2013-01-17 18:45:11
Φωτογραφία για Πάτρα: 1.600.000 ευρώ κοστολογείται το σπίτι του Παλαμά - Ο Δήμος ψάχνει αντίστοιχο ακίνητό του για ανταλλαγή
1.600.000 ευρώ κοστολογείται εκ πρώτης από τον ιδιοκτήτη του, όπως λέμε οι πληροφορίες, το σπίτι της οδού Κορίνθου 241 μεταξύ Αγίου Νικολάου και Κολοκοτρώνη όπου γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς αλλά και η Ιταλίδα μυθιστοριογράφος Ματθίλδη Σεράο. Το ακίνητο ανήκει σε ιδιώτες και επί χρόνια αποτελεί ζητούμενο η απόκτησή του από το Δήμο προκειμένου να διατηρηθεί ως μουσείο.

Με έγγραφό του στις 10-1-2013 ο Σύλλογος Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών πρότεινε στο Δήμο Πατρέων την ανταλλαγή του με άλλο δημοτικό κτίριο, προκειμένου να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου και να χρησιμοποιηθεί με σεβασμό προς το ιστορικό φορτίο που αυτό φέρει.

Χθες το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας το οποίο τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης των διαδικασιών απόκτησης του κτιρίου.

Για το θέμα συνεστήση επιτροπή με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Παναγιώτη Βαφέα, η οποία θα κάνει ακριβή εκτίμηση της αξίας του κτιρίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Οικονομικής Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας, ούτως ώστε, στο επόμενο στάδιο, να προχωρήσει η ανταλλαγή.


Ο μεγάλος ποιητής γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουραίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Η οικογένεια του πατέρα του ήταν οικογένεια λογίων, με αξιόλογη πνευματική δραστηριότητα και ασχολούμενων με τη θρησκεία:

Η οικία του Παλαμά στην Πάτρα σώζεται ως σήμερα, στην οδό Κορίνθου 241. Τρία χρόνια πριν τη γέννηση του Παλαμά στο ίδιο σπίτι γεννήθηκε η μεγάλη Ιταλίδα πεζογράφος Σεράο.

Σε αυτό το μικρό σχετικά αλλά μεγαλοπρεπές σπίτι, έζησε ο ποιτής μέχιρ τα 6 χρόνια του οπότε και πέθαναν οι γονεις του. Το σπίτι αυτό που τόσο αγάπησε ο ποιητής και που το είχε συνδέσει με τον παιδικό του εαυτό σήμερα είναι κλειδαμπαρωμένο και δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί.

Oι απόγονοι του Παλαμά, σήμερα ζούν στην Ελβετία.

Πηγή: Thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ