2013-01-08 09:40:56
Φωτογραφία για Οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά
Η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ προβάλλεται από πολλούς ως ένα νομοτελειακό γεγονός, επειδή,  κατά την άποψή τους, η ύπαρξη ενός ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι αξίωμα. Κι επειδή σοσιαλδημοκρατία δίχως σπατάλη δανεικών χρημάτων είναι χωριάτικη δίχως ντομάτα, η νέα μόδα ακούει στο «μεταρρυθμιστικές δυνάμεις».Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Σοσιαλδημοκρατία ντυμένη με τον μανδύα της μεταρρύθμισης θα μοιάζει με καρνάβαλο. Οι προσπάθειες μετάλλαξης προδίδουν την αγωνία των πρωταγωνιστών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ να παραμείνουν στο προσκήνιο, να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο στα δρώμενα.

Στην πραγματικότητα οι υπαίτιοι του σημερινού ναυαγίου προσπαθούν να συνεχίσουν να μονοπωλούν τον χώρο της κεντροαριστεράς. Η αλήθεια είναι ότι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς χρειάζονται την δική τους έκφραση και ότι η πολιτική αυτή δύναμη μπορεί και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.


Για να φτάσουμε όμως στο σημείο να μιλάμε για μία υπαρκτή πολιτική δύναμη χρειάζεται να ικανοποιηθούν δύο συνθήκες: Να γίνει σαφές ότι οι παραδοσιακές συνταγές της σοσιαλδημοκρατίας (ενίσχυση των χαμηλών στρωμάτων με δανεικά)  δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή σε μία χώρα που δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και να βρεθούν τα πρόσωπα εκείνα που θα πείσουν τον λαό ότι εκφράζουν πράγματι την πρόταση της κεντροαριστεράς για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί εντύπωση μόνο στα στελέχη του κόμματος που παραμένουν ακόμη εντός των τειχών του. Επίσης, η χαμηλή ανταπόκριση των «αποσχιστικών κινήσεων» έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκείνοι που τις επιχειρούν δεν μπορούν να πείσουν για την αγαθότητα των κινήσεών τους.

Αυτά δεν σημαίνουν ότι αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να μετεξελιχτεί σε αυτό που είναι σήμερα το ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία. Σίγουρα όμως όχι με την ίδια ηγεσία και όχι μόνο του.

Στην κεντροαριστερά, όπως και στην κεντροδεξιά, υπάρχουν εκσυγχρονιστικές δυνάμεις που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό έργο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης μιας χώρας που κατά γενική ομολογία είναι κατεστραμμένη. Μην έχουμε αμφιβολία, οι δυνάμεις αυτές θα αποτελούσαν σήμερα το πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, αν και εφόσον είχαν ήδη κινηθεί για την συγκρότηση πολιτικών κινήσεων. Επίσης, στην φάση αυτή η κεντροαριστερά δεν έχει να χωρίσει κάτι με την κεντροδεξιά. Αρκεί να αντιληφθούν και οι δύο ότι ο δρόμος της μεταρρύθμισης είναι κοινός.

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στην ΔΗΜΑΡ είναι αξιοσημείωτες. Από τους δύο αυτούς σχηματισμούς μπορεί να προέλθει το καινούργιο της κεντροαριστεράς. Από εκεί μπορεί να προέλθει, αλλά δεν θα τους περιμένει η κοινωνία μερικές δεκαετίες για να ξεπεράσουν τα όποια θέματά τους! Αν δεν πραγματοποιήσουν μία ειλικρινή προσπάθεια στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα έχουν ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις. Κι επειδή τα μαθήματα επιβίωσης είναι από τα πρώτα που παίρνει κανείς στο μεγάλο σχολείο της αριστεράς, δεν μπορεί παρά να γνωρίζουν καλά τις πιθανότητές τους, τους περιορισμούς, αλλά και τα περιθώριά τους http://capital.gr/Articles.asp?id=1701713

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ