2013-01-21 23:13:04
Φωτογραφία για Ι. Μιχελογιαννάκης: «Ερρίκος Ντυνάν, μέγα πολιτικό και επιχειρηματικό σκάνδαλο, με θύμα για άλλη μια φορά την κοινωνία»
από το Γραφείο Τύπου

Το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν προέρχεται από κληροδοτήματα και εκποιήσεις ακινήτων του Ερυθρού Σταυρού. 

Το 1992 ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού προχώρησαν στην ίδρυση Ιδρύματος με την επωνυμία Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν στο οποίο παραχώρησαν κατά κυριότητα ακίνητα του Ερυθρού Σταυρού αξίας 10 δις δραχμών περίπου.

Όμως το Συμβούλιο Εφετών στο βούλευμα του αναφέρει ότι, ο Ερυθρός Σταυρός σε καμιά περίπτωση δεν έχει δικαίωμα να ιδρύσει ίδρυμα και να του παραχωρήσει περιουσιακά στοιχεία, ιδίως όταν δεν έχει κοινωφελές και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα αλλά κερδοσκοπικό και ζημιογόνο, όπως αποδείχτηκε.

Η πρώτη συνεργασία του Ερρίκος Ντυνάν έρχεται το 2006 με το θεραπευτήριο Υγεία και σκοπό τη δημιουργία Μαιευτηρίου στο χώρο του Ασκληπιείου Βούλας, που είναι ιδιοκτησίας του Ερρίκος Ντυνάν. Μάλιστα τότε, το δάνειο του Ερρίκος Ντυνάν μεταφέρεται στη Τράπεζα Marfin. Τη συγκεκριμένη σύμπραξη τη «σπάει» το Υπουργείο με πρόσχημα ότι το Ασκληπιείο ανήκει στο ΕΣΥ.


Το 2008 το μάνατζμεντ το αναλαμβάνει η Eurohospital που ελέγχεται κατά 50% από το Ιατρικό και κατά 50% από τη Euromedica. Όμως και αυτή η σύμπραξη «χαλάει».

Το 2009 γίνεται σύμπραξη Ντυνάν με Μαιευτήριο ΓΑΙΑ, διαταράσσονται τότε τα συμφέροντα των μαιευτηρίων, Μητέρα, Υγεία, Λητώ και Ιασώ και ακολουθεί η καταγγελία της σύμβασης με την Τράπεζα Marfin από την Marfin, με το αιτιολογικό ότι το Ντυνάν δεν πάει καλά οικονομικά.

Επίσης την άνοιξη του 2010 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους βγάζει τη σύμπραξη μη νόμιμη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το Ντυνάν να χάσει 20 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικά ταμεία.

Το φθινόπωρο του 2010 ξανά λαμβάνει άδεια καλής λειτουργίας με το ΓΑΙΑ και ενώ αναμενόταν να δοθεί λύση για το μαιευτήριο, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού κ. Μαριτίνης προκηρύσσει διαγωνισμό για το μάνατζμέντ.

Στην συνέχεια και εν αναμονή των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, ανακοινώνεται από το Ντυνάν ότι περιμένει έως τις 20 Ιανουαρίου πρόταση εξαγοράς ολόκληρου του Ντυνάν από το Ιατρικό Αθηνών.

Εν συνεχεία το Δεκέμβριο του 2012 κατατίθενται οχτώ προσφορές και ουσιαστικά υπάρχουν τρία σενάρια α) το νοσοκομείο να πωληθεί εξ ολοκλήρου, β) η συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή, γ) σπάσιμο του Ντυνάν σε πολλές εταιρίες και πώλησή τους ξεχωριστά.

Ισχυρά χαρτιά είναι το brand name και το ακίνητο ενώ αδύναμα χαρτιά είναι η πτώση του τζίρου και η ζημιογόνος λειτουργική δραστηριότητα.

Σήμερα το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυναν έχει χρέη που φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ.

Οι προβληματισμοί που εγείρονται είναι : 

 

Τα χρέη του Ερρίκος Ντυνάν θα τα χρεωθεί ο αγοραστής ; 

Παρά του ότι η κυβέρνηση φρόντισε και του εξασφάλισε παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας και πάγωσε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου κάθε απαίτηση των προμηθευτών και των πιστωτών τι θα γίνει από το Φεβρουάριο και μετά ; 

Ποιος ευθύνεται για το μεγάλο μέρος των ιατρών που έχει αποχωρήσει ; 

Τι θα γίνει με τα 1.000 άτομα προσωπικού που οι περισσότεροι έχουν προσληφθεί ρουσφετολογικά ; 

Πότε θα πάρουν τα δεδουλευμένα του οι εργαζόμενοι ;

Το 1,8 εκατ. ευρώ που θα δώσει το Υπουργείο φτάνει ;

Η υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν αποτελεί μέγα κοινωνικό, πολιτικό και επιχειρηματικό σκάνδαλο τόσο λόγο του μη σεβασμού της προέλευσης του, όσο και λόγο των «στημένων παιχνιδιών» γύρω από απόκτηση του.

Η καλύτερη πρόταση είναι να αφήσουμε τα πολιτικό-επιχειρηματικά παιχνίδια και να ενταχθεί το Ερρίκος Ντυνάν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ