2013-01-20 13:40:36
Φωτογραφία για Μυστικά και ψέματα του Γ΄Ράιχ,
Στην ταινία «A Film Unfinished», που προβάλλεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο, την ερχόμενη Τετάρτη,

Το «στημένο» κινηματογραφικό ντοκουμέντο που γυρίστηκε από τους Ναζί το 1942, για να συγκαλύψει το σχέδιο εξόντωσης του εβραϊκού πληθυσμού στο γκέτο της Βαρσοβίας, μπαίνει στο στόχαστρο της ταινίας «A Film Unfinished», που προβάλλεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο, την ερχόμενη Τετάρτη, 23/1, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος( 27/1).

Η Ισραηλινή σκηνοθέτης Γιαέλ Χερζόνσκι, αποκαλύπτει «μυστικά και ψέματα» του Γ΄Ράιχ, θαμένα για δεκαετίες και διαταράσσει με την ταινία της, την εμπιστοσύνη του θεατή στις «αντικειμενικές» εικόνες .

Για πολλά χρόνια, η ημιτελής προπαγανδιστική ταινία των Ναζί για τη ζωή στο γκέτο της Βαρσοβίας, που εντοπίστηκε σε αρχεία της Ανατολικής Γερμανίας το 1954 θεωρούνταν από τους αναλυτές ως αρχειακό υλικό, που καταγράφει την πραγματικότητα στο γκέτο.


Βωβές εικόνες διάρκειας 62', προσεκτικά σχεδιασμένες που παρουσιάζουν την αντίθεση Εβραίων του γκέτο σε εστιατόρια, σκηνοθετημένους μπροστά από πλουσιοπάροχα τραπέζια, και των φτωχών και αξιολύπητων συμπολιτών τους.

Γυρίστηκε τον Μάιο του 1942, δύο μήνες πριν τις μαζικές μεταφορές Εβραίων στο στρατόπεδα εξόντωσης Τρεμπλίνκα και για άγνωστους λόγους, η ταινία έμεινε ανολοκλήρωτη. Το 1998, εντοπίστηκε κι άλλη μπομπίνα της προπαγανδιστικής ταινίας, με ανεπεξέργαστο υλικό διάρκειας 30΄και σκηνές από το γύρισμα και τη σκηνοθεσία των εικόνων.

Το σύνολο του υλικού, περιλαμβάνεται στην ταινία «A Film Unfinished» (παραγωγή του 2010), μια κριτική ματιά στο «Das Ghetto» (με αυτόν τον τίτλο βρέθηκε το πρωτογενές υλικό)

Η σκηνοθέτις Γιαέλ Χερζόνσκι, κυκλώνει το θέμα μεθοδικά, ερευνά και προσθέτει ήχο στις βωβές προπαγανδιστικές εικόνες.

Χρησιμοποιεί αποσπάσματα από ηχογραφημένη συνέντευξη του Willy Wist, ενός από τους εικονολήπτες που εργάστηκαν στο « Das Ghetto». Προσθέτει αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Adam Czerniakof(επικεφαλής του Εβραϊκού Συμβουλίου), αναφορές του Heinz Auerswald (κομισάριο του γκέτο) και μαρτυρίες επιζώντων του γκέτο της Βαρσοβίας, την δική τους αντίδραση στην θέαση της ναζιστικής προπαγάνδας.

«Ξεχνάμε όλο και πιο συχνά ότι οι εικόνες χειραγωγούν και δεν αναρωτιόμαστε τι κρύβεται από πίσω τους, ποιος σκηνοθετεί, ποιος παρεμβαίνει πώς τελικά περιγράφεται η πραγματικότητα. Συνέβαινε πάντα κι ακόμα περισότερο στις μέρες μας αφού προσλαμβάνουμε την πραγματικότητα κυρίως μέσα από τις εικόνες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός της βραβευμένης ταινίας «A Film Unfinished», Ιτάι Κεν-Τορ, ο οποίος θα παραβρεθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Μετά την προβολή, ο ίδιος, μαζί με την ιστορικό Οντέτ Βαρόν Βασάρ θα συνομιλήσουν με το κοινό.

Η προβολή θα επαναληφθεί στον κινηματογράφο Δαναό, στις 27/1.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αναδημοσιευσα Από Πρωτο θεμα
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Από φωνή... κορμάρα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Από φωνή... κορμάρα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ