2013-01-17 12:46:27
Φωτογραφία για Γ.Στουρνάρας: Πρέπει να αντισταθούμε… είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη!
Η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στις εγχώριες πολιτικές πιέσεις για την επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σε μια χρονιά που θα υπαγορεύσει εάν θα αποφευχθεί η χρεοκοπία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

«Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι η μεγάλη πίεση από την κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης και τους βουλευτές όλων των κομμάτων να χαλαρώσει το πρόγραμμα. Πρέπει να αντισταθούμε… είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε νίκη», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως επισημαίνεται από το Reuters, τα λεφτά επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται και ο πρωτογενής προϋπολογισμός για το 2013 θα τα πάει καλύτερα από τις εκτιμήσεις της τρόικας για το έτος, εμφανίζοντας πλεόνασμα 0,4%, παρά την ύφεση.

«Το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυτό για το οποίο κρινόμαστε. Η τρόικα αναμένει μηδενικό αλλά εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα πάμε ελαφρώς καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση οι εταίροι μας να μας μειώσουν περαιτέρω το χρέος», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.


Απέκλεισε δε μια νέα επαναγορά χρέους και δήλωσε πως δεν υπάρχει συζήτηση για haircut του χρέους της χώρας από τους εταίρους στην ευρωζώνη. Η μείωση του χρέους μπορεί αντ’ αυτού να έρθει με άλλους τρόπους, όπως με τη μείωση των επιτοκίων, δήλωσε.

Αναγνώρισε ακόμη ότι η ανεργία θα πάρει περισσότερο χρόνο πριν αρχίσει να μειώνεται, και μόνο αφού η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται, το οποίο αναμένεται στο τέλος του 2013.

«Η ανεργία είναι το μεγάλο αγκάθι. Υπάρχει χρονική διαφορά μεταξύ της ανάπτυξης του ΑΕΠ και της μείωσης της ανεργίας, και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό», τόνισε.

Δήλωσε δε ότι οι πολίτες πρέπει να δείξουν υπομονή και αλληλεγγύη για ένα ακόμη χρόνο. «Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση, δεν έχουμε βγει ακόμη από την ζώνη της χρεοκοπίας. Τα πάμε καλύτερα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ξεφύγει όλο τον κίνδυνο. Το 2013 θα αποφασίσει το εάν θα το κάνουμε», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.

Η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει το στόχο των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να προέρχεται κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία για τις κρατικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η ΔΕΠΑ και ο ΟΠΑΠ, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ενοποίησή του μέσω ενός κύματος συγχωνεύσεων και ίσως δεν χρειαστεί όλο το ποσό των 50 δισ. ευρώ που διατίθεται για την μαζική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Οι συνέργειες από τις συγχωνεύσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Η Εθνική με την Eurobank, η Alpha Bank με την Emporiki, η Πειραιώς με την Αγροτική και τη Γενική. Στο τέλος, ίσως χρειαστούν λιγότερα από 50 δισ. ευρώ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να διοικεί κρατικές τράπεζες, αλλά θα τις αναλάμβανε εάν χρειαζόταν, όχι για να τις διοικεί, αλλά για να τις εποπτεύει. «Εάν η κρίση μας έμαθε κάτι, είναι ότι υπάρχει έλλειψη εποπτείας», τόνισε.

Απέρριψε δε τις ανησυχίες ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να καταρρεύσει υπό το βάρος της πίεσης, δηλώνοντας ότι τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και οι άλλοι δύο πολιτικοί εταίροι, είναι πλήρως δεσμευμένοι. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος ήταν πιο τυχερός από άλλους στην κυβέρνηση καθώς, ως τεχνοκράτης, δεν είχε να αντιμετωπίσει πολιτικό κόστος.

«Δεν είμαι πολιτικός, και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα σε μια κρίση. Αυτή τη στιγμή, δέχομαι πιέσεις από τα μέσα ενημέρωσης, τις κοινωνικές ομάδες, τις επαγγελματικές ομάδες, ομάδες ειδικών συμφερόντων ακόμη και από βουλευτές για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε: να μην κλείσουν εφορίες, να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, να αυξηθούν οι μισθοί, να χαλαρώσει το πρόγραμμα.

Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα καταστρέψει ό,τι έχουμε καταφέρει με δάκρυα και ιδρώτα τους τελευταίους έξι μήνες. Η αξιοπιστία είναι πολύ δύσκολο να χτιστεί και πολύ εύκολο να χαθεί», τόνισε.

Συνέντευξη στη Handelsblatt: Έχω την πιο άχαρη δουλειά στον κόσμο

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία μπορεί ως το τέλος του έτους να ξεπεράσει την ύφεση και το 2014 να είναι το έτος κατά το οποίο θα αρχίσει να αυξάνεται σταθερά το εγχώριο ΑΕΠ, διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην σημερινή έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Der Handelsblatt».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τη συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα, ο Γ. Στουρνάρας εκφράζει ακόμη την ελπίδα, το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα να μην περιοριστεί στις προβλέψεις του προγράμματος, αλλά να υπάρξει και ένα μικρό κέρδος. Επισημαίνει ότι ήδη φαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, καθώς, όπως λέει, αυξάνονται και πάλι οι τραπεζικές καταθέσεις, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, επανέρχεται η εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις, αυξάνονται οι εξαγωγές και ανακτάται η ανταγωνιστικότητα.

Αναφερόμενος στην προοπτική της Ευρωζώνης, ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο για ανάγκη οικονομικής ολοκλήρωσης και δημιουργίας μιας πραγματικής οικονομικής ένωσης και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγων, «στο τέλος αυτού του δρόμου». Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Δεχόμενος τα συγχαρητήρια του συντάκτη της εφημερίδας για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι τα συγχαρητήρια ανήκουν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως λέει, φρόντισε ώστε να συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί. «Μόνος δεν θα τα είχα καταφέρει», δηλώνει και σε σχόλιο ότι έχει την πιο άχαρη δουλειά στην Ελλάδα, απαντά χαριτολογώντας: «Όχι, στον κόσμο!». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ