2013-01-21 08:52:04
Φωτογραφία για Προσοχή! Σήμα κινδύνου για τις σόμπες - βόμβες
Φόβους για ανθρώπινες τραγωδίες εκφράζουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της χώρας αλλά και το πυροσβεστικό σώμα, μετά τη διαπίστωση ότι στην αγορά πωλούνται συσκευές εναλλακτικής θέρμανσης που δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει -αναγκαστικά- πολλούς να στραφούν σε πιο οικονομικά, παραδοσιακά μέσα θέρμανσης, όπως ξυλόσομπες, σόμπες υγραερίου, λέβητες στερεών καυσίμων, θερμοπομπούς και άλλα, τα οποία όμως είναι αμφίβολης ασφαλείας και προστασίας από ενδεχόμενη πυρκαγιά - ιδίως όσον αφορά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τα οποία αν εκδηλωθεί φωτιά, δεν θα μπορέσουν άμεσα και αποτελεσματικά να την αντιληφθούν και να αντιδράσουν (όπως για παράδειγμα είναι τα ανήλικα παιδιά, τα άτομα με κινητικά προβλήματα ή τα άτομα τρίτης ηλικίας).

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας από την έναρξη της χειμερινής περιόδου πραγματοποίησε σαράντα πέντε έκτακτους ελέγχους σε εταιρείες εισαγωγής, μονάδες παραγωγής, εταιρείες τηλεπωλήσεων μηχανημάτων και συσκευών εναλλακτικής θέρμανσης
. Επιθεωρήθηκαν εκατόν σαράντα προϊόντα (σόμπες και τζάκια ξύλου, σόμπες και τζάκια με pellets, οικιακοί ανεξάρτητοι λέβητες, ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα) και διαπιστώθηκε ότι το 60% των προϊόντων παρουσίαζαν έλλειμμα όσον αφορά τόσο τις υποχρεωτικές σημάνσεις ασφαλείας, τεχνικής πληρότητας και ενεργειακής απόδοσης όσο και τις οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης. Γι’ αυτό έχει κινηθεί η διαδικασία επιβολής προστίμων.

Το πρόβλημα των ακατάλληλων προϊόντων ή των προϊόντων-μαϊμού που κυκλοφορούν στην αγορά έχει ήδη απασχολήσει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, που προσπαθεί με ενημερωτικές καμπάνιες (διανομή φυλλαδίων, επισκέψεις σε σχολεία και επιχειρήσεις) να ευαισθητοποιήσει το κοινό, το οποίο καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό.

Μάλιστα, μόλις πριν μερικές εβδομάδες έγινε γνωστό ότι στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίστηκε ένα λαθραίο φορτίο με σόμπες διαφόρων τύπων από τη Βουλγαρία το οποίο κατασχέθηκε. Εξάλλου, πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με έναν ειδικό τύπο σομπών αλογόνου που δεν διαθέτουν αυτόματο μηχανισμό διακοπής της λειτουργίας τους, σε περίπτωση που πέσουν από τη θέση τους λόγω σεισμού ή από ανθρώπινο λάθος.

Πηγή: espressonews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ