2013-01-14 21:51:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ν/σ για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ετερόφυλων και ομοφυλόφιλων ζευγαριών
Άλλο ένα σημαντικό νομοσχέδιο, πέρα από αυτό της καύσης των νεκρών που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή για ψήφιση, επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που θα θεσμοθετεί το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και που έρχεται να «ταράξει τα νερά» στο μυστήριο του γάμου, όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα.

Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης θα παρέχει τη δυνατότητα στα ζευγάρια που είναι κατά του θεσμού του γάμου, να αποκτήσουν τα οφέλη που προσφέρει αυτός, χωρίς όμως να τον πραγματοποιήσουν. Δηλαδή, θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα οι σύζυγοι χωρίς τα δεσμά του γάμου.

Τα παιδιά που θα γεννιούνται κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης θα τεκμαίρεται ότι έχουν πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατήρτισε το σύμφωνο, ενώ κατά ανάλογο τρόπο και ισότιμα θα ρυθμίζονται περιουσιακά – κληρονομικά δικαιώματα.

Επιπλέον, σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούν να υπογράφουν μεταξύ τους και ομοφυλόφιλα άτομα και θα αναγνωρίζονται νομικά από την Πολιτεία, ως ζευγάρια.

Το επόμενο, βεβαίως, βήμα για τους ομοφυλόφιλους θα είναι η απαίτησή τους για υιοθεσία παιδιών.

Σε περίπτωση ασυμφωνίας χαρακτήρων, το ετερόφυλο ή ομοφυλόφιλο ζευγάρι θα μπορεί να χωρίσει με μια απλή λήξη του συμβολαίου, χωρίς χρονοβόρα και πολυέξοδα διαζύγια.

Όπως ενημέρωσε γραπτώς τη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο και περίπλοκο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διάφορες πτυχές και θέματα που πρέπει να τύχουν ιδιαίτερα προσεκτικής επεξεργασίας, ενώ αναμένεται να επέλθουν και σημαντικές αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο. Είναι γι’ αυτό τον λόγο, όπως επισημαίνει η κ. Μαύρου στην επιστολή της, που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση.

Τονίζεται ότι, το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης έχει θεσμοθετηθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κατά κύριο λόγο για να δίνει λύση δέσμευσης στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Σχετική απόφαση επί τούτου εξέδωσε η τέως Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου, ζητώντας τη θεσμοθέτηση του συμφώνου, μετά από παράπονο που υπέβαλε ενώπιόν της νεαρός Κύπριος που ήθελε να παντρευτεί τον επίσης Κύπριο σύντροφό του με πολιτικό γάμο, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από κανένα δήμο.

Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο, που αναγνωρίζει τον θρησκευτικό γάμο ως τη μία και μοναδική επιλογή.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ