2013-01-06 17:47:03
Φωτογραφία για Κύπρος:Βάζουν λουκέτο τέσσερις επιχειρήσεις την ημέρα!
Ζητήματα που αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις και τα πολλαπλασιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα καθώς και για τις δράσεις που οφείλει να πάρει η Κυβέρνηση, ανέλυσε ο οικονομολόγος και γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΠΑΣΥΜΕ), Σοφοκλής Μούσουλος. 

Ο ΠΑΣΥΜΕ έχει δυναμική παρουσία στην αγορά, ανέφερε ο κ. Μούσουλος, τονίζοντας ότι αποτελεί την «ασπίδα προστασίας των μικρών επιχειρήσεων» σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Ερωτηθείς πως αξιολογεί τη σημερινή κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Μούσουλος ανέφερε ότι οι αδιάψευστοι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

"Το δημόσιο χρέος βρίσκεται πλέον κοντά στο 74% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6% και η ανεργία στο 14%. Με την οικονομία σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί μη βιώσιμους οργανισμούς με τα χρήματα των φορολογουμένων. Ως αποτέλεσμα της ύφεσης καθώς και την αδυναμία των Αρχών να λάβει μέτρα έγκαιρα οι επιχειρήσεις και περισσότερο οι μικρές επιχειρήσεις πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα."


Ανέφερε επίσης ότι  σε όλες ανεξαιρέτως τις επαρχίες όλο και πληθαίνουν τα νεκρά καταστήματα με τεράστιες ταμπέλες «Ενοικιάζεται». Το γεγονός αυτό γεννά όμως και άλλα κακά, όπως η διαγραφή εταιρειών, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μικροί επιχειρηματίες δεν είναι μόνο οι καταστηματάρχες αλλά και πολλές εμπορικές εταιρείες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε, είναι ότι μεταξύ Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του 2012 διαγράφηκαν 4.167 εταιρείες και άλλες τόσες έπαψαν να δραστηριοποιούνται και οι στατιστικές του Οκτωβρίου 2012 για την ανεργία αναφέρουν πως από τους 34.752 ανέργους, το 21% προέρχεται από τον τομέα του εμπορίου, το 18% από τις κατασκευές, το 11% από τον τομέα της μεταποίησης, το 10% από τον ξενοδοχειακό τομέα και μεγάλο ποσοστό από νεο-εισερχόμενους στον τομέα της εργασίας. 

Επίσημα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Μούσουλο, αναφέρουν επίσης ότι μέσα σε εννιά μήνες έχουν ήδη κλείσει το 20% των μικρών επιχειρήσεων, και συνεχίζουν να βάζουν λουκέτα περίπου 4 επιχειρήσεις την ημέρα.

Φιλελεύθερος
tosokaki.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τον... φώτισε ο Αγκάνθο!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τον... φώτισε ο Αγκάνθο!
Νίκη για Καλλιθέα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νίκη για Καλλιθέα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ