2013-01-17 20:56:42
Φωτογραφία για Η παράνοια
Του Ι.Κ.Πρετεντέρη

Οταν τη Δευτέρα έγραφα εδώ για τη «χαμένη ευκαιρία» που αποτελεί ο νέος φορολογικός νόμος, δεν περίμενα ότι την ίδια ημέρα η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» θα τους τα έλεγε ακόμη χοντρότερα στο κύριο άρθρο της.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η έγκυρη εφημερίδα μιλούσε για «φορολογική παράνοια».

Και πού να ήξεραν οι άνθρωποι ότι οι ημέτεροι αρμόδιοι συνέχισαν να βάζουν φόρους και έκτακτες εισφορές ακόμη και μετά την ψήφιση του νέου νόμου!

Προφανώς η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» δεν αποτελεί κεντρικό δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την έχει κανείς έως τώρα συμπεριλάβει στο «λόμπι της δραχμής».

Επισημαίνει απλώς το αυτονόητο: ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι οικονομικά παρανοϊκή και πολιτικά καταστροφική.

Τελευταίο κρούσμα της παράνοιας: ο φόρος στο πετρέλαιο πολλαπλασιάστηκε επί έξι (!) αλλά τα έσοδα παρέμειναν τα ίδια - για την ακρίβεια, τους λείπουν και κάτι ψιλά Τώρα βάζουν έκτακτους φόρους στα αυτοκίνητα για να βρουν το 1,1 δισ. ευρώ που περίμεναν να εισπράξουν από την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο.


Τη στιγμή που η φορολογία των αυτοκινήτων έχει ήδη αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε τα δημόσια έσοδα από το αυτοκίνητο το 2012 ήταν περίπου το… 30% (!) των αντίστοιχων εσόδων του 2009.

Αυτή ακριβώς είναι η παράνοια της πολιτικής τους: ανεβάζουν τους φόρους και χάνουν λεφτά!

Οπως έχω ήδη γράψει, τα δημόσια έσοδα το 2013 θα κινηθούν στα επίπεδα των δημόσιων εσόδων του 2008, παρά την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά περίπου 50%.

Με άλλα λόγια, και τους βρίζουν και δεν βγάζουν.

Κι αν χάνουν λεφτά, ας πούμε ότι θα τα βρουν από κάπου αλλού. Αλλά τους ψηφοφόρους που χάνουν μαζί με τα λεφτά πού θα τους βρουν;

Αυτή είναι μια κρίσιμη ερώτηση, η οποία μπορεί να μην ενδιαφέρει την τρόικα ή το οικονομικό επιτελείο.

Ενδιαφέρει όμως όλους εμάς που θέλουμε ακόμη να ζούμε στην Ελλάδα και ενδιαφερόμαστε να μη διαλυθεί το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα της χώρας.

Διότι, έως τώρα, το μόνο σταθερό σημείο της οικονομικής πολιτικής είναι η κατεδάφιση της μεσαίας τάξης.

Μια κατεδάφιση η οποία επιχειρείται χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς αναστολές, χωρίς προσχήματα. Αλλά με μεγάλες δόσεις αυτοϊκανοποίησης και αυτοθαυμασμού.

Περίπου ως εθνικό σχέδιο. Ενα επικίνδυνο εθνικό σχέδιο, το οποίο απειλεί πλέον όχι μόνο την οικονομία αλλά και την ίδια τη δημοκρατία. Δημοκρατία χωρίς μεσαία τάξη δεν υπάρχει.

Εχω την αίσθηση ότι αυτό το κατάλαβε ακόμη και η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Μόνο οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης δυσκολεύονται να το αντιληφθούν. 

πηγή: tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ