2013-01-06 20:19:03
Φωτογραφία για Εργατική και συνδικαλιστική κρίση στα Ναυπηγεία Χαλκίδας
Με άσχημο τρόπο μπήκε το 2013 στην επιχείρηση "Ναυπηγεία Χαλκίδας", μέσα σε κλίμα γενικότερης κρίσης για τους εργαζόμενους, τόσο από την πλευρά της εργοδοσίας, όσο όμως και από την ...πλευρά των συνδικαλιστών.

Μία ανακοίνωση του Δημήτρη Τσάλλα, εκ μέρους της συνδικαλιστικής παράταξης "Ενιαία Κίνηση Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Χαλκίδας" δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, αφού αποτυπώνει τις δυσμενείς εξελίξεις τω τελευταίων μηνών σε όλα τα επίπεδα.

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

"Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, oι εργαζόμενοι μαζικά έδωσαν την απάντηση τους, στην έκτακτη γενική συνέλευση που έγινε στην αίθουσα του Ε.Κ.Ε. στις 13 Δεκεμβρίου, δίνοντας εντολή στο σωματείο να προχωρήσουμε σε εκλογές, μετά την πρόταση μομφής που έγινε και την πρόταση του σωματείου η οποία μειοψήφησε (πρακτικό Νο 46).

Η στάση του Προεδρείου απέναντι στους εργαζόμενους και στους θεσμούς, είναι ανεύθυνη και άκρως επικίνδυνη. Το προεδρείο είναι έκπτωτο, ήδη έπρεπε να έχουν παραιτηθεί και να κηρύξουν εκλογές. Συνδικαλιστικά και νομικά, δεν υφίσταται σωματείο. 


Παρ’ όλα αυτά, προσπαθεί να διαπραγματευτεί ακόμα.

Διαπραγματεύτηκε τις μειώσεις μισθών, χωρίς την απόφαση του Δ.Σ. και την εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης. Η πρόταση του προέδρου για μειώσεις μισθών 3% και 10% είχε ως επακόλουθο τη μείωση των μισθών 5%, 8% και 10% από την εταιρία.

Διαπραγματεύτηκε τη μείωση του δώρου, δίνοντας μόνο μια επιταγή των τριάντα ευρώ. Τι άλλο θα διαπραγματευτεί; Υπάρχουν και άλλες συμφωνίες με την εταιρία ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων; Ας ακουστεί η αλήθεια.

Από την άλλη πλευρά, η εταιρία έχει εφαρμόσει τα ρεπό-λάστιχο, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει πλήθος εργολάβων αλλοδαπών κάθε είδους νόμιμης ή παράνομης απασχόλησης.

Καταγγέλλουμε το προεδρείο του Σωματείου και την εργοδοτική ασυδοσία, που σε αρμονική συνεργασία καταστρατηγούν τα γεγονότα.

Σεβόμενοι πάντα την πλειοψηφία και τις αποφάσεις της Γ. Συνέλευσης, η «Ενιαία Κίνηση Εργαζομένων» θα πράξει σύμφωνα με ότι προστάζει η Δημοκρατία και οι θεσμοί της."
egnomi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κύριοι Καθηγητές
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κύριοι Καθηγητές
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ