2013-01-21 03:07:03
Φωτογραφία για Σύσκεψη στο ΕΒΕ Ξάνθης για το Αρδευτικό ενόψει της συζήτησης στο ΣτΕ! [Video]
-Παραγωγικοί φορείς συναντήθηκαν στο Επιμελητήριο για να δηλώσουν τη συστράτευση τους -Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Έχει μπλοκάρει μετά από προσφυγή οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ

-Τίποτα το καινούργιο επί της ουσίας του θέματος!

Ευρεία σύσκεψη όλων των παραγωγικών φορέων της Π.Ε. Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Επιμελητήριο Ξάνθης με πρωτοβουλία αυτού, της ΕΑΣ και του Εργατικού Κέντρου και με θέμα συζήτησης τη συστράτευση όλων των φορέων ενόψει και της συζήτησης της προσφυγής οικολογικών οργανώσεων κατά του αρδευτικού έργου του κάμπου της Ξάνθης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι φορείς αποφάσισαν να προχωρήσουν στην έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος το οποίο θα καταθέσουν ο καθένας μεμονωμένα στο ΣτΕ και στο οποίο θα παρουσιάζονται επιχειρήματα υπέρ του Αρδευτικού έργου. Παράλληλα θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση και συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο στην Αθήνα.


Στο σύνολό τους οι παρευρισκόμενοι φορείς έκαναν λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας κατά το στάδιο της υλοποίησής του ενώ παράλληλα θα προσφέρει οικονομικά οφέλη στον αγροτικό κόσμο της Ξάνθης. Από την πλευρά της ΕΑΣ Ξάνθης έγινε γνωστό πως ήδη αυτή έχει ζητήσει και έχει λάβει τη συνδρομή δύο δικηγορικών γραφείων της Αθήνας για τη δικαστική εκπροσώπησή της στο ΣτΕ, ενώ τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις έκανε γνωστή και η Μητρόπολη Ξάνθης. Στόχος των δράσεων είναι να ασκηθεί πίεση προς το Υπουργείο Αγροτικών Ανάπτυξης ώστε να υπάρξει παρέμβαση από την πλευρά του υπέρ του έργου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Ξάνθης καταθέτοντας τις προτάσεις τους για το αρδευτικό έργο και το πώς μπορεί να ξεπεραστεί η δικαστική διαμάχη με τις οικολογικές οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οικολογικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ προσβάλλοντας την υλοποίηση του έργου, θεωρώντας το καταστροφικό για το περιβάλλον,ενώ από την πλευρά των παραγωγικών φορέων επισημάνθηκε για ακόμη μια φορά το οικονομικό όφελος που αυτό θα αποφέρει στην τοπική οικονομία, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισαν πως μέσω αυτού θα τεθούν εκτός λειτουργίας 10.500 γεωτρήσεις στην περιοχή, οι οποίες ρυπαίνουν το περιβάλλον και δημιουργούν πρόβλημα υφαλμοίρωσης και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα καθαρό περιβαλλοντικό έργο.

Η προσφυγή των οικολόγων στο ΣτΕ συζητείται στις 6 Φεβρουαρίου, ενώ σε περίπτωση που η απόφαση δεν είναι θετική για την υλοποίηση του έργου θα χαθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το έργο. «Έχω ήδη στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα» ανέφερε ο κος Αλέξανδρος Κοντός, βουλευτής της ΝΔ Ξάνθης, συμπληρώνοντας πως «είναι ένα μείζον έργο και πιέζουμε προς όλους τους φορείς για αυτό. Στο Υπουργείο λέγανε πως είναι το μεγαλύτερο έργο μετά την Εγνατία Οδό και πρέπει να υλοποιηθεί. Δεν είναι θέμα κομματικό, ξεπερνάει τα όρια τα πολιτικά και είναι θέμα που αφορά την επιβίωση του τόπου».

«Το εργατικό κέντρο είναι πάντα παρόν σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες για αυτό και σήμερα είναι εδώ. Οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι από ότι οι άνεργοι και επειδή ο νομός μας είναι αγροτικός σήμερα είναι μια μοναδική ευκαιρία όλοι μαζί παρόντες όπως είμαστε εδώ να προσπαθήσουμε ώστε να δώσουμε μια λύση» σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κος Άγγελος Μπεμπεκίδης, ενώ από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων τόνισε με νόημα πως «δεν μπορεί να κρατήσουμε τα πουλάκια στον Νέστο και να διώξουμε τους κατοίκους της περιοχής».

Στη σύσκεψη το παρών έδωσαν, ο Μητροπολίτης Ξάνθης, οι κύριοι Αλέξανδρος Κοντός, Γιώργος Παυλίδης, Βασίλης Τσολακίδης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, μέλη αγροτικών οργανώσεων και συνεταιρισμών, αγρότες, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και εργατικών σωματείων της περιοχής καθώς και εκπρόσωποι τόσο του δήμου Αβδήρων όσο και του δήμου Τοπείρου.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι αυτή που θα κρίνει και το μέλλον του Αρδευτικού έργου της Ξάνθης, το οποίο επιχειρήθηκε να ξεκινήσει χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό μετά και την κινητοποίηση των οικολογικών οργανώσεων. Ο χρόνος κινητοποίησης, σε συλλογικό πλέον επίπεδο, κρίνεται από πολλούς ως αργοπορημένος ενώ η επί του πρακτέου υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι αυτή που θα αξιολογήσει στο τέλος το αποτέλεσμα των δράσεων.
thrakitoday.com
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ