2013-01-15 21:00:11
Φωτογραφία για Στα ύψη η κίτρινη φοροδιαφυγή
Στο μικροσκόπιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν μπει το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ιδιοκτήτες ταξί, πολλοί από τους οποίους, σύμφωνα με στελέχη της Δίωξης, φοροδιαφεύγουν μέσω τεχνικών «τρικ», ζημιώνοντας καθημερινά τα κρατικά ταμεία με δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του καθεστώτος ασυδοσίας που επικρατεί είναι δύο περιπτώσεις ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι, σε έλεγχο που διενήργησαν αρχικά άνδρες της Τροχαίας Αττικής και εν συνεχεία του ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκε ότι ο μεν πρώτος, σε μόλις μία ημέρα, «μπλόκαρε» την έκδοση 199 (!) αποδείξεων, ενώ ο δεύτερος 130.

Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις τσουνάμι, με τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ να βρίσκονται επί ποδός και να αναζητούν λύσεις, ώστε να θέσουν τέλος στην «κίτρινη» φοροδιαφυγή μια και καλή.

Το… κόλπο

Η διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να αποτραπεί και να ακυρωθεί η έκδοση αποδείξεων είναι απλή και ιδιαιτέρως… φθηνή.


Από το ρεπορτάζ αλλά και από εκθέσεις ελέγχου που έχουν συντάξει στελέχη του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι οι οδηγοί ταξί τοποθετούν στην ταμειακή μηχανή συσκευή-καλώδιο τύπου τηλεφώνου, προκειμένου να μην εκδίδει αποδείξεις, ώστε να αποφεύγουν την καταβολή του ανάλογου φόρου (ΦΠΑ).

Το αυτοσχέδιο τσιπάκι κοστίζει περίπου 40 ευρώ και, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, κάνει... θραύση, καθώς φέρεται να το έχει προμηθευτεί η πλειονότητα των επαγγελματιών οδηγών.

«Όταν ένας πελάτης δεν ζητήσει απόδειξη για την κούρσα που πλήρωσε και κατέβει από το ταξί, ο οδηγός τοποθετεί τον μηχανισμό και ουσιαστικά σβήνει την απόδειξη. Μόλις μηδενιστεί το ταξίμετρο, η ταμειακή εκτυπώνει την ένδειξη "σφάλμα στη μετάδοση". Τότε ο οδηγός πετάει το απόκομμα και η κούρσα είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Από τους 50.000 οδηγούς ταξί που είναι σε βάρδια τουλάχιστον οι 30.000 φοροδιαφεύγουν με τεχνικές όπως αυτή. Σε περίπτωση, μάλιστα, που γίνει κάποιος έλεγχος από εφοριακούς ή άνδρες του ΣΔΟΕ, οι "φοροφυγάδες" επαγγελματίες οδηγοί δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, αφού ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να εκδώσουν απόδειξη κανονικά» ανέφεραν πηγές μιλώντας στη zougla.gr.

Τους πρόδωσε το… Ζ

Ωστόσο, μερικοί δεν στέκονται τόσο τυχεροί, καθώς, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα του ΣΔΟΕ, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr, οι «τεχνικές αποσυνδέσεις» στην ταμειακή μηχανή μέσω του ειδικού καλωδίου καταγράφονται στο δελτίο ημερήσιας κίνησης «Ζ» ως αποσυνδέσεις.

Κάπως έτσι λοιπόν δύο φοροφυγάδες οδηγοί κλήθηκαν πρόσφατα να «επισκεφθούν» τα γραφεία της Δίωξης, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις παραπάνω ταμειακές παρεμβάσεις.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε έναν ιδιοκτήτη ταξί, ονόματι Ν. Χ., διαπιστώθηκε ότι σε μόλις μία ημέρα είχε πραγματοποιήσει 199 παρεμβάσεις!

Δηλαδή, με απλά λόγια, αποσύνδεσε την ταμειακή μηχανή 199 φορές, σταματώντας την έκδοση ανάλογων αποδείξεων.

Την ίδια τεχνική ακολουθούσε όμως και μία άλλη οδηγός, ονόματι Χ. Τ., η οποία ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν άνδρες της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής διαπιστώθηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει το «θαυματουργό βύσμα» πάνω από 130 φορές.

Όταν, δε, πήραν τη σκυτάλη οι άνδρες του ΣΔΟΕ, έκπληκτοι παρατήρησαν ότι, εκτός από τη φοροδιαφυγή μέσω του «μπλοκαρίσματος» των αποδείξεων, η Χ. Τ. είχε «ξεχάσει» να ενημερώσει το βιβλίο εσόδων-εξόδων για το διάστημα Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2012, αμέλεια η οποία, όπως φαίνεται, θα της στοιχίσει ακριβά.

Πηγή: Zougla.gr

Του Παναγιώτη Βλαχουτσάκου
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ