2013-01-10 20:45:41
Φωτογραφία για Δόγμα ΣΥΡΙΖΑ
Του Ι.Κ.Πρετεντέρη

Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συγκρατώ δύο σημεία. Ενα πρωτοφανές και ένα αποκαλυπτικό.

Το πρωτοφανές είναι η δήλωση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο στην κυβέρνηση Σαμαρά αλλά στην κυβέρνηση μέσων -  τραπεζών - πολιτικού προσωπικού που εγκαθίδρυσαν η τρόικα και οι δανειστές».

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκείται στον ρόλο που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και ο οποίος είναι να ελέγχει την κυβέρνηση που με την ψήφο του επίσης επέλεξε ο ελληνικός λαός.

Αντιθέτως, εφηύρε μια «κυβέρνηση» που υπάρχει ως άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εγκαθιδρύθηκε με διαδικασίες που νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αυτοβούλως τον ρόλο του ελεγκτή.

Δεν είναι αθώο. Διότι μέσα από αυτή την κατασκευή και με έναν ρόλο, ο οποίος δεν προβλέπεται από κανένα Σύνταγμα και δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί (ούτε λίγο ούτε πολύ) να ελέγχει όχι την κυβέρνηση αλλά τη χώρα.


Τη νομιμότητα των πολιτικών αποφάσεων και των κοινωνικών δραστηριοτήτων, τη δράση των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών, τα δελτία ειδήσεων, τα σχόλια των δημοσιογράφων, τα δάνεια των τραπεζών, τη λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το «δόγμα Τσίπρα», ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δραστηριοποιείται πλέον ως πολιτικό κόμμα αλλά ως υπέρτατη και ανεξάρτητη Αρχή, στο πρόσωπο της οποίας συγκεντρώνονται όλες οι ελεγκτικές Αρχές και αρμοδιότητες της συντεταγμένης πολιτείας.

Ολοι θα δίνουν λόγο σε αυτόν.

Είναι ταυτοχρόνως και ΣΔΟΕ και Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και Συμβούλιο Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και επίτροπος στις τράπεζες και Αρειος Πάγος και οικονομικός εισαγγελέας και Επιτροπή Ανταγωνισμού και ό,τι άλλο επιθυμήσει κάθε ταραγμένο μυαλό που βγάζει λόγους σε καφενεία.

Δυστυχώς  Ή ευτυχώς, όμως, τέτοιος ρόλος στις δημοκρατίες δεν προβλέπεται ούτε έχει ποτέ προβλεφθεί - γι' αυτό άλλωστε θεωρώ την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοφανή.

Και δεν προβλέπεται επειδή ένας τέτοιος ρόλος αποτελεί την ακύρωση της δημοκρατίας, η οποία στηρίζεται στην αντίληψη ότι ο καθένας ασκεί μόνο τον ρόλο και τις αρμοδιότητες που η ίδια η δημοκρατία τού έχει αναθέσει και τίποτα άλλο.

Διαφορετικά, δεν έχουμε δημοκρατία αλλά ολοκληρωτισμό.

Και ο ολοκληρωτισμός (στη δεξιά ή στην αριστερή μορφή του) είναι καθεστώς απόλυτου ελέγχου της κοινωνίας, όπου οι ελεγκτές στηρίζονται στην αντίληψη «όποιος είναι ήσυχος με τη συνείδησή του δεν έχει παρά να κάνει το αυτονόητο, ο ίδιος να ζητήσει να ελεγχθεί».

Οπως υποστήριξε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ!..

πηγή: tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ