2013-01-05 02:15:03
Φωτογραφία για Η ΕΥΔΑΠ δέσμευσε χρήματα των Δήμων Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας
Αντιμέτωποι με την κατάσχεση χρημάτων που διαθέτουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την ΕΥΔΑΠ βρέθηκαν οι... Δήμοι Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας μέσα στην περίοδο των εορτών, καθώς η επιχείρηση αποφάσισε να πάρει δια της... βίας τα χρήματα που της οφείλουν οι δήμοι σε όλη την χώρα, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο δήμοι της περιοχής μας.

Στο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας δεσμεύτηκε το ποσό των 442.447,90 ευρώ και στο Δήμο Νέας Ιωνίας 211.000 ευρώ λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ οι αιτήσεις ανακοπής της κατάσχεσης που κατέθεσαν οι δύο δήμοι απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια. Θυμίζουμε εδώ πως σε προηγούμενο ρεπορτάζ είχαμε αποκαλύψει για την οφειλή ύψους 1 εκ. ευρώ (μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις) που έχει προς την ΕΥΔΑΠ και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, ο οποίος έχει έρθει σε συμφωνία για την καταβολή του κυρίου ποσού (704.000 ευρώ) σε μηνιαίες δόσεις με τον όρο, όμως, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Και συνολικά, όπως αποκάλυψε προσφάτως ο Πρόεδρος της επιχείρησης, κ. Στέλιος Σταυρίδης σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, τα χρέη των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ ανέρχονται στα 224,6 εκ. ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις!


• Διαμάχη Δήμου Νέας Ιωνίας και ΕΥΔΑΠ για μέρος της οφειλής

Συνολικά, η ΕΥΔΑΠ απαιτεί από το Δήμο Νέας Ιωνίας πάνω από 200.703,03 ευρώ πλέον προσαυξήσεων και λοιπών εξόδων για ανεξόφλητες και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ωστόσο, ο Δήμος δεν αναγνωρίζει ένα σημαντικό κομμάτι από αυτές και ειδικότερα εκείνες που αφορούν έργα που εκτέλεσαν παλαιότερα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ για την ανύψωση φρεατίων υδρομετρητών. Η επιχείρηση ζητάει από το Δήμο να επωμιστεί το βάρος των εργασιών που έγιναν προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αυτές οφείλονταν σε εργασίες ανακατασκευής πεζοδρομίων που εκτέλεσε ο Δήμος χωρίς να φροντίσει για την ανύψωση των φρεατίων υδρομετρητών. Ωστόσο, ο Δήμος αρνείται να αναγνωρίσει αυτό το ποσό καθώς όπως υποστηρίζει στη λίστα των οδών που έχει κοινοποιήσει η ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνονται οδοί όπου δεν έχουν εκτελεστεί τέτοιας φύσεως δημοτικά έργα. Επίσης, τονίζει πως σε κάθε περίπτωση υπεύθυνοι για την επισκευή της επιτρωσης και κατ' αντιστοιχία για την αναπροσαρμογή της στάθμης των φρεατίων παραμένουν οι εκάστοτε παρόδιοι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

Η διαφορά αυτή (που δεν είναι καθόλου αμελητέα και φτάνει σχεδόν στο μισό της συνολικής οφειλής) εξελίχτηκε σε μια ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο πλευρών που ξεκίνησε το 2009 για να φτάσουμε τον Ιούλιο του 2012 στην αποστολή ειδοποίησης από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ προς το Δήμο για να πληρώσει τις οφειλές του. Ο Δήμος απάντησε άμεσα με αποστολή εξωδίκου ζητώντας από την επιχείρηση να παύσει τις εις βάρος του χρεώσεις για “δήθεν ανυψώσεις φρεατίων” προειδοποιώντας σε διαφορετική περίπτωση για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος του.

Το επόμενο επεισόδιο ήταν το κατασχετήριο που έστειλε η ΕΥΔΑΠ σε όλες τις τράπεζες και η δέσμευση από την τράπεζα Millenium ποσού ύψους 211.000 ευρώ. Ο Δήμος απάντησε με αίτηση ανακοπής και αναστολής, αλλά το δικαστήριο απέρριψε στις 21 Δεκεμβρίου το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Χ-τύπου, Δήμος και ΕΥΔΑΠ είναι σε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Και ήδη, όπως μας ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, η επιχείρηση έχει αποδεχτεί να μη συμπεριληφθούν τελικά οι εργασίες που έγιναν στα φρεάτια.

• Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα: Διακανονισμός μέσα από σαράντα κύματα

Με την... δεύτερη κατάφερε το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας να εγκρίνει τον διακανονισμό που έχει συμφωνηθεί να γίνει, μεταξύ του Δήμου και της ΕΥΔΑΠ, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου ύψους 442.447,90 ευρώ για την κατανάλωση νερού την τελευταία 10ετία. Και λέμε «με την δεύτερη» γιατί χρειάστηκε να συγκαλεστεί δύο φορές το Σώμα, καθώς στην πρώτη συνεδρίαση δεν υπήρχε η απαραίτητη απαρτία λόγω της απουσίας σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και αρκετών δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης οι οποίοι ανήκουν στην λεγόμενη «ομάδα Γρετζελιά». Την επόμενη κιόλας ημέρα μετά τη μη πραγματοποίηση της συνεδρίασης η Δημοτική Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκάλεσε τους απόντες για την τακτική τους αυτή κι εξήγησε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί αν δεν υπάρξει σχετική απόφαση.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Την Πέμπτη 27/12/2012 συγκλήθηκε νέο Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό τη ψήφιση του συγκεκριμένου προγράμματος και σημαντικού διακανονισμού με την ΕΥΔΑΠ προκειμένου να αντιμετωπιστεί οφειλή 450.000 ευρώ, που προέρχεται από λογαριασμούς των τελευταίων 10 ετών, που ‘κληρονομήσαμε’. Ελπίζαμε ότι θα πρυτάνευε η λογική, καθώς η τελική ημερομηνία για ένταξη στο πρόγραμμα είναι η 31η Δεκεμβρίου, αλλά και η μη λήψη απόφασης για τα χρέη στην ΕΥΔΑΠ, δημιουργεί τον κίνδυνο δέσμευσης των μισθών των υπαλλήλων του Δήμου.” Μετά από αυτήν την ανακοίνωση και - σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- έπειτα από τηλεφωνική συζήτηση που είχε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Χαράλαμπος Μπόβος, με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Χάρη Τομπούλογλου, ορίστηκε συνεδρίαση την επόμενη ημέρα, στην οποία και πέρασε ομόφωνα το θέμα, καθώς είχε διαπιστωθεί η πολυπόθητη απαρτία.
xtypos.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ