2013-01-21 10:15:57
Φωτογραφία για Σήμερα ανακοινώνονται τα μέλη της Προανακριτικής επιτροπής της Βουλής
Με «οδηγό» τους ταχείς ρυθμούς, την έρευνα σε όλα τα επίπεδα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποτελέσματα συγκροτείται αύριο σε σώμα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία προέκυψε από τη θυελλώδη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, που αποφάσισε την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου Ωστόσο, σήμερα θα ανακοινωθούν τα 15 μέλη που θα την απαρτίζουν, ενώ την Τετάρτη θα ξεκινήσει τις εργασίες της, πιθανότατα με τις προτάσεις των κομμάτων για την κατάρτιση του καταλόγου των μαρτύρων που θα κληθούν. Πρόεδρος της Προανακριτικής, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην εισαγγελικός λειτουργός Χρ. Μαρκογιαννάκης.

Μιλώντας ο ίδιος χθες στο Mega και στην ερώτηση αν στην Προανακριτική θα εξεταστεί και η διαδρομή της λίστας, πλην των ενδεχόμενων ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε με νόημα πως «δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω το δικαίωμα σε κανέναν να πει ότι είμαι ο πρωτομάστορας του κουκουλώματος».


Η διάρκεια του βίου της Προανακριτικής θα είναι περίπου 40-50 ημερών, με πρώτη ημερομηνία προκειμένου να κατατεθεί το πόρισμά της την 25η Φεβρουαρίου, ωστόσο σύμφωνα με την πρακτική του παρελθόντος ο χρόνος θα επιμηκυνθεί για περίπου 10 μέρες, με το πόρισμα να αναμένεται να κατατεθεί στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη στις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά τώρα με τη στελέχωση της επιτροπής, εκτός από τον πρόεδρο της Προανακριτικής Χρ. Μαρκογιαννάκη, η πλευρά της ΝΔ θα έχει ακόμα τέσσερις βουλευτές στην επιτροπή, με επικρατέστερα να είναι τα ονόματα των Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, Αδ. Γεωργιάδη, Λάζ. Τσαβδαρίδη και Κ. Κουτσογιαννακόπουλου. Τρεις βουλευτές θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, με πιο πιθανούς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Θ. Δρίτσα και τον Χ. Κοντονή, και δύο αναμένεται να είναι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με πιο πιθανούς τους Π. Ρήγα και Δ. Σαλτούρο.

Την επιτροπή θα συμπληρώνουν ένας βουλευτής από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, με πιο πιθανό τον Β. Καπερνάρο, ένας βουλευτής από τη Χρυσή Αυγή, με πιο πιθανό τον Μ. Αρβανίτη, ο νομικός Β. Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ, ένας βουλευτής από το ΚΚΕ, με πιο πιθανό τον Γ. Γκιόκα, και ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές, με πιο πιθανό τον Κ. Μαρκόπουλο. Οι 15 βουλευτές που θα αναλαμβάνουν ουσιαστικά καθήκοντα δικαστικών λειτουργών, καθώς η προκαταρκτική εξέταση που θα πραγματοποιηθεί παραχωρεί στην επιτροπή αρμοδιότητες εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Η στρατηγική των κομμάτων ήταν εμφανής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο κοινός τόπος του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων είναι το γεγονός πως σε περίπτωση που υπάρξουν νεότερα στοιχεία από την έρευνα, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν στο στόχαστρο της επιτροπής κι άλλα πρόσωπα.

Σύγκρουση

Η σύγκρουση στην Προανακριτική Επιτροπή αναμένεται να είναι σφοδρή καθώς ο διευθυντής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, με δήλωσή του είπε ότι ο κ. Βενιζέλος έκρυβε τη λίστα Λαγκάρντ στο γραφείο του απαντώντας εμμέσως και στις κατηγορίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι ο ίδιος είναι πίσω από τη δημοσίευση της λίστας. Ταυτόχρονα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης επανήλθε προκαλώντας τον κ. Βενιζέλο να κατονομάσει σε ποιους δημοσιογράφους έλεγε ότι πίσω από τη λίστα ήταν συγγενείς του.

Στην Ιπποκράτους επέμειναν στις αναφορές του κ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής - όπου δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας για τους συνεργάτες του και τις διαρροές για τη λίστα Λαγκάρντ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Υπάρχουν και καλά νέα,
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Υπάρχουν και καλά νέα,
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ