2013-01-18 16:26:04
Φωτογραφία για Γερουλάνος: Κατάργηση μονιμότητας στο ΕΣΥ
Να νομιμοποιηθεί και φορολογηθεί το 'φακελάκι' και να καταργηθεί η μονιμότητα των λειτουργών του ΕΣΥ, πρότεινε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, καθηγητής κ. Στέφανος Γερουλάνος Μιλώντας σε δημόσια συζήτηση με θέμα: ‘Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να αλλάξει, όχι να καταργηθεί’, ο κ. Γερουλάνος τόνισε - έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια και παρά τις συνεχείς βελτιώσεις του - το ΕΣΥ 'πάσχει' από πολλές ασθένειες.

Πάσχει - είπε - από έλλειψη πολιτικής βούλησης. Πάσχει από οικονομικής πλευράς. Πάσχει, όμως, και από οραματισμό, στελέχωση, συντονισμό, υδροκεφαλισμό και υπεργήρανση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, για να ξεπεραστούν οι 'παθήσεις' αυτές, πρέπει να γίνουν τα εξής αλλαγές στο ΕΣΥ:

Να γίνει ένα σύστημα αξιοκρατικό, ανθρώπινο, οικονομικά σωστό, κοινωνικά δίκαιο και όχι να παραμείνει ένα κομματικό ΕΣΥ δημόσιου χαρακτήρα.

Να διοικείται υπερκομματικά.


Να θεσπιστούν ειδικά κριτήρια για την εισαγωγή φοιτητών στην Ιατρική και Νοσηλευτική, καθώς και για την εξέλιξη των πανεπιστημιακών δασκάλων.

Να γίνει αποκέντρωση των υπηρεσιών Υγείας.

Να αντιμετωπιστεί η παράνομη ιατρική αμοιβή με την νομιμοποίησή της και την ανάλογη παρακράτηση φόρου από το νοσοκομείο, να ενσωματωθούν τα δημόσια ασφαλιστικά Ταμεία στο ΕΣΥ ή στο υπουργείο Υγείας.

Να καταργηθεί η μονιμότητα των λειτουργών του.

Να αυξηθεί το νοσηλευτικό προσωπικό και να μειωθεί το διοικητικό προσωπικό.Να δημιουργηθούν Κέντρα Τραύματος σε κάθε νοσοκομείο.

Να εφαρμοστεί ο Νόμος για την τήρηση του Διπλογραφικού Λογιστικού Συστήματος.

Δεοντολογία

Για κατάργηση του δημοσιιϋπαλληλικού καθεστώτος, έκανε λόγο στην ίδια εκδήλωση και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής πρότεινε σταδιακή κατάργηση του δημοσιοϋπαλληλικού καθεστώτος για το προσωπικό των νοσοκομείων, εκχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στα νοσοκομεία και παροχή κινήτρων στους γιατρούς ειδικοτήτων.

Ανέφερε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, αλλά με σοβαρά στοιχεία αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς.

Με πληθωρισμό ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και με εξαιρετικά αδύναμη οργάνωση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. 

Παρότι το ένα σχέδιο μεταρρύθμισης διαδέχεται το άλλο - σημείωσε - κανένα δεν έχει βρει συνεχή ή αποφασιστική υποστήριξη από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις.

Εκείνο που παραμένει ως κύριο ζήτημα είναι ο τρόπος εφαρμογής εξαιρετικά σημαντικών αλλαγών.

Διαφορετικές ομάδες και κατεστημένα φαίνεται ότι φέρνουν εμπόδια σε οποιαδήποτε προσπάθεια μεταρρύθμισης.

Η διαδικασία λήψης αποφάσεων καθορίζεται εν πολλοίς από κομματικές μέριμνες και τις εκάστοτε ανάγκες της πολιτικής διαμάχης.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, χρειάζεται να διαμορφωθούν πιο αντικειμενικά κριτήρια στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα του συστήματος.

Είναι, επίσης, αναγκαία η ευρύτερη δημόσια συζήτηση για τα ζητήματα της υγειονομικής πολιτικής – μια συζήτηση που πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία και την ανάλυση εναλλακτικών επιλογών.
iatronet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ