2013-01-20 00:12:04
Φωτογραφία για Εύσημα και «καμπανάκι» για το χρέος
«Καρότο» και «μαστίγιο» από το ΔΝΤ στην έκθεση του για το ελληνικό πρόγραμμα που προειδοποιεί ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, περιγράφει τη συνταγή για ένα νέο «κούρεμα» και ταυτόχρονα σημείωνει την επαναφορά του προγράμματος στην σωστή τροχιά.

Το Ταμείο υπογραμμίζει ότι αν και το ελληνικό χρέος φαίνεται περισσότερο διαχειρίσιμο μετά την μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής εντούτοις δεν αποκλείει την πιθανότητα να χρειαστεί και νέο «κούρεμα» ύψους 25% στα δάνεια του δημοσίου τομέα. Να σημειωθεί ότι το Βερολίνο αντιδρά έντονα σε οποιαδήποτε συζήτηση για «κούρεμα» των δανείων του επίσημου δημοσίου τομέα.

Παράλληλα το ΔΝΤ εντοπίζει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 5,5 έως 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2015-16 και υποστηρίζει ότι η παροχή βοήθειας από την Ε.Ε. για την χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι κρίσιμη για την επιτυχία του προγράμματος.


«Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κενό στον προϋπολογισμό, στους στόχους που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα και όποιο κι αν είναι αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να το καλύψουν» είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν.

Επιπλέον επαναλαμβάνει ότι η επιτυχία του προγράμματος στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα προχωρήσει σε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει με ταχύτατους ρυθμούς τις μειώσεις στους μισθούς πρέπει να μετουσιωθούν σε μειώσεις τιμών, για την προώθηση των εξαγωγών αλλά και για την προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος. Να προχωρήσει στην εφαρμογή της πλήρους απελευθέρωσης των περίπου 500 κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα τα οποία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των απασχολούμενων. Να επιλύσει τις εκκρεμότητες που παραμένουν στο θέμα του ελάχιστου μισθού και των ωριμάνσεων.

Υψηλοί τόνοι από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η σημείωση του ΔΝΤ στην σελίδα 39 της έκθεσης για το ρίσκο της «πολιτικής αποτυχίας» του προγράμματος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει η έκθεση, «ένα ρίσκο-κλειδί για το πρόγραμμα είναι η μείωση της υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα καθώς η Ελλάδα περνάει έναν ακόμη χρόνο βαθιάς ύφεσης. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν συρρίκνωση της υποστήριξης των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και αυξανόμενη υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα αντιμνημονιακά κόμματα. Αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή και να οδηγήσει πολιτική κρίση που θα πυροδοτήσει χρεωκοπία ή έξοδο από το ευρώ».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο. Δεν έχει μάθει τίποτα από τις αποτυχίες του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι απόψεις του είναι πιο σημαντικές από τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση των λαών» απάντησε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ