2013-01-15 10:25:32
Φωτογραφία για Γυαλιά-καρφιά
της Ελίνας Γαληνού

Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, φαίνεται ότι κάτι βράζει γύρω μας. Η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, ήταν αναμενόμενο ότι θα ανεβάσει την πολιτική θερμοκρασία, για ευνόητους λόγους. Αναψαν όμως και τα αίματα πολλών, απ΄ότι δείχνουν τα γεγονότα και οι διάφορες εκδηλώσεις βίας που παρατηρήσαμε τις τελευταίες ημέρες. Η βία δυστυχώς κλιμακώνεται επικίνδυνα και αυτό είναι το χειρότερο πρόβλημα όλων, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται.

Το ότι όλοι είμαστε αγανακτισμένοι για τα δεινά μας, συνιστά ενδεχομένως μια επαρκή εξήγηση για το κλίμα γενικευμένης απογοήτευσης των Ελλήνων. Κατά πόσο όμως παρέχει μια λογική εξήγηση για τις επιθέσεις που καταλήγουν σε γυαλιά-καρφιά, οδηγώντας τα πράγματα σε καθολική μπαχαλοποίηση; Είναι αυτές οι επιθέσεις άραγε, μέρος της τακτικής κάποιων αντιπολιτευομένων κομμάτων, προκειμένου να προωθήσουν εαυτούς στην εξουσία; Απ΄ότι δηλώνουν, μάλλον όχι, εφ΄ όσον τάσσονται όλοι κατά της βίας και καταδικάζουν τις εκδηλώσεις της. Από την άλλη μεριά όμως, όσο σωστό είναι να καταδικάζεις τη βία, άλλο τόσο λάθος είναι να την πυροδοτείς με διάφορους τρόπους ή να υπερασπίζεσαι ως σωστό, αυτό στο οποίο στοχεύουν οι εκδηλώσεις βίας.


Ωστόσο, η βία συνεχίζει να υπεισέρχται ανάμεσά μας, με κίνδυνο να δημιουργήσει τρομοκρατικό κλίμα και να μην ξέρει ο καθένας από πού να φυλαχτεί, τι να πει ή αν πρέπει να σωπάσει. Η απογοήτευση και τα καθημερινά βάσανα  έχουν οπωσδήποτε κάμψει τις αντιστάσεις των πολιτών, οι οποίοι μειώνουν όλο και περισσότερο τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Αν προσθέσουμε σ΄αυτά και τον φόβο που προκαλούν οι εκδηλώσεις βίας, είτε αυτές εμφανίζονται ως τυφλά χτυπήματα, είτε υπό το πρόσχημα της αντίδρασης στην καθεστηκυία τάξη "των πολιτικών που μας έφεραν ως εδώ", ή των αριστοκρατικών θαμώνων της λίστας Λαγκάρντ, οι οποίοι αποτελούσαν για χρόνια την ελίτ της ελληνικής κοινωνίας. Ας προσέξουμε όμως.. Κοινωνία που υφίστανται σκληρές στερήσεις λόγω Μνημονίου, εν συνδυασμώ με την προφερόμενη αντίδραση κατά των αδικούντων τον λαό, καθίσταται μια τέλεια συνταγή για να σκεπάσει τις τυχόν βαθύτερες προεκτάσεις που μπορεί να επιφέρουν οι εκδηλώσεις βίας, οι οποίες παρατηρούνται. Με άλλα λόγια, πρόκειται για εκρηκτικό μείγμα το οποίο...αλήθεια πόσους εξυπηρετεί; Και η ενδεχόμενη πρόκληση χαοτικής κατάστασης πόσους βολεύει;

Μια παροιμία μας λέει ότι "στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος.." Οταν βέβαια οι λύκοι είναι πολλοί, τα πράγματα είναι πιό δύσκολα. Σ΄αυτή τη φάση, η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει, μετά την εκταμίευση της δόσης που θα στηρίξει τις τράπεζες. Ομως η εγχώρια εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας, εξουθενώνει τον κόσμο ο οποίος βλέπει να σώζονται οι τράπεζες αλλά να πεθαίνει εκείνος.. Είναι βέβαιο όμως ότι δεν θα σωζόμασταν με το να βγούμε στους δρόμους και να σπάμε ό,τι βρεθεί στο διάβα μας. Και φυσικά, δεν είμαστε εμείς οι λύκοι, αλλά τα πρόβατα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εάν επικρατήσει το χάος, τι θα κερδίσουν; Ισως κάποια απ΄αυτά με την επικράτηση χάους, να κερδίσουν λίγο χρόνο για να σκεπάσουν την έλλειψη πολιτικής αντιπρότασης που σαφώς στερούνται σ΄αυτή τη φάση. Διαφορετικά δεν τους εμπόδισε κανένας να την αναπτύξουν και να την προωθήσουν ως εναλλακτική, αλλά εφαρμόσιμη... Δυστυχώς, τα μεγαλεπήβολα σχέδια και οι μεγάλες ρητορικές, καταδικάζονται άπαξ αναλάβει ο καθένας τα ηνία της ευθύνης, ή μάλλον όταν τον καλημερίσει η υφιστάμενη σκληρή πραγματικότητα. Και γενικά, ελπίζουμε ν΄ αντιλαμβάνονται όλοι, ότι εάν βρεθούμε μέσα σε μια χαώδη κατάσταση σαν αυτή που έχουν βρεθεί και άλλες χώρες σε περιόδους μετάβασης, δεν θα είναι έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν.

Κατά τα άλλα, είναι γεγονός ότι η χώρα τα παίζει όλα για όλα σ΄αυτή τη φάση και το διάστημα που περνάμε, είναι ίσως το κρισιμότερο όλων των προηγουμένων. Θέματα ανοιχτά όπως η ανακήρυξη της ΑΟΖ, η αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου, θα επηρεάσουν καθοριστικά την δική μας θέση στη Μεσόγειο από δώ και πέρα. Από την άλλη, εκκρεμούν ζητήματα με γείτονές μας που έχουν να κάνουν με την εδαφική μας ακεραιότητα και την ασφάλεια της επικράτειάς μας. Εχουμε από τη μια την Τουρκία που απαιτεί συνεργασιμότητα χωρίς να είναι ποτέ συνεργάσιμη και από την άλλη, την Αλβανία με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά, να μιμείται σε τακτικές την Τουρκία λές και την έχει προηγουμένως συμβουλευτεί.. Παράλληλα, το θέμα εισροής λαθρομεταναστών επιχειρείται να μπεί σε κάποια διαχειρίσιμη τροχιά, αν και έχουμε ήδη υπερπληθώρα μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει εδώ εστίες κάποιας εμβέλειας και δυναμικής απροσδιορίστων διαστάσεων ίσως Εκτός όλων αυτών, βρισκόμαστε συνεχώς υπό το μικροσκόπιο των δανειστών μας και της ΕΕ, την οποία ιδρώσαμε να πείσουμε ότι αξίζουμε μια ακόμα ευκαιρία. Και όπως ξέρουμε, κάθε στραβοπάτημά μας, θα ανοίξει τον δρόμο γι΄αυτό που φοβόμαστε..Την οριστική απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, μέσω της ενεργοποίησης του όρου του αγγλικού δικαίου, για κατάσχεση των πάντων εάν δεν ανταποκριθούμε στους όρους της δανειακής. Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί να γίνεται αγώνας για την διάσωση του ευρώ, αλλά οι κερδοσκόποι που κέρδισαν τόσα μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας του προηγούμενου καιρού, είναι αχόρταστοι..

Επομένως, όταν οι λύκοι είναι πολλοί, η ανωμαλία είναι ό,τι καλύτερο για εκείνους και ό,τι χειρότερο για μας.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ