Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά του υπ. Ανάπτυξης

Επικρίσεις κατά του υπουργού Ανάπτυξης διατύπωσε και η αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.

«Αντί ο κ. Χατζηδάκης να απειλεί τους εργαζόμενους της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. οφείλει να παλέψει για το δημόσιο συμφέρον, τις ασφαλείς μεταφορές, για εθνικές υποδομές, για ολιστική και όχι λογιστική εξοικονόμηση πόρων και να προβεί ως οφείλει ως υπουργός σε σοβαρή πολιτική ανάπτυξης μιας επιχείρησης, την οποία μεθοδευμένα αυτός και οι προκάτοχοί του υποβάθμισαν προκειμένου να παραδώσουν στα χέρια συμφερόντων», σχολίασε η κ. Μακρή.

Πηγή: naftemporiki
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ