2013-01-16 12:27:09
Φωτογραφία για Πάτρα: Θρησκευτικές εκδηλώσεις για την Ανακομιδή του Σταυρού του Αγ. Ανδρέα
Την λαμπρή επέτειο της Επανακομιδής του Σταυρού του Μαρτυρίου του Πολιούχου των Πατρών, Αποστόλου Ανδρέα θα τιμήσει και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Το πρόγραμμα της 33ης επετείου της επιστροφής τμημάτων του Χιαστού Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Άγιος Ανδρέας περιλαμβάνει Μέγα αρχιερατικό εσπερινό το ερχόμενο Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 στις 5 το απόγευμα στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα.

Επίσης την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 το πρωί θα τελεστεί στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα, πανηγυρική Αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και θα αναφερθεί στο ιστορικό της Επανακομιδής του Σταυρού από την πόλη της Μασσαλίας το έτος 1980.

Ως γνωστό είχε προηγηθεί το 1964, η Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Σύμφωνα με το ιστορικό, στις 19 Ιανουαρίου του 1980 μέσα σε κλίμα ιεράς συγκίνησης και θρησκευτικής κατάνυξης η πόλη των Πατρών είχε υποδεχθεί τον Σταυρό όπου μαρτύρησε ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων, Άγιος Ανδρέας.


Ο Σταυρός βρισκόταν πριν ακόμα από το 1250 στην Γαλλία και τμήματα του φυλάσσονταν έως το 1980 οπότε και επιστράφησαν στην Πάτρα, σε κρύπτη του ναού του Αγίου Βίκτωρος στην πόλη Μασσαλία της Γαλλίας.

Όπως έχει γραφτεί, καθοριστικό ρόλο στην έρευνα και κατόπιν θετική έκβαση της όλης υποθέσεως της επιστροφής του Σταυρού του Αγ. Ανδρέα στην πόλη όπου μαρτύρησε, την Πάτρα, είχε παίξει ο αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σιμιγιάτος που υπηρετούσε τότε στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας.

Tάκης Μαρτάτος-thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ