2013-01-22 01:09:03
Φωτογραφία για Ισραήλ: Ανοίγουν αύριο οι κάλπες
Αύριο διεξάγονται πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, οι οποίες προκηρύχθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να περάσει τον προϋπολογισμό του 2013. Τα θέματα που απασχόλησαν το εκλογικό σώμα αφορούσαν... όπως πάντα την εθνική ασφάλεια του εβραϊκού κράτους, την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους, την επέκταση –παρόλο που θεωρείται παράνομη βάσει διεθνούς δικαίου- των εποικισμών καθώς και κάποια άλλα που έγιναν για πρώτη φορά τόσο εμφανή όπως η απάντηση του Ισραήλ στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και κοινωνικοοικονομικά θέματα. 

Αξίζει να αναφερθεί πως η χώρα συγκλονίστηκε το 2011 από διαμαρτυρίες κατά του υψηλότατου κόστους διαβίωσης. Ακόμη υπογραμμίζεται πως πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ασφαλείας του Ισραήλ που δημοσιεύτηκε στο BBC, έδειξε πως ένας στους τέσσερις ισραηλινούς ζει σε καθεστώς φτώχειας.

Τουλάχιστον 34 κόμματα διεκδικούν την ψήφο 5,5 εκατομμυρίων Ισραηλινών ψηφοφόρων για να εισέλθουν στην Κνεσέτ (τη Βουλή του Ισραήλ), η οποία έχει 120 έδρες
. Εκτός του Λικούντ του πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου και το Γίσραελ Μπεϊτένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, το Εργατικό Κόμμα, του οποίου επικεφαλής τέθηκε φέτος η Σέλι Γιαχιμόβιτς – πρώην δημοσιογράφος που έδωσε μάχη για τα κοινωνικο-οικονομικά θέματα, αίσθηση προκάλεσε και το υπερεθνικιστικό κόμμα Μπαγίτ Γιεχουντί του Νάφταλι Μπένετ, ενός πολυεκατομμυριούχου της υψηλής τεχνολογίας και πρώην συμβούλου του Νετανιάχου. Επίσης, σημαντικό ρόλο διεκδίκησε να παίξει το Γιες Αντίντ (Υπάρχει Μέλλον) του Γιαΐρ Λαπίντ και το κεντρώο Χατνούα (Το Κίνημα) της πρώην ηγέτιδας του κεντρώου Καντίμα και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι. Τα κόμματα που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα από ακροδεξιά σε ακροαριστερά κι από κοσμικά σε υπερορθόδοξα κλπ.

Οι 120 βουλευτές εκλέγονται με βάση το αναλογικό σύστημα ενώ το ελάχιστο ποσοστό εισδοχής στην Κνεσέτ είναι το 2%. Για το λόγο αυτό είθισται να εισέρχονται στη βουλή πολλά κόμματα και το Ισραήλ να κυβερνιέται ιστορικά από συμμαχικές κυβερνήσεις.

Προς τα δεξιά

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση ο Νετανιάχου αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία της Βουλής (με 63 έδρες) αν και με μικρότερο ποσοστό από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση -τέσσερα χρόνια πριν. Αν οι δημοσκοπικές προβλέψεις επαληθευτούν τότε θα σχηματιστεί μια ακόμη πιο δεξιά και πιο σκληροπυρηνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νετανιάχου. Οι αναλυτές προβλέπουν σε αυτήν την περίπτωση πως θα είναι δυσκολότερη η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους καθώς η κυβέρνηση θα ταχθεί ενάντια στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και θα προωθήσει την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη – τουλάχιστον βάσει των προγραμματικών της δηλώσεων.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ