2013-01-21 08:28:04
Φωτογραφία για Τρομοκρατία...Επιπτώσεις στον τουρισμό και τις επενδύσεις φοβάται το Μαξίμου
Έντονη ανησυχία προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η κλιμάκωση των τρομοκρατικών ενεργειών, λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν αφενός στο κλίμα κοινωνικής ειρήνης και αφετέρου στην προσπάθεια για την ανόρθωση της οικονομίας. Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας ήταν σε συνεχή επαφή χθες με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ ενημέρωσε και τους δύο άλλους αρχηγούς της συγκυβέρνησης για την επίθεση στο «Mall» και για τα πρώτα στοιχεία των αστυνομικών ερευνών. Το ό,τι δεν υπάρχει ακόμη προκήρυξη ανάληψης ευθύνης δημιουργεί φόβους στις διωκτικές αρχές και στην πολιτική ηγεσία ότι θα υπάρξει και επόμενο χτύπημα.

 Το τελευταίο που χρειάζεται η κυβέρνηση είναι κλίμα κοινωνικής αναταραχής και «τυφλά» τρομοκρατικά χτυπήματα, που θα έχουν δύο αρνητικές συνέπειες: κατ' αρχήν στον τουρισμό, που φέτος δείχνει να έχει ανοδική τροχιά μετά την περυσινή πτώση και ακολούθως στην προσέλκυση επενδύσεων. Ήδη, κρίνεται ανησυχητική η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, που εφιστά την προσοχή στους Αμερικανούς επισκέπτες. Ατμόσφαιρα κοινωνικής αναταραχής και κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων, αν συνεχιστούν, θα αποθαρρύνουν πιθανούς επενδυτές και θα επιδεινώσουν γενικά το οικονομικό κλίμα.


 Ενώ στο επιχειρησιακό πεδίο δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον σημαντικά βήματα για την εξιχνίαση των χτυπημάτων που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ακολουθεί την εύκολη οδό της πολιτικής επίθεσης με υπονοούμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζοντας ενιαία τις εκφράσεις κοινωνικής βίας και τα κρούσματα τρομοκρατίας.

 Ενδεικτική είναι η κυριακάτικη ανακοίνωση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως, αν και κινήθηκε σε πιο χαμηλούς τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

 Αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Δένδια:

«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται».

 Και αυτό, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του εκπροσώπου του, καταδίκασε “απόλυτα και απερίφραστα” την τρομοκρατική επίθεση, όπως άλλωστε είχε κάνει και με την επίθεση εναντίον των γραφείων της ΝΔ.

Αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας. Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση».

Αν και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει την έλλειψη προόδου στο επιχειρησιακό σκέλος με πολιτικές εντυπώσεις εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνολική και απερίφραστη ήταν η καταδίκη και από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Το ΚΚΕ καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι και σημείωσε ότι «είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού».

 Στη δική της ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ εκφράζει «την καταδίκη της για την επίθεση στο "The Mall", όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας. Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία». Το ΠΑΣΟΚ «όχι μόνο καταδικάζει έντονα και κατηγορηματικά αυτή την δολοφονική επίθεση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο των αντίστοιχων κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και προειδοποιεί όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν».

 Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση καλείται τώρα, αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Όταν την πατρίδα μας την τραυματίζουν η αλλοδαπή και η ημεδαπή Τρόικα, δεν χρειάζονται τέτοια χτυπήματα, που αποπροσανατολίζουν και κυρίως προβληματίζουν».

 Στη δική της ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή καλεί την κυβέρνηση «να αφήσει τα ευχολόγια και τις λεκτικές καταδίκες και να προβεί άμεσα στη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των τρομοκρατών».

 protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ