2013-01-16 09:49:54
Φωτογραφία για Νόμιμα τα ρεύματα ιδεών μέσα στο ΠΑΣΟΚ
Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία ρευμάτων ιδεών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σε μία προσπάθεια υποδοχής και νέων στελεχών στο κόμμα, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα παρέμβασής τους σε όλα τα οργανωτικά επίπεδα. Η λειτουργία ρευμάτων πολιτικής σκέψης όπως προσδιορίζονται στο προσχέδιο του νέου Καταστατικού, που αναμένεται να ψηφιστεί στο Συνέδριο, είχε προκαλέσει στο παρελθόν τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου είχε αποτρέψει τον κ. Βενιζέλο από τη συγκρότηση Ρεύματος λίγους μήνες μετά την εκλογή του στην ηγεσία.

Την ίδια στιγμή βουλευτές του κόμματος φαίνεται να δυσφορούν για τη διαφαινόμενη επιστροφή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διαγραμμένων στελεχών που δεν είχαν ψηφίσει τα μέτρα.Ολα αυτά μαζί με τη στρατηγική στην ψηφοφορία για τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε σχέση με το νέο Καταστατικό, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην παραδοσιακή συνταγή της Κεντρικής Επιτροπής για την οποία προβλέπεται όριο τριών θητειών όσων συμμετέχουν στα διάφορα όργανά της.

Ενδιαφέρον έχει ότι το ΠΑΣΟΚ αποκηρύσσει τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, επιχειρώντας μία νέα σχέση με το συνδικαλιστικό κίνημα: «Η νέα αντίληψη αφορά και τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με το συνδικαλιστικό κίνημα. Κίνημα με οργανωτική υπόσταση, αλλά χωρίς μηχανιστικές αντιλήψεις και επαγγελματίες συνδικαλιστές που συγκροτούν προσωπικούς θύλακες επιρροής και "μονιμοποιούνται" στον ρόλο αυτόν» αναφέρεται στο προσχέδιο του Καταστατικού, που συνέταξε 10μελής ομάδα της Ιπποκράτους.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πρακτική της εκλογής του προέδρου του από τη βάση, προτείνοντας να εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια από το σύνολο των μελών και φίλων του κόμματος. Το τακτικό Συνέδριο θα συνέρχεται κάθε τετραετία.

Το Συνέδριο θα εκλέγει Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αποτελούμενη από 120 μέλη (νυν Εθνικό Συμβούλιο), η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεδριάζει το αργότερο κάθε δίμηνο. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή εκλέγει γραμματέα του Κινήματος και 15μελές Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Στο Πολιτικό Συμβούλιο μετέχουν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Συγκροτείται επίσης Εθνική Συνδιάσκεψη από την ΚΠΕ, την ΚΟ, τους ευρωβουλευτές, τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια, τους επιστημονικούς συλλόγους και τα κοινωνικά κινήματα.

Εν τω μεταξύ, διάχυτη είναι η δυσφορία των πράσινων βουλευτών για το ενδεχόμενο επανάκαμψης όσων διεγράφησαν επειδή δεν ψήφισαν τα μέτρα του περασμένου Νοεμβρίου.

Στις μεταξύ τους συζητήσεις, αναφερόμενοι στη διαφαινόμενη επανένταξη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των κ.κ. Σκανδαλίδη, Κουτσούκου, Κασσή και Γκερέκου επισημαίνουν πως η ηγεσία του κόμματος επιτρέπει σε ορισμένους να φτιάχνουν αριστερό προφίλ καταψηφίζοντας επώδυνα μέτρα, την ώρα που κάποιοι άλλοι ψηφίζουν περικοπές και μπαίνουν στο στόχαστρο της κοινωνίας.

Παράγοντες του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν ότι από τη στιγμή που τουλάχιστον οι Κώστας Σκανδαλίδης και Γιάννης Κουτσούκος ψήφισαν θετικά στις τελευταίες δύο ψηφοφορίες «δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». Αναζητείται όμως ο κατάλληλος χρόνος

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ. Την ίδια ώρα η ηγεσία του κόμματος βρέθηκε αντιμέτωπη και με ένα νέο πρόβλημα, αυτό του ενδεχομένου ανεξαρτητοποίησης του μειονοτικού βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν. Ο κ. Χατζηοσμάν αντιδρούσε σφόδρα με το περιεχόμενο τροπολογίας βουλευτών (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) που πρότεινε τη διδασκαλία του Κορανίου στα σχολεία της Θράκης όπου φοιτούν μειονοτικοί μαθητές και φέρεται να είχε διαμηνύσει στην Ιπποκράτους ότι εάν η τροπολογία περάσει θα αποχωρήσει από το κόμμα. Το θέμα μάλιστα είχε αποτελέσει και αντικείμενο μυστικής σύσκεψης στην Ιπποκράτους. Τελικά το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε χρόνο, καθώς το θέμα τέθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ο κ. Σαμαράς συμφώνησε να αποσυρθεί προς το παρόν η τροπολογία για να ενταχθεί αργότερα σε άλλο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίθετοι είναι και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, οι οποίοι ήδη έχουν γίνει αποδέκτες μηνυμάτων των εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας ότι δεν θα τους ξαναψηφίσουν.

«Γίναμε παιδική χαρά»

Βουλευτές που αντιδρούν στην επιστροφή όσων δεν είχαν ψηφίσει τα μέτρα του περασμένου Νοεμβρίου λένε χαρακτηριστικά: «Γίναμε παιδική χαρά». Παράλληλα επισημαίνουν ότι ενδεχομένως ο κ. Σκανδαλίδης να εκφράζει μια λογική «συριζοποίησης» του κόμματος, με την οποία το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι εντελώς αντίθετο, όπως άλλωστε ξεκαθαρίστηκε προσφάτως σε συναντήσεις του κ. Βενιζέλου με βουλευτές και πρώην βουλευτές.
Β.Κεχαγιά I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ