2013-01-13 21:43:20
Φωτογραφία για Βενιζέλος: Με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα καθαρό, απόλυτο μέτωπο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ικανοποιημένος από τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η αλήθεια έχει την δική της δυναμική. Και η αλήθεια εκδικείται. Το σχόλιο που έκανε το ΠΑΣΟΚ συμπυκνώνει τα πάντα: «Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά τελικά αγαπάει περισσότερο το νοικοκύρη». Υπό την έννοια αυτή, ναι, είμαι ικανοποιημένος από τις τελευταίες εξελίξεις γιατί επιβεβαιώνουν προφανή πράγματα, τα οποία ούτως ή άλλως προέκυπταν και από όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για όσους έχουν τη στοιχειώδη φρόνηση και επιμέλεια να διαβάζουν.

Το ΠΑΣΟΚ, με το μέτωπο που έχει ανοίξει στην υπόθεση αυτή, θα βγει ισχυρό και ωφελημένο. Είναι πολύ σημαντικό το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, που δυστυχώς επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Διολισθαίνει στον εγκωμιασμό της βίας, δεν έχει τι να πει για την προοπτική της χώρας, οργανώνει σκευωρίες πολύ παλιάς κοπής.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατηγορείτε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική σκευωρία εναντίον σας. Θεωρείτε ότι έχει συμμετοχή στην προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα σκηνικό και να κατασκευαστούν ή να αλλοιωθούν δεδομένα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα, προφανώς. Δεν με ενοχλεί η πολιτική αντιπαράθεση ακόμη - και η πολύ οξεία. Με ενοχλεί να μετατρέπεις μια πολιτική αντιπαράθεση σε πεδίο συκοφαντίας, υπονόμευσης, ηθικής αμφισβήτησης και αλλοίωσης των δεδομένων. Αυτό, με ευθύνη άμεση και προσωπική της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε με δυο τρόπους: Καταρχάς, με τη διαμόρφωση ενός χυδαίου επικοινωνιακού πλαισίου, βασισμένου σε συνωμοσιολογίες, μυθολογίες, τερατολογίες, συκοφαντικούς υπαινιγμούς σε σχέση με εμένα, με την οικογένειά μου, με καλλιέργεια προσδοκιών για το τι θα έρθει από τη Γαλλία, υποβολή ερωτήσεων που έθεταν σε αμφισβήτηση ακόμη και τη νέα αποστολή των στοιχείων που έγινε πριν από λίγες ημέρες.

Ακόμη χειρότερο και από αυτό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε πολιτικά και συγκάλυψε μέσω της «λίστας Βαξεβάνη» την περιβόητη «πηγή», η οποία ενώ είχε δηλώσει στη Βουλή και τη δικαιοσύνη πως δεν έχει στα χέρια της το ψηφιακό υλικό, το είχε, αναπαρήγαγε αντίγραφα και φρόντισε να το διανείμει σε κόμματα, εκδότες, δημοσιογράφους κοκ.

Εάν είχε ειπωθεί εξ αρχής η προφανής αλήθεια ότι αυτό βρισκόταν στη διάθεση της αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία απλώς ενημέρωσε τον υπουργό με καθυστέρηση, δίνοντάς του στην μια ανεπίσημη ψηφιακή φωτοτυπία για να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν ερωτήσεις ομολόγων του, δεν θα μπορούσε κανείς να αναμείξει την δική μου περίοδο και το δικό μου όνομα στην υπόθεση αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρουσιάσατε το περίγραμμα των απόψεών σας για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟΕΣ. Πιστεύετε ότι θα διαμορφωθεί αναγκαία συναίνεση;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, πιστεύω ότι θα διαμορφωθεί -είναι θεσμικά αναγκαίο να διαμορφωθεί- κοινό πεδίο, γιατί χωρίς αυξημένες πλειοψηφίες δεν μπορεί να λειτουργήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης. Πιστεύω, μάλιστα, ότι η δικλείδα ασφαλείας των 180 ψήφων πρέπει να διατηρηθεί για την δεύτερη Βουλή, η οποία και διαμορφώνει και ψηφίζει τη συγκεκριμένη διατύπωση των διατάξεων. Το περίγραμμα αυτό θα συζητηθεί διεξοδικά σε διημερίδα που οργανώνουμε στο τέλος του μήνα και η πρότασή μας προς τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ είναι να διαμορφώσουμε κοινό πλαίσιο, με το οποίο να ανοίξουμε το διάλογο και με τα άλλα κόμματα. Θα είδατε από το περίγραμμα αυτό ότι οι προτάσεις μας είναι ευθείες και ριζοσπαστικές: Άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σταθερές τετραετίες, νέοι θεσμοί ευθύνης και ελέγχου για υπουργούς, βουλευτές, αλλά και κάθε πρόσωπο με ισχύ, ώστε να μην υπάρχει «λαθρεμπόριο επιρροής», νέοι μηχανισμοί ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων, συνταγματικοί δημοσιονομικοί κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα ώστε να μην περάσει ξανά η χώρα παρόμοια περιπέτεια, συνταγματική κατοχύρωση των διαρθρωτικών αλλαγών κ.ο.κ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, όμως, έπρεπε να κάνετε κάτι που δεν κάνατε ως υπουργός Οικονομικών πάνω στο θέμα αυτό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θεωρώ απολύτως θεμιτή τη διαφωνία με την προσπάθεια και τις επιλογές μου, ως υπουργού Οικονομικών, αλλά θεωρώ ανήθικη την αμφισβήτηση του κόπου , της αγωνίας και της προσπάθειάς μου την περίοδο εκείνη να σταθεί η χώρα όρθια. Στο πλαίσιο των δικών μας επιλογών, με τις οποίες μπορούν να διαφωνούν άλλες κομματικές δυνάμεις. Αλλά αυτό είναι το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που επικύρωσε ο ελληνικός λαός και στις πρόσφατες διπλές εκλογές.

Τι παραπάνω μπορεί να κάνει ένας υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που έχει όλα τα μέτωπα ανοιχτά, όταν πληροφορείται εκ των υστέρων ότι η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία διαθέτει ένα ψηφιακό υλικό που ήρθε μέσω των μυστικών υπηρεσιών , το έχει αξιολογήσει, το έχει στα χέρια της, συνιστά πηγή πληροφοριών, έχει επικεφαλής έναν ιδιαίτερα έμπειρο πρώην εισαγγελικό λειτουργό, εξοικειωμένο κατ’ εξοχήν με την αξιοποίηση πληροφοριών που δεν συνιστούν αποδεικτικό μέσο, αλλά συνδυάζεται με αποδεικτικά μέσα;

Τι παραπάνω μπορούσα να κάνω από το να κάνω κάθε 15–20 μέρες μια μεγάλη σύσκεψη για θέματα φοροδιαφυγής και εσόδων, κατά την οποία ζητούσα απ’ όλες τις υπηρεσίες να εντείνουν τις προσπάθειές τους, να φέρουν έμπρακτα αποτελέσματα για το δημόσιο ταμείο μέσα από την προώθηση των θεμάτων που χειρίζονται; Αυτή είναι η δουλεία του υπουργού .

Γι’ αυτό έμεινα άναυδος με τον ισχυρισμό ότι ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αποχωρώντας από τη θέση του τον Αύγουστο του 2012, δεν άφησε πίσω του ψηφιακό υλικό και σχετικό φάκελο. Φάκελος συγκροτείται ακόμη και για κάθε ανώνυμη τηλεφωνική επικοινωνία, για κάθε ανώνυμη και ατεκμηρίωτη καταγγελία κατά πολιτικού προσώπου. Αντέδρασα ακαριαία, στέλνοντας την άτυπη ψηφιακή φωτοτυπία που είχε ευτυχώς διατηρηθεί άθικτη στο γραφείο μου, στις αρμόδιες Αρχές, για να καταστεί εφικτός ο έλεγχος και η αποκάλυψη των ευθυνών.

Την ίδια περίοδο ήρθη το τραπεζικό απόρρητο, στάλθηκαν στη Βουλή τα μεγάλα εμβάσματα εξωτερικού και άρχισαν οι σχετικοί έλεγχοι, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τα ονόματα των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και ξεκίνησε να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία, συγκροτήθηκε λίστα όσων απέκτησαν ακίνητα στο Λονδίνο κ.ο.κ. Ποτέ άλλοτε δεν έγιναν τόσα πολλά και συστηματικά πράγματα στο μέτωπο αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί τα τρία κόμματα αντέδρασαν τόσο γρήγορα στην περίπτωση του κ. Παπακωνσταντίνου;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η αντίδραση των τριών κομμάτων υπήρξε άμεση, διότι με την εκ νέου αποστολή του ψηφιακού υλικού από τη Γαλλία προέκυψαν, δυστυχώς, κατά τρόπο απροσδόκητο, ενδείξεις τέλεσης ποινικού αδικήματος που δεν αφορά πολιτικούς χειρισμούς και επιλογές, αλλά αυτή καθ’ εαυτή την υπόσταση του υλικού, το οποίο φέρεται να έχει αλλοιωθεί. Και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι τελείως διαφορετικής τάξεως ζήτημα, που πρέπει αμέσως να διερευνηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή συνεργάζεται με άλλα κόμματα και συνυποβάλλει προτάσεις;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θεσμικά και δημοκρατικά, τραγικό. Ανοίγει ένα παράθυρο συνομιλίας και συνεργασίας με ένα από τα πιο ακραία κόμματα στην Ευρώπη, που αυτοσυστήνεται πανηγυρικά ως ναζιστικό. Ένα κόμμα που προσβάλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευθέως. Ένα κόμμα που δηλώνει απροκάλυπτα τον αντικοινοβουλευτικό του χαρακτήρα. Πρόκειται για δημοκρατικά αυτοκτονικές επιλογές αυτών που συνεργάζονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί ταχύ ρυθμό στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Είπατε ότι το Συνέδριο θα γίνει οπωσδήποτε στις 28 Φεβρουαρίου. Πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στην ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει η ανάκαμψη της χώρας. Η αλλαγή του κλίματος, η σταθεροποίηση των οικονομικών δεδομένων, θα επιτρέψει στους Έλληνες πολίτες να αποτιμήσουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία αυτό που έγινε και να το συγκρίνουν με αυτό που απεφεύχθη. Αλλά, βεβαίως, ώσπου να φτάσουμε σε αυτό, πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει πλήρη θεσμικά χαρακτηριστικά. Όχι ως νεκρανάσταση ενός παλιού ΠΑΣΟΚ, που δεν υπάρχει πια. Όχι ως νεκρανάσταση πρακτικών και μηχανισμών του παρελθόντος, αλλά ως πολιτική έκφραση των προοδευτικών δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, ως έκφραση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Το συνέδριο θα εγκρίνει την ολοκληρωμένη πρόταση της σύγχρονης Κεντροαριστεράς. Το συνέδριο δεν θα ασχοληθεί εσωστρεφώς με το ΠΑΣΟΚ, αλλά με τα μεγάλα θέματα της χώρας, την υπέρβαση του μνημονίου, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, το εθνικό φορολογικό σύστημα. Στο μυαλό μας έχουμε όλους τους Έλληνες, πρωτίστως όμως τους ανέργους στους οποίους οφείλουμε να δώσουμε προοπτική μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρότασή σας για συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, το φόρουμ διαλόγου με τις διάφορες κινήσεις, αφορά και την περίοδο μετά το Συνέδριο;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προφανώς αφορά και την περίοδο μέχρι το Συνέδριο, αφορά το ίδιο το Συνέδριο ως ένα βήμα διαλόγου, αλλά το συνέδριο δεν είναι ένα συνέδριο αυτοεπιβεβαίωσης και περιχαράκωσης ενός κόμματος. Το Συνέδριο θέλουμε να κάνει το ΠΑΣΟΚ ακόμα πιο έγκυρο και ακόμα πιο επίμονο συνομιλητή με όλες τις όμορες δυνάμεις, με όλες τις όμορες κινήσεις, με όλους εκείνους που τοποθετούν τον εαυτό τους μέσα στο μεγάλο ρεύμα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους πολίτες, όμως, τους ενδιαφέρουν αυτά ή μόνο τα προβλήματα καθημερινότητας και επιβίωσης;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προφανώς, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, υπό συνθήκες μεγάλης ανεργίας και ανασφάλειας, την κάθε οικογένεια, το κάθε άτομο, την κάθε επιχείρηση την ενδιαφέρουν η επιβίωση και το μέλλον. Ιδίως το μέλλον των παιδιών. Αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτό εάν δεν διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις εθνικής ανάκαμψης. Αυτές δεν είναι μόνο δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές. Είναι και πολιτικές. Χρειάζεται, συνεπώς, σταθερότητα και σχέδιο. Ασφάλεια και δυναμική. Και αυτό μόνο από την παρούσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να διασφαλιστεί. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερό κόμμα; Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας μαζί του στο μέλλον;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με μια ριζοσπαστική πρόσοψη, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο εκφραστής της οπισθοδρόμησης και του συντηρητισμού. Στο όνομα της ακινησίας, στο όνομα των κεκτημένων, προσπάθησε να κάνει μια εκλογική έφοδο τον Μάιο και, ιδίως, τον Ιούνιο και απέτυχε. Τώρα όμως έχουν αλλάξει ριζικά τα πράγματα, βρισκόμαστε σε άλλη φάση και τώρα δεν έχει να πει απολύτως τίποτα. Βγάζει, συνεπώς, ένα αριστερίστικο πρόσωπο που είναι ο σκληρός πυρήνας του παλιού, μικρού ΣΥΡΙΖΑ. Διολισθαίνει στον εγκωμιασμό της βίας. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τα νέα εκλογικά του και κοινοβουλευτικά του μεγέθη. Και ταυτόχρονα υιοθετεί τον αστικό παλαιοκομματισμό, δηλαδή τις χειρότερες όψεις παλαιών εποχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Άρα διαμορφώνεται το περίεργο συνονθύλευμα του διπλού παλαιοκομματισμού. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά, πολύ περισσότερο δεν έχει καμία σχέση με την ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά. Με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα καθαρό, απόλυτο μέτωπο. Από τη μια μεριά, υπάρχει η δική μας προσπάθεια, η αγωνία και η ευθύνη για την επιβίωση και την ανασυγκρότηση της χώρας και, από την άλλη μεριά, υπάρχει η επένδυση στην καταστροφή, στο αδιέξοδο για φτηνούς μικροκομματικούς λόγους. Πρόκειται για ασύμπτωτες πολιτικές.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «REAL NEWS»

ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ