2013-01-16 11:47:37
Φωτογραφία για Σίβυλλα alert! Από το Κολωνάκι στο Χόλιγουντ,
Μαρία Μενούνος και Τζουλιάνα Ράνσικ με δημιουργίες Celia Kritharioti

Σίβυλλα

Η Μενούνος στις Χρυσές Σφαίρες με Celia Kritharioti,

Η «γιαγιά με τη ρίγανη» όλο  και πιο σπάνια εμφανίζεται στο σκαλοπατάκι, δίπλα ακριβώς από το ΑΤΜ της Alpha Bank .Οι πελάτες της τράπεζας, στην καρδιά της πλατείας Κολωνακίου κοντοστέκονται πάντα για να αγοράσουν ένα ματσάκι ρίγανη ή διάφορα «μαγικά βοτανάκια» σύμφωνα πάντα με την συμπαθέστατη γριούλα. Η εικόνα της καθισμένη μπροστά από την τράπεζα με δεκάδες σακουλάκια στα πόδια της δίνει την «αίσθηση» μιας άλλης ξεχασμένης εποχής. Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής όταν η γυναίκα κάνει κάποιες μέρες να εμφανιστεί ρωτούν με ανησυχία τους υπαλλήλους της τράπεζας ή τους ιδιοκτήτες των γειτονικών μαγαζιών. «Είναι εντάξει στην υγεία της η γιαγιά με τη ρίγανη;» προσπαθούν  να μάθουν από τους ευγενείς υπαλλήλους της τράπεζας. Ένα μικρό δείγμα ανθρωπιάς μέσα στο γκρίζο  σκηνικό μιας πόλης όπου όλοι περπατούν γρήγορα με σκυμμένο κεφάλι αδιαφορώντας για το τι γίνεται γύρω τους Ο κόσμος μπροστά από τις μεγάλες βιτρίνες δημοφιλέστατου μαγαζιού παπουτσιών είναι πλέον λιγοστός
. Ενάμιση χρόνο πριν οι γυναίκες δημιουργούσαν ουρές όχι μόνο στο πεζοδρόμιο που περνάει μπροστά από το κατάστημα αλλά και στο εσωτερικό με τα πολυτελή μπορντό βελούδινα καθίσματα .

Κάποιες κυρίες σταματούν και σχολιάζουν τις τιμές. Οι περισσότερες δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν. Ψηλές σουέτ μπότες, κεντημένα booties, εντυπωσιακά βραδινά πέδιλα, γόβες με τακούνι στιλέτο.

Ένα κατάστημα απέναντι με χειροποίητα ανδρικά κοστούμια έβαλε λουκέτο. Ακολουθώντας και αυτό την μοίρα πολλών- πολλών καταστημάτων της περιοχής Κολωνακίου. Στην Πατριάρχου Ιωακείμ ο Καρούζος έκλεισε το κατάστημα που διατηρούσε χρόνια εκεί. Μια μεγάλη πινακίδα ενημερώνει τους πελάτες ότι οι γυναικείες και ανδρικές κολεξιόν βρίσκονται πλέον στο παραδοσιακό κατάστημα της οδού Κανάρη.

Στη Σκουφά η boutique «Luisa» με τις κούκλες στη βιτρίνα (φορούν εκρηκτικά μίνι και μάξι φορέματα του Lanvin, της Stella McCartney, του Alexander McQueen) είναι από τις ωραιότερες στην Αθήνα. Η βιτρίνα «χαρίζει» κάτι από την λάμψη της Avenue Montaigne και της Sloane Street σε έναν αθηναϊκό δρόμο που έχει χτυπήσει έντονα η κρίση. Όσο προχωράς προς την πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη και λίγο πιο κάτω πολλά καταστήματα έχουν κλείσει. Υπάρχουν όμως αυτά τα οποία πωλούν φθηνά καλόγουστα ρούχα. Οι βιτρίνες τους είναι γουστόζικες. Λίγοι και πάλι όμως ψωνίζουν. Στην Τσακάλωφ επικρατεί η ίδια κατάσταση . Κάποτε ένα πέρασμα από τον συγκεκριμένο δρόμο ήταν «must». Πολλοί επέλεγαν να καθίσουν «πλάτη» στα παράθυρα του «Da Capo». Όσοι δεν είχαν προλάβει να πιάσουν θέση στο πεζοδρόμιο μπροστά από το δημοφιλέστατο πάντα cafe. Εκεί όπου «κάνουν παιχνίδι» τα τραπέζια με την… αλυσίδα. Περασμένη γύρω από το δέντρο. Τα επονομαζόμενα VIP tables! Στα συγκεκριμένα τραπέζια μερικά χρόνια πριν λαμβάνονταν κρίσιμες αποφάσεις για πολιτικά και οικονομικά θέματα. Με τον πρώτο εσπρέσο. Λίγο μετά τις οκτώ. Τι νόημα όμως έχουν όλα αυτά;

Ο κόσμος στο Κολωνάκι δεν είναι πια ο ίδιος. Η ατμόσφαιρα δεν έχει αυτό το «κάτι» που έκανε την περιοχή διαφορετική, μοναδική! Το Κολωνάκι παρουσιάζει πλέον μια μάλλον θλιβερή εικόνα.

Old times

Λίγα χρόνια πριν στο «Tops» στο «Πέρος» , τη «Βιβλιοθήκη» συγκεντρώνονταν γνωστά ονόματα της πολιτικής επιχειρηματικής κοινωνικής ζωής. Στα πεζοδρόμια των cafe και εστιατορίων απολάμβαναν τον ήλιο τα ωραιότερα αγόρια και κορίτσια της πόλης. Σήμερα όλοι αυτοί  έχουν εξαφανιστεί! Ελάχιστοι από τους αυθεντικούς Κολωνακιώτες ή τους φανατικούς θαυμαστές της ιστορικής πλατείας επιλέγουν να πιουν το καφέ τους στα δημοφιλή spot. Ακριβώς πάνω στην πρώην πολύβουη πλατεία. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι είδους άνθρωποι επισκέπτονται πλέον το Κολωνάκι. Τις περισσότερες άλλωστε ώρες της ημέρας είναι άδειο. Αρκετοί προτιμούν κάποια καφέ και εστιατόρια τα οποία έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια στους γύρω δρόμους. Το ιταλικό «Cappana» με τις πίτσες και τις μακαρονάδες ,το μεζεδοπωλείο «Αλεπού» και το «Π-box» στη Χάρητος. Το «Μalconi’s» στη γωνία Πατριάρχου Ιωακείμ και Πλουτάρχου. Το «Οικείο» το οποίο συγκεντρώνει ένα πιο «κουλτουρέ» κοινό. Κάποια μικρά ουζερί και μπαράκια σε δρομάκια που δεν τα πιάνει το μάτι σου.

Ακόμα και αυτός ο άλλοτε δημοφιλέστατος πεζόδρομος της Μηλιώνη δεν συγκεντρώνει γνωστές φιγούρες. Επιχειρηματίες και πολιτικούς κυρίως οι οποίοι συνήθιζαν να τρώνε φιλετάκια και ψαράκι κάτω από τα δέντρα του πεζόδρομου. Εκεί όπου πριν μερικά χρόνια έκανε την βόλτα του ο διάσημος Τζόρτζιο Αρμάνι, χαρίζοντας ένα touch από Via Montenapoleone και Ιταλική υψηλή ραπτική!

Η Ναόμι, η Μαρία Μενούνος, η Τζουλιάνα και η Celia Kritharioti

Η super star Ναόμι Κάμπελ είχε κάνει επίσης την εμφάνισή της στο Κολωνάκι λίγα χρόνια πριν. Η «μαύρη γαζέλα» της πασαρέλας βρέθηκε στην Αθήνα για τις ανάγκες φωτογράφισης. Η Βρετανίδα top model πόζαρε για το εξώφυλλο της Ελληνικής έκδοσης διεθνούς τίτλου. Η εμφάνισή της στο Κολωνάκι με μίνι και ψηλοτάκουνα είχε δημιουργήσει αίσθηση. Ο Ρώσος tycoon Βλάντισλαβ Ντορόνιν δεν είχε κάνει ακόμα την είσοδό του στη ζωή της. H Eλληνίδες «συνάδελφοι» της συνήθιζαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι να εμφανίζονται στο Κολωνάκι.

Η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός και παρουσιάστρια κ. Μαρία Μενούνος έκανε και εκείνη την εμφάνισή της στο Κολωνάκι στη διάρκεια των ολιγοήμερων διακοπών της στην χώρα μας. Με μίνι φόρεμα της δημοφιλούς Ελληνίδας σχεδιάστριας Celia Kritharioti. Η καλλίγραμμη κ. Μενούνος επέλεξε μακριά τουαλέτα haute couture της ταλαντούχας Celia για τις πολυσυζητημένες Χρυσές Σφαίρες. Η Μαρία εντυπωσίασε δίπλα στην επίσης παρουσιάστρια Τζουλιάνα Ράνσικ  (έκανε τις συνεντεύξεις των σταρ λίγο πριν την είσοδό τους στο πολυτελές ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς) ,την Αν Χάθαγουέι με Chanel, την Τέιλορ Σουίφτ με Donna Karran Atelier, την Νικόλ Κίντμαν με Alexander McQueen.

Έπιναν το καφέ τους στο «Da Capo» μαζί με στιλίστες, fashion editor, μακιγιέρ και κομμωτές. Κανόνιζαν την επόμενη φωτογράφιση η κάποιο fashion show. Τώρα μαζί με τα μοντέλα τα περισσότερα από τα οποία έχουν αλλάξει πλέον επάγγελμα έχουν εξαφανιστεί ακόμα και αυτά τα van των περιοδικών μας. Τα φορτηγάκια με τους χαρακτηριστικούς τίτλους στο πλάι τα οποία μετέφεραν ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ. Απαραίτητα για μία φωτογράφιση.

Boys and girls

Το Κολωνάκι άλλαξε. Διαφορετικός κόσμος, διαφορετικές επιλογές. Πολλά παιδιά προτιμούν να ανηφορίζουν στην πλατεία μετά τις 10 το βράδυ. Επιλέγουν συνήθως το «Rock & Roll» στο χώρο όπου δύο χρόνια πριν βρισκόταν το «Central». Αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στο διπλανό γκαράζ  ή τους γειτονικούς δρόμους και συνωστίζονται γύρω από το μεγάλο μπαρ. Χτυπούν τα πόδια τους στους δυνατούς ρυθμούς της μουσικής ή παρακολουθούν τις live μπάντες. Τα κορίτσια είναι ντυμένα με super mini και ψηλές μπότες, κολλητά τζιν και ευφάνταστα , σέξι t-shirts. Τα αγόρια όμως δεν τις φλερτάρουν! Προτιμούν να πίνουν και να αστειεύονται μεταξύ τους. Τα κορίτσια έχουν σταματήσει να αναρωτιούνται γιατί τα αγόρια αδιαφορούν για ένα ζευγάρι μακριές καλλίγραμμες γάμπες χωρίς ή ένα πληθωρικό μπούστο ή ένα αστραφτερό χαμόγελο. Δεν δείχνουν αν ενοχλούνται… Μοιάζουν άνετες έτσι όπως τινάζουν τα μαλλιά τους, γελάνε δυνατά ή περνάνε το λιπ γκλος πάνω από τα χείλη τους.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές έχουν επιλέξει το always trendy «Freud Oriental» στην οδό Ξενοκράτους. Σούσι για πιο «βαριά» πορτοφόλια. Είναι ίσως το μόνο spot που δίνει την αίσθηση παλιών, λαμπερών εποχών με τους ισχυρούς του χρήματος να κάθονται στα «χαμηλά» τραπέζια.

Στιγμές

Ένα νεαρό αγόρι έχει σταματήσει στο μεγάλο περίπτερο ,εκεί όπου η Κανάρη συναντάει την Πλατεία Κολωνακίου. Η τελευταία sexy φωτογράφιση της Μπιγιονσέ για το «GQ» τράβηξε το ενδιαφέρον  του.

Μια κυρία βγαίνει από μία μεγάλη αριστοκρατική πολυκατοικία ακριβώς πάνω στη πλατεία. Κρατάει στα χέρια της δύο μεγάλα κουτιά. Προχωράει και τα αφήνει σε δύο διαφορετικά σημεία. Τα αδέσποτα σκυλάκια της πλατείας μαζεύονται γρήγορα γύρω από τα πακέτα. Βυθίζουν τις μουσούδες στο εσωτερικό τους. Δείχνουν ευτυχισμένα.

Οι κάτοικοι της περιοχής φροντίζουν για το φαγητό τους και τα φάρμακά τους αρκετές  φορές. Πληρώνουν από την τσέπη τους κτηνίατρο… Τουλάχιστον τα αδέσποτα του Κολωνακίου είναι τυχερά. Ένα ζευγάρι μπαίνει βιαστικά στο ταξί που είναι σταματημένο κοντά στο περίπτερο. Τα ταξί περιμένουν με «αναμμένες» σημαίες.  Δεκάδες ταξί σχηματίζουν ουρές που ξεκινούν από την Πατριάρχου Ιωακείμ και φθάνουν μέχρι την πλατεία. Η δουλειά είναι ελάχιστη. Οι ώρες αναμονής ατέλειωτες.

Τα café των μουσείων του Κολωνακίου

Το μοναδικό ίσως ενθαρρυντικό σημείο είναι ότι ο κόσμος παρά την οικονομική κρίση, επισκέπτεται εκθέσεις με εξαιρετικό ενδιαφέρον στο «Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης» της Νεοφύτου Δούκα και το Μουσείο Μπενάκη της Κουμπάρη. Τα ζεστά, φιλικά cafe τους γεμίζουν από ένα πολύχρωμο πλήθος που συζητάει για τις εντυπώσεις του, δοκιμάζει γεύσεις και ενισχύει σημαντικές exhibitions.

Οι «Πριγκίπισσες της Μεσογείου» συνεχίζουν να χαμογελούν. Ω! πτωχό, γλυκό μου Κολωνάκι. Ίσως κάποτε επιστρέψουν οι παλιές χρυσές εποχές! Ίσως…

Περισσότερες πληροφορίες για πρόσωπα και γεγονότα στην έντυπη έκδοση «Το Βήμα της Κυριακής» 20 Ιανουαρίου.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ