2013-01-13 23:46:03
Φωτογραφία για Τι συμβαίνει με το Χιονοδρομικό Μαινάλου;
Ανησυχία επικρατεί για το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου, αφού στο υπό... διαβούλευση προεδρικό διάταγμα «Χαρακτηρισμός ως προστατευόμενης της περιοχής Μαινάλου» δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε αυτό, κάτι που απαιτείται για τη διατήρησή του, καθώς περιγράφει την οικονομική σημασία, τη θέση και τις ανάγκες λειτουργίας του.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η σημασία του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου είναι μεγάλη για την Αρκαδία από άποψη τουριστική, επιχειρηματική και αναπτυξιακή. Άλλωστε όπως επισημαίνει και το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε επιστολή προς τους υπουργούς ΥΠΕΚΑ Τουρισμού, η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Μαίναλο αποτελεί ένα δημοφιλή χειμερινό τουριστικό προορισμό, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, αλλά και για ξένους επισκέπτες και για συλλόγους (πολιτιστικούς, ορειβατικούς, φυσιολατρικούς), καθώς βρίσκεται σε αρκετά κοντινή απόσταση και έχει να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες.


Ένας από τους βασικούς πόλους έλξης των χειμερινών επισκεπτών αποτελεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, το οποίο από την επαναλειτουργία του και μετά έχει συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλος ο αριθμός των επισκεπτών που επιλέγουν την ορεινή Αρκαδία ως προορισμό τους, έχοντας ως κριτήριο και την ύπαρξη του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Όλη αυτή η τουριστική κίνηση βοηθάει τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο καταλύμματα και εστιατόρια, αλλά όλες τις δραστηριότητες, καθώς σε μια «ζωντανή» τουριστικά περιοχή, υπάρχει κίνηση τόσο για τις εμπορικές επιχειρήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή του Επιμελητηρίου που υπογράφει ο πρόεδρός του Γιάννης Μπουντρούκας «Όλα τα ανωτέρω προσλαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας. Η μη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου θα αποτελούσε ένα ακόμα «χτύπημα» στην οικονομία της περιοχής, ίσως και αποφασιστικό, ενώ θεωρούμε ότι εν γένει ο ελληνικός τουρισμός και η ελληνική τουριστική οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια να καταργεί πόλους τουριστικής έλξης. Και μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Μαινάλου, μιλάμε για ένα Χιονοδρομικό Κέντρο, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία ενός απολύτως φυσιολατρικού συλλόγου, του ΕΟΣ Τρίπολης, ο οποίος φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο τη συμβατή με το φυσικό περιβάλλον του Μαινάλου λειτουργία του Χιονοδρομικού, την προβολή του και την προστασία του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι η παράλειψη της απαραίτητης παραγράφου για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου στο υπό διαβούλευση προεδρικό διάταγμα έγινε απλώς εκ παραδρομής και είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε υπόψη τις σχετικές παρεμβάσεις όλων των ενδιαφερομένων και θα προχωρήσετε στην προσθήκη της απαραίτητης πρόβλεψης, η οποία άλλωστε περιλαμβάνονταν στην Ειδική Περιβαλλοντική μελέτη του Όρους Μαινάλου που λαμβάνεται υπόψη για τη σύνταξη του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος. Παραθέτουμε τη σχετική απαραίτητη προσθήκη:

«(Επιτρέπεται) Η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου και του ορειβατικού καταφυγίου καθώς και η συντήρηση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών τους και των υφισταμένων υποδομών τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσα λειτουργίας και τον κανονισμό ειδικού σήματος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για τα Χιονοδρομικά κέντρα εντός της απαραίτητης έκτασης για την εύρυθμη λειτουργία του τα όρια της οποίας καθορίζονται από τον Φορέα Διαχείρησης».
moriasnow.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ