2013-01-06 18:51:41
Φωτογραφία για Tα μυστικά της λίστας...
Σκηνή πρώτη: Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, όταν βρέθηκαν στο μεγάλο τραπέζι συσκέψεων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, έναν όροφο κάτω από το γραφείο του Πιερ Μοσκοβισί, καθισμένες απέναντι, η ελληνική αντιπροσωπεία και η γαλλική προκειμένου να γίνει η παράδοση και παραλαβή για δεύτερη φορά της περιβόητης «λίστας Λαγκάρντ», η ατμόσφαιρα «κατακλυζόταν» από αμηχανία.

Όλοι στην ελληνική αντιπροσωπεία γνώριζαν ότι θα διαχειριστούν ένα σοβαρό πολιτικό θέμα, το οποίο απασχολεί έντονα τη χώρα εδώ..... και καιρό, και ότι κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική... Όλοι έμπειρα στελέχη του ΣΔΟΕ και των διεθνών σχέσεων του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, κάποιοι εξ αυτών με διεθνείς περγαμηνές στο κυνήγι μου μαύρου χρήματος ή του λαθρεμπορίου, ήξεραν τι θα ρωτήσουν και τι χρειάζεται να μάθουν.

Έτσι, όταν οι Γάλλοι απάντησαν στις δύο ερωτήσεις του έμπειρου διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ Θόδωρου Φλωράτου, μέλους της τριμελούς επιτροπής, για το αν ο ψηφιακός δίσκος που παραλαμβάνουν είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον που παρεδόθη την πρώτη φορά και πόσα ονόματα περιέχει, τα μέλη της αντιπροσωπείας ανακάθισαν με ανησυχία Κατάλαβαν ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, αφού οι Γάλλοι διαβεβαίωναν ότι ο ψηφιακός δίσκος που παραδίδουν είναι ακριβώς ο ίδιος με αυτόν που δόθηκε την πρώτη φορά και ότι ο αριθμός των ονομάτων που περιλαμβάνει είναι 2.062...

Αυτός ο αριθμός προμήνυε την πολιτική θύελλα που ακολούθησε, αφού τα μέλη της επιτροπής ήξεραν ότι η αρχική, ή μάλλον το «στικάκι» που είχε μοιράσει γενικώς ο Παπακωνσταντίνου, είχε μόνο 2.059..
. Δηλαδή κάπου είχαν «χαθεί», μαζί με το αρχικό CD, και τρία ονόματα από τη λίστα καταθετών στην HSBC.

Σκηνή δεύτερη: Τις πρώτες ώρες της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα... Στο κτήριο του ΣΔΟΕ, στην οδό Πειραιώς, ορισμένα γραφεία είναι φωτισμένα και για κάποιον έμπειρο σε τέτοιου είδους θέματα είναι φανερό ότι παντού διαχέονται εκνευρισμός και αγωνία... Όλοι περιμένουν την άφιξη της πτήσης από το Παρίσι και την ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία μεταφέρει σε σφραγισμένο φάκελο το αντίγραφο του CD που περιλαμβάνει τη «λίστα Λαγκάρντ».

Η αντιπροσωπεία έρχεται, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ παραλαμβάνει το αντίγραφο του δίσκου. Παρόντες και οι αρμόδιοι εισαγγελείς, που εποπτεύουν την υπόθεση και δίνουν εντολή να γίνουν οι συγκρίσεις. Η αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία που θα καταδείξει την απουσία τριών από τα ονόματα των καταθετών έχει αρχίσει...

Ο εντοπισμός των συγγενών

Λίγες ώρες αργότερα είχαν εντοπιστεί τα τρία απόντα ονόματα της εκδοχής που περιείχε το «στικάκι». Η έκπληξη μεγαλώνει καθώς διαπιστώνεται πως υπάρχουν δύο ονόματα προσώπων συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, γεγονός που δημιουργεί μια περίεργη ατμόσφαιρα.

Το τρίτο όνομα που εντοπίζεται είναι φαινομενικά άσχετο... Κανένας δεν ξέρει κάποιον με το επώνυμο Rossonis. Τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία που προκύπτουν από το φορολογικό προφίλ του, αφορούν την επαγγελματική ενασχόλησή του.

Αφού το όνομά του έλειπε από το «στικάκι», έπρεπε να ερευνηθεί εξονυχιστικά... Έτσι τέθηκε αμέσως, μέσω του ΤΑΧΙS, σε λειτουργία με το όνομα «Συναφή ΑΦΜ». Μπήκε δηλαδή το όνομα Rossonis και το ΑΦΜ του και το αποτέλεσμα ήταν ακόμη μία έκπληξη... Τα στελέχη του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι ήταν σύζυγος της μιας εξαδέλφης Παπακωνσταντίνου, της Μαρίνας. Και ότι αυτό ήταν το τρίτο όνομα που έλειπε από το «στικάκι», την αρχική δηλαδή λίστα.

Τα άλλα δύο ήταν ένας λογαριασμός στο όνομα Sikiaridis Papakonstantinoy Eleni και ένας στο όνομα του συζύγου της Ελένης, Sikiaridis Simeon. Διαπιστώθηκε, δηλαδή, ότι και τα τρία ονόματα των λογαριασμών που λείπουν από το πρώτο «στικάκι» σχετίζονται με τον πρώην υπουργό Οικονομικών...

Κάπως έτσι λοιπόν τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Καταθέσεις των στελεχών που πήγαν στο Παρίσι, καταθέσεις των στελεχών του ΣΔΟΕ που έκαναν τις συγκρίσεις, και σε λίγες ώρες το πόρισμα παίρνει την άγουσα για τον Άρειο Πάγο και τη Βουλή, για να ξεσπάσει και ο πολικός σάλος...

Για να ευλογήσουμε δε και τα γένια μας και τον τίτλο του «Π» της περασμένης εβδομάδας «Μαλλιά κουβάρια με τη λίστα Λαγκάρντ», να σημειώσουμε γενικώς ότι έγινε... της κακομοίρας μόλις έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες: όντως η πολιτική ζωή και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια...

Στο μεταξύ, προβληματισμός υπάρχει για την παρουσία ενός «κλειστού» (δεν έχει μέσα χρήματα) λογαριασμού, που υπάρχει στο όνομα της μιας από τις δύο εξαδέλφες (μαζί με τον σύζυγό της)... Οι αρμόδιοι για το θέμα αυτό – δικαστικές αρχές και τα στελέχη του ΣΔΟΕ – προβληματίζονται για το πώς θα χειριστούν την υπόθεση. Ο λογαριασμός αυτός, όπως προκύπτει από την έρευνα που έγινε, ανοίχθηκε για μικρό χρονικό διάστημα και έκλεισε.

 Όπως έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συνήθως μέσα από τέτοιους λογαριασμούς διακινούνται παράνομα χρήματα που τη μια μέρα κατατίθενται και την άλλη τα παίρνει ο πραγματικός δικαιούχος... Έτσι, το ΣΔΟΕ είναι υποχρεωμένο να εξετάσει πλέον αναλυτικά την κίνηση του λογαριασμού αυτού και να καταγράψει πόσες φορές κινήθηκε, ποιοι κατέθεσαν και ποιοι πήραν χρήματα από τον λογαριασμό, όπως και αν αυτά ήταν ποσά που προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα

Δεν «μίλησε» ακόμα

Το ενδιαφέρον πάντως σε σχέση με τη δεύτερη λίστα είναι ότι ήδη από εκείνο το βράδυ έχει αρχίσει, και προχωράει με γοργούς ρυθμούς, η εξονυχιστική έρευνα από το ΚΥΠΥΟ σε κάθε έναν ξεχωριστά λογαριασμό των 2.062 καταθετών της λίστας Λαγκάρντ...

Ειδικά συνεργεία (περιορισμένου αριθμού έμπειρων στελεχών του ΣΔΟΕ) κάνουν φύλλο και φτερό τα φορολογικά στοιχεία που έχει η λίστα προκειμένου να αντλήσουν κάθε πληροφορία που περιέχει το φορολογικό προφίλ των καταθετών και ό,τι αφορά τους δικαιούχους και τους συνδικαιούχους των λογαριασμών αυτών...

Ακόμη μπορούν να μάθουν λεπτομέρειες για την προέλευση των χρημάτων και, σε περίπτωση συνδεμένων εταιρειών, αν η δραστηριότητά τους έχει θεωρηθεί ύποπτη. Οι περισσότεροι από τους καταθέτες αναφέρουν στο προφίλ τους, που περιέχεται στη λίστα, ότι η προέλευση των χρημάτων είναι από business...

Αυτό για τα στελέχη του ΣΔΟΕ είναι ερευνητέο. Και έχουν τη δυνατότητα με συσχετισμούς και περαιτέρω στοιχεία από την κίνηση των λογαριασμών να εντοπίσουν αν τα χρήματα προέρχονται από επιχειρήσεις ή πρόσωπα που είναι ή θεωρούνται ύποπτα, καθώς και αν η προέλευση των χρημάτων είναι από δραστηριότητες που θεωρούνται παράνομες (ναρκωτικά, εμπόριο οπλών, διακίνηση γυναικών και μερικά αλλά). Στην περίπτωση αυτήν η έρευνα για περισσότερα στοιχεία είναι απαραίτητη.

Οι συνδικαιούχοι

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι με μεγάλη προσοχή ερευνάται και το προφίλ που έχει φτιάξει η τράπεζα για τους καταθέτες, διότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν λεπτομέρειες στις οποίες αναφέρεται και σε ποιον θα διατεθούν τα χρήματα σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου ή των συνδικαιούχων.

Αυτό το στοιχείο θεωρείται πολύ σημαντικό για το ΣΔΟΕ, ώστε να εντοπίσει σε ποιον πραγματικά ανήκουν τα χρήματα και αν κάποιος χρησιμοποιεί άλλον ως δικαιούχο του λογαριασμού για να μην εντοπιστεί ο ίδιος. Αν, δηλαδή, μετά τον θάνατο τα λεφτά πάνε σε «άσχετο», τότε από το ΣΔΟΕ αυτόματα αυτός θεωρείται ύποπτος...

Έτσι λοιπόν δεν αποκλείεται να βρεθούν και άλλα ονόματα πολιτικών, αφού ακόμη δεν έχουν ερευνηθεί οι κοινοί λογαριασμοί (αυτοί που έχουν συνδικαιούχους)... Μπορεί το πρώτο όνομα που έχει τυπωθεί να κρύβει και άλλα, όπως επίσης ορισμένα ονόματα μπορεί να κρύβουν κάποιους επώνυμους – και αυτό θα γίνει με τα συναφή ΑΦΜ.

Νέα στοιχεία

Η εκτίμηση πάντως έμπειρων στελεχών του ΣΔΟΕ και του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η δεύτερη «λίστα Λαγκάρντ» δεν έχει «μιλήσει» ακόμη και ότι έχει κρυμμένα ακόμη πολλά αξιοποιήσιμα δεδομένα. Θεωρούν δηλαδή ότι θα προκύψουν νέα στοιχεία, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, μπορεί να είναι έως και ατομικές βόμβες.

Ο συσχετισμός των ΑΦΜ για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν συναφή ΑΦΜ με αυτά που έχουν οι δικαιούχοι ή καταθέτες ενός λογαριασμού μπορεί να είναι μεγάλος, να υπάρχουν δηλαδή αρκετοί συνδικαιούχοι, συνεπώς ξαφνικά είναι δυνατόν να βρεθούμε μπροστά σε νέα ονόματα – έκπληξη.

Έχουν εντοπιστεί στη λίστα δύο ύποπτοι ως «βαποράκια» επωνύμων

Από την πρώτη μελέτη των στελεχών του ΣΔΟΕ στη «λίστα Λαγκάρντ» έχουν ήδη εντοπιστεί και έχουν τεθεί στο στόχαστρο δύο καταθέτες οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΔΟΕ και ενημέρωση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, θεωρούνται διακινητές μαύρου χρήματος μέσω επενδύσεων, κυρίως σε ανώνυμα αμοιβαία και νομιμοποίηση του μέσω τελικής κατάθεση στη συγκεκριμένη τράπεζα, όπου και οι ίδιοι διατηρούσαν λογαριασμό.

Και οι δύο, όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και γνώστες των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων, χαρακτηρίζονται μεγαλοβαποράκια διαφόρων επωνύμων, για τους οποίους δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για νομιμοποίηση μαύρου και παράνομου χρήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας θεωρείται ότι ξεπλένει τα «μαύρα» χρήματα επώνυμων και ανώνυμων πελατών, όχι μόνο μέσω ανώνυμων αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά και μέσω του Χρηματιστηρίου, και ο άλλος είναι γνωστός στα μεγάλα επιχειρηματικά, οικονομικά και πολιτικά τζάκια με πολλές και ισχυρές διασυνδέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η παρουσία τους στη «λίστα Λαγκάρντ» δίνει την ευκαιρία στο ΣΔΟΕ να ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα γύρω από τις δραστηριότητές τους. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι πιθανόν ο ένας να σχετίζεται και με μεγάλη κατάθεση που υπάρχει στην ίδια λίστα...

Στο μεταξύ, λέγεται ότι η γραμματέας, στο όνομα της οποίας υπάρχουν κατατεθειμένα στην Ελβετία τα 500.000.000 δολάρια, δεν είχε ποτέ πάει στην Ελβετία, γεγονός που δείχνει ότι κάποιοι άλλοι είχαν ανοίξει στο όνομά της τον λογαριασμό. Οι πληροφορίες λένε ότι πριν από λίγο καιρό (μετά το άνοιγμα της υπόθεσης με τη «λίστα Λαγκάρντ»...) πήγε εκεί και μάλιστα την κρύβουν σε ένα χωριό της Ελβετίας. Πιθανότατα για να κάνει... αναλήψεις.

  Καλούνται  Σπινέλης, Καπελέρης, Σαχινίδης

Η Προκαταρκτική (Προανακριτική) Επιτροπή αναμένεται να καλέσει και να «ξετινάξει» τους συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου... έναν προς έναν.

Πρώτοι που θα κληθούν είναι ο Καπελέρης και ο τότε γ.γ. Σπινέλης. Θα απαντήσουν ο πρώτος ποια 20 ονόματα του παρέδωσε ο Παπακωνσταντίνου και αν τα είχε ελέγξει, αν πήρε ή όχι αντίγραφο της λίστας έστω και σε USB, και ο δεύτερος για το αν είχε ενημερωθεί, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, αφού ήταν αρμόδιος για το ΤAXIS και τη λειτουργία του.

Επίσης πρόκειται να αναζητηθούν, με βάση τα ονόματα, όσοι μπήκαν με εξουσιοδότηση στο σύστημα και έχουν ερευνήσει ονόματα της αρχικής «λίστας Λαγκάρντ». Και βέβαια αν και ποιος έχει μπει στα ΑΦΜ των ξαδελφών του Παπακωνσταντίνου και των συζύγων τους την περίοδο που ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε στα χέρια του (κρυμμένη) τη λίστα...

Θα εξεταστούν και οι σύμβουλοι και συνεργάτες του πρώην υπουργού ώστε να βρεθεί ποιος μετέτρεψε το CD σε Excel και το έβαλε σε στικάκια (πιστεύουν ότι δεν μπορεί να το έκανε ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου)...

Ένα ερώτημα είναι τι ήξεραν ο Σαχινίδης, ο Σπινέλης, ο Καπελέρης και οι συνεργάτες του. Οι δύο πρώτοι δεν θα έπρεπε να ενημερωθούν, αφού ήταν και πολιτικά πρόσωπα και στενοί συνεργάτες του Παπακωνσταντίνου; Ο πρώτος ήταν υπουργός αναπληρωτής με καλές σχέσεις με τον τότε υπουργό, ενώ ο δεύτερος επίσης ήταν γ.γ. αρμόδιος για τη λειτουργία του ΤΑΧΙS και ο άνθρωπος που έπρεπε να δώσει την εντολή και να εποπτεύσει την αναζήτηση πληροφοριών για τους καταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ»...

Πάμε στοίχημα ότι τα σημαντικά τώρα αρχίζουν;

ποντίκι
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην Κίνα ο Μισίμοβιτς
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην Κίνα ο Μισίμοβιτς
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ