2013-01-21 08:35:07
Φωτογραφία για EUROGROUP: ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ...ΓΚΡΙΝΙΑ
Το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου (9,2 δισ. ευρώ) αναμένεται να δώσει το eurogroup σήμερα το βράδυ. Ταυτόχρονα, όμως, θα στείλει και μηνύματα προς την ελληνική πλευρά, ιδίως σε ότι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις αποκρατικοποιήσεις. 

Μετά από καιρό, η Ελλάδα δεν θα είναι το… κυρίως πιάτο στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Στο μικροσκόπιο θα περάσουν το πρόγραμμα της Πορτογαλίας αλλά, κυρίως, της Κύπρου για την οποία οι αποφάσεις πηγαίνουν όλο και ποιο πίσω. Το πόρισμα της Pimco δεν αναμένεται να είναι στα χέρια των υπουργών και έτσι εγκαινιάζεται μια περίοδος όπου ο κύπριος υπουργός -και όχι ο Έλληνας- θα είναι στο μάτι του κυκλώνα.

Στο ανακοινωθέν πάντως για την Ελλάδα, το eurogroup αναμένεται σημειώσει ότι η χώρα μας εκπλήρωσε τις «προαπαιτούμενες δράσεις», το φορολογικό νομοσχέδιο (που ήταν ο κύριος όρος) και να εκφράζει την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης μέχρι στιγμής.


Θα καλεί, όμως, τη χώρα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, να ρίξει το βάρος στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και να προχωρήσει τις «βαλτωμένες» αποκρατικοποιήσεις.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών θα κλιθεί να περιγράψει τους άξονες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα παρουσιάσει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Σε αυτό θα πρέπει να δίνει πειστικές απαντήσεις στις κατηγορίες των δανειστών ότι στο μέτωπο της φοροδιαφυγής υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.

Για το σκοπό αυτό ρόλο θα έχουν και οι ξένοι εμπειρογνώμονες που θα εγκατασταθούν στη χώρα το προσεχές διάστημα ακριβώς γι αυτό τον σκοπό.

Ελεγκτές από την Ολλανδία, την Γερμανία, το Βέλγιο θα κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα φορολογικά δεδομένα των Ελλήνων ώστε να στήσουν, μαζί με το υπουργείο οικονομικό ένα νέο μηχανισμό είσπραξης εσόδων. Η εξέλιξη αυτή, πάντως, αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αντιπαραθέσεων στην Βουλή, κάτι το οποίο φοβάται η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να πείσει τους ευρωπαίους ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο και να εκμεταλλευτεί την «ανάγκη» των Γερμανών να επικρατήσει «ηρεμία» μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου.

Πάντως η κυβέρνηση σπρώχνει για αλλαγή στον τρόπο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα ώστε να δημιουργηθεί ευνοϊκή εικόνα στις αγορές, εάν τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι καλύτερα του αναμενομένου.

Ο στόχος είναι να φανούν οι δυναμικές του χρέους, του ελλείμματος, της ύφεσης και της ανεργίας που θα δείχνουν την ανάγκη για άμεση υιοθέτηση ενός σχεδίου Marshal για την ανάπτυξη.

Ηδη, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Γ. Στουρνάρας ενημερώνουν τα υψηλά κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ ότι η χώρα μας μπορεί να πετύχει καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα, να πιάσει όλους τους δημοσιονομικούς στόχους και συνεπώς ζητούνται έξτρα κονδύλια ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να γυρίζει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ