2013-01-04 20:04:06
Φωτογραφία για FlashBack σε ό,τι αγαπήσαμε!!!
Tι λόγια θα μπορούσαμε να πούμε για μια ποπ σταρ;

Πολύ λίγα! Είδικα όταν αυτή μας έκανε τόσο περήφανους το 2005 εκτοξεύοντας την Ελλάδα στην κορυφή και σκαρφαλώνει στις καρδιές  μας στο νούμερο 1. Ο λόγος φυσικά για την Έλενα Παπαρίζου!

Η Έλενα Παπαρίζου γεννήθηκε στο Μπορός, Västergötland, Σουηδία, από Έλληνες γονείς μετανάστες, Γεώργιος και Ευφροσύνη Παπαρίζου και μεγάλωσε στο Έργκριτε,Γκέτεμποργκ. Και οι δύο γονείς της κατάγονται από την Καρδίτσα. Έχει μια αδερφή, τη Ρίτα και έναν αδερφό, τον Ντίνο. Ως παιδί δεν έκανε παρέα με πολλά παιδιά. Όπως δήλωσε, είχε ένα αναπνευστικό πρόβλημα από το οποίο υποφέρει μέχρι και σήμερα. Ακόμα και σήμερα δηλώνει πως μερικές φορές χάνει την αναπνοή της όταν βρίσκεται επάνω στη σκηνή, για αυτό και είναι εφοδιασμένη με σπρέυ για το άσθμα.

Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες εκδηλώθηκαν πολύ νωρίς και σύντομα άρχισε να τραγουδά, να χορεύει και να εκπαιδεύεται στην υποκριτική τέχνη σε συνδυασμό με τις ακαδημαϊκές σπουδές της στο σχολείο
. Όταν ήταν 7 ετών, άρχισε να μαθαίνει πιάνο, μπαλέτο και παραδοσιακούς χορούς. Στα δεκατρία της χρόνια η Έλενα κατάλαβε πως ήθελε να γίνει τραγουδίστρια και αποφάσισε να προετοιμαστεί για αυτό. Οι πρώτες μουσικές εμπειρίες της ήταν με την ελληνική μουσική στο ελληνικό της σχολείο. Όταν ήταν 14 ετών, η Έλενα δημιούργησε την πρώτη της μπάντα με το όνομα "Soul Funkomatic" μαζί με άλλα 3 παιδιά από τη Λατινική Αμερική. Το group έπαιζε μόνο hip-hop και μάζευε χρήματα για την ηχογράφηση τραγουδιών. Δύο χρόνια αργότερα, όταν η Έλενα ήταν 16, η μπάντα διαλύθηκε και η Παπαρίζου δέχτηκε διάφορες προτάσεις αλλά η μητέρα της ισχυριζόταν πως ήταν πολύ μικρή για να φύγει από το σπίτι. Το 1998, 13 από τους στενούς της φίλους πέθαναν από μια φωτιά σε ένα hip-hop party σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Γκέτεμποργκ όπου ικέτευε τη μητέρα της να της επιτρέψει να πάει αλλά τελικά δεν πήγε.

Συγκρότημα Antique [Επεξεργασία]

Παράλληλα με το σουηδικό και ελληνικό σχολείο (τα οποία παρακολουθούσε ταυτόχρονα), έκανε σπουδές στο θέατρο, το τραγούδι και το μιούζικαλ. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών σχημάτισε μαζί με τον Νίκο Παναγιωτίδη το συγκρότημα Antique. Το πρώτο single του συγκροτήματος με τίτλο «Ώπα Ώπα» έγινε πλατινένιο και έγινε μεγάλη επιτυχία σε όλη την Σκανδιναβία. Στο διαγωνισμό της Eurovision του 2001, οι Antique κατέκτησαν την τρίτη θέση με το τραγούδι «I Would Die for You». Η μουσική ήταν του Νίκου Τερζή και οι στίχοι του Αντώνη Παππά. Το single έγινε δύο φορές πλατινένιο στην Ελλάδα εκτοξεύοντας την καριέρα του group στην χώρα. Επίσης, έγινε μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι στα Ευρωπαικά clubs και ηχογραφήθηκε σε πολλές γλώσσες. Ως συγκρότημα Antique, η Έλενα και ο Νίκος, ερμήνευσαν με την Καίτη Γαρμπή το ντουέτο "άδικο και κρίμα", που συμπεριλήφθηκε στο δίσκο της Καίτης "απλά τα πράγματα".

Σόλο Καριέρα [Επεξεργασία]* 2004: Δίσκος "Προτεραιότητα" [Επεξεργασία]

Αν και το group σημείωσε μεγάλη επιτυχία, οι Antique διαλύθηκαν το 2003 και αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα χωρίς να αποκλείσουν την πιθανότητα να επανενωθούν στο μέλλον. Η Έλενα δήλωσε πως το group έκανε τον κύκλο του και ότι θα ήταν καλό να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους, ο καθένας μόνος του. Υπέγραψε συμβόλαιο με τη Sony BMG Greece και κυκλοφόρησε το πρώτο της single με τίτλο Αναπάντητες Κλήσεις το Δεκέμβριο του 2003 (το οποίο ηχογραφήθηκε ξανά στα Αγγλικά με τίτλο I Don't Want You Here Anymore). Το τραγούδι έγραψε ο Χρήστος Δάντης αποκλειστικά για την Έλενα. Το τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο, τόσο στα ραδιόφωνα όσο και στα επίσημα charts. Τελικά μετά από πολλές εβδομάδες παραμονής στα charts, το single έγινε χρυσό δίνοντας στην Έλενα την πρώτη της μεγάλη επιτυχία.

Το χειμώνα του 2003-2004, η Παπαρίζου άρχισε να κάνει εμφανίσεις με ονόματα του χώρου, όπως τον Αντώνη Ρέμο, στο νυχτερινό κέντρο Studio Πειραιώς. Την άνοιξη του 2004 κυκλοφόρησε τον πρώτο της solo δίσκο με τίτλο Προτεραιότητα. Από το δίσκο ξεχώρισαν πολλά κομμάτια, όπως τα Αντιθέσεις, Κάτσε Καλά και Στην Καρδιά Μου Μόνο Θλίψη, τα οποία αποτέλεσαν επιτυχίες της χρονιάς. Ο δίσκος έγινε διπλά πλατινένιος στην Ελλάδα και στην Κύπρο μετά τη μεγάλη νίκη της τραγουδίστριας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Η επιτυχία αυτή έδωσε ώθηση στην καριέρα της και την περίοδο 2004-2005, εμφανίσθηκε πλάι στον Σάκη Ρουβά και το Γιώργο Μαζωνάκη στο νυχτερινό κέντρο Fever. Το 2005 εμφανίστηκε και πάλι στο νυχτερινό κέντρο Fever με τον Γιώργο Τσαλίκη οπου παρουσίασε ένα φαντασμαγορικό πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

* 2005: Eυρωπαικός διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision [Επεξεργασία]

Η Έλενα Παπαρίζου στη Eurovision 2005.

Αργότερα η Παπαρίζου δέχτηκε πρόταση για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2005. Επιλέχθηκαν συνθέτες και γράφτηκαν 4 τραγούδια για την Έλενα, η οποία τα τραγούδησε στον εθνικό τελικό για την επιλογή του τραγουδιού. Τα τραγούδια ήταν τα εξής: My Number One, Let's Get Wild, The Light in Our Soul και OK. Τελικά, το τραγούδι My Number One ψηφίστηκε από το κοινό με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. Το υποψήφιο τραγούδι The Light in Our Soul αποκλείστηκε, επειδή διέρευσε νωρίτερα στο διαδίκτυο. Αργότερα, ηχογραφήθηκε και η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού με τον τίτλο Το Φως Στην Ψυχή. Η Παπαρίζου με το νικητήριο τραγούδι My Number Oneεκπροσώπησε τελικά την Ελλάδα και κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία το διαγωνισμό στην Αθήνα. Επίσης, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στα 50 χρόνια του διαγωνισμού. Μετά την επιτυχία της στη Eurovision επανακυκλοφόρησε το δίσκοΠροτεραιότητα σε Ελλάδα και Κύπρο, με έναν επιπρόσθετο δίσκο που περιείχε τα 4 τραγούδια του εθνικού τελικού και κάποιες αγγλικές εκδοχές παλαιότερων τραγουδιών μαζί με το τραγούδι Λουλούδια σε νέα εκδοχή. Συνολικά 10 κομμάτια.

Ωστόσο, ο δίσκος με τα 10 τραγούδια μόνο κυκλοφόρησε ξεχωριστά από τα τραγούδια που είχε ήδη ο δίσκος "Προτεραιότητα". Ύστερα, μια συλλογή με 16 τραγούδια εκ των οποίων τα 4 ήταν τα υποψήφια τραγούδια για την ελληνική συμμετοχή στον Ευρωπαικό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovisionκαι μερικά τραγούδια από το πρώτο της δίσκο Προτεραιότητα κυκλοφόρησαν σε πολλές χώρες της Ευρώπης με τίτλο My Number One.

Το καλοκαίρι του 2005 η Παπαρίζου περιόδευσε σε Αυστραλία και Βόρεια Αμερική μαζί με Έλληνες καλλιτέχνες όπως το Νίκο Κουρκούλη. Έλαβε επίσης τον τιμητικό τίτλο της Πρέσβειρας Του Ελληνικού Τουρισμού από το Υπoυργείο Τουρισμού της Ελλάδας και το τραγούδι My Number One χρησιμοποιήθηκε στα διαφημιστικά spot της χώρας διεθνώς. Το φθινόπωρο του 2005ηχογράφησε ένα νέο single με τίτλο Mambo!. To single περιείχε τα τραγούδια: Mambo! (στα ελληνικά και στα αγγλικά), Πάντα Σε Περίμενα, Αστέρια και Η Αγάπη Σου Δε Μένει Πια Εδώ. Το single έγινε πλατινένιο. Κυκλοφόρησε επίσης και στη Σουηδία φτάνοντας το νούμερο 1 και έγινε χρυσό πουλώντας πάνω από 25,000 αντίτυπα. Ο πρώτος δίσκος της Έλενας Προτεραιότηταεπανακυκλοφόρησε για τρίτη φορά στην Ελλάδα μαζί με την ευρωπαϊκή έκδοση και το single Mambo! με τίτλο Προτεραιότητα: Euro Edition + Mambo!.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το Mambo! αρχίζει να ακούγεται και να κερδίζει δημοτικότητα. Το video clip έχει κυκλοφορήσει στη Γαλλία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Το Mambo! αρχίζει σιγά σιγά να ανεβαίνει στα ευρωπαϊκά airplay charts καθώς το τραγούδι παίζεται σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για την προώθηση του Mambo! στο Ηνωμένο Βασίλειο κυκλοφόρησε ένα promo cd από την Βρετανική δισκογραφική εταιρία AATW (All Around The World) στις 13 Νοεμβρίου. Ένα remix του Mambo! συμπεριλήφθηκε στο νέο (και εξαιρετικά επιτυχημένο) Dancemania CD το οποίο κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο το τραγούδι απέτυχε να κάνει αισθητή την παρουσία του στα Βρετανικά charts. Στο APC All Time 1000 Tracks in Europe, τοMambo! βρίσκεται στη θέση 351, με 37 εβδομάδες παραμονής στο chart.[1]

* 2006: Δίσκοι "Υπάρχει Λόγος - The game of Love" [Επεξεργασία]

Μετά την νίκη της στο διαγωνισμό της Eurovision και την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα που εισέπραξε το επόμενο βήμα της θα ήταν καθοριστικό. Κυκλοφορεί τον δίσκο "Υπάρχει Λόγος" που περιέχει μερικά από τα μεγαλύτερα hit της καριέρας της. Τη μπαλάντα "Υπάρχει Λόγος", το χορευτικό "Gigolo" αλλά και το ρυθμικό "Αν είχες έρθει πιο νωρίς". Ο δίσκος απέσπασε πολύ καλές κριτικές τόσο για τα κομμάτια όσο και για τις ερμηνείες της Έλενας. Το κοινό αγάπησε εξίσου το άλμπουμ και γρήγορα έγινε πλατινένιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο άλμπουμ υπάρχει και ένα κλασικό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο "Le Bonheur" το οποίο η Έλενα διασκεύασε σε ελληνικούς στίχους της Ελεάνας Βραχάλη. Την ίδια χρονιά κάνει και το πρώτο της βήμα στη διεθνή αγορά με το άλμπουμ "The Game of Love". Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμη και στην Ιαπωνία. Ξεχώρισαν τα τραγούδια "Τhe game of Love", "Heroes", "Carpe Diem (Seize the day)", "Mambo", αλλά και οι δυναμικές μπαλάντες "Teardrops" και "Seven days". To άλμπουμ έγινε χρυσό στην Ελλάδα και τη Σουηδία ενώ πολύ καλή πορεία σημείωσε και στις διεθνείς αγορές χωρίς να έχει γίνει σημαντική προώθηση από την δισκογραφική εταιρεία της Έλενας. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται στο νυχτερινό κέντρο "Ιερά Οδός" με τον Πασχάλη Τερζή σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

* 2007: Βράβευση με το European Border Breakers Award & κυκλοφορία των soundtracks Μαζί Σου & Το Φιλί Της Ζωής [Επεξεργασία]

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του Midem, έγινε στις Κάννες η απονομή των European Border Breakers Awards, βραβείων που απονέμονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε 10 νέους Ευρωπαίους καλλιτέχνες που κατάφεραν με το ντεμπούτο άλμπουμ τους να "σπάσουν" τα σύνορα της χώρας τους και να σημειώσουν επιτυχία και σε άλλες Ευρωπαϊκές αγορές, όπου η Έλενα Παπαρίζου παρέλαβε το βραβείο από τον κο Jan Migel, Επίτροπο Πολιτισμού της Commision για την επιτυχία του άλμπουμ της "My Number One" (η Ευρωπαϊκή έκδοση του cd "Προτεραιότητα"), ενώ ερμήνευσε από το νέο ξενόγλωσσο album την επιτυχία της με τίτλο "Teardrops". Στις αρχές του 2007, κυκλοφορεί το τραγούδι Μαζί Σου, το οποίο αποτέλεσε το soundtrack της ομώνυμης τηλεοπτικής του Mega και κυκλοφόρησε επίσης στο cd - single Φως. Το Μαζί σου αποτέλεσε άλλη μια εμπορική επιτυχία για την Έλενα αφού παρέμεινε στην πρώτη θέση του Ελληνικού Airplay Chart για 12 εβδομάδες ενώ για το soundtrack της σειράς ηχογράφησε και ένα δεύτερο τραγούδι, το Να ξυπνάω και να 'μαι μαζί σου.

Τον Μάιο κυκλοφορεί το cd - single Φως το οποίο περιελάμβανε πέντε νέα τραγούδια, το ομώνυμο Φως (Shine), το Μαζί σου , μια επανεκτέλεση του Le Temps de Fleurs & τις διασκευές Μη Φεύγεις & Αν Εσύ Μ 'Αγαπάς (Pour Que Tu M'aimes Encore). Το cd - single συμπεριλαμβανόταν επίσης στο repackaging του πλατινένιου album Υπάρχει λόγος μαζί με τα τραγούδια Που Πήγε Τόση Αγάπη (Summer Mooonlight Mix) & Η Αγάπη Σου Δε Μένει Πια Εδώ (Aşkın Açamadığı Kapı (Adam Gibi). Κυκλοφόρησε επίσης μια διασκευή του 3 Is A Magic Number, των Blind Melon, στη Σουηδία, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής διαφήμισης για μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ενώ ηχογράφησε μαζί με τον Νίκο Αλιάγα το ντουέτο Ζήλια Μοναξιά, τη διασκευή δηλαδή του L'Envie d'Aimerτου Pascal Obispo, για το album Rendez - Vouz του Νίκου Αλιάγα. Ακόμη, ως εκπρόσωπος της Nokia στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, για προώθηση, το τραγούδι Όλα Είναι Μουσική.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί το τραγούδι Το Φιλί Της Ζωής, που αποτέλεσε το επίσημο soundtrack της ομώνυμης ταινίας και κυκλοφόρησε αργότερα ως bonus track στο album της Βρίσκω Το Λόγο Να Ζω. Το τραγούδι έφτασε εως την 1η θέση του Ελληνικού Airplay Chart ενώ ήταν το πρώτο digital single στην Ελλάδα που έγινε χρυσό με περισσότερα από 30.000 downloads σύμφωνα με την IFPI.

* 2008: Δίσκος "Βρίσκω Tο Λόγο Nα Ζω" [Επεξεργασία]

Δύο χρόνια μετά έρχεται το τρίτο άλμπουμ της Έλενας στο οποίο κάνει μια αλλαγή στο ύφος της και ακολουθεί πιο pop/rock ήχους. Το άλμπουμ έγινε γρήγορα πλατινένιο ενώ ξεχώρισαν τα τραγούδια "Πόρτα για τον ουρανό", "Αγάπη σαν Ληστεία", το dance beat "Πυροτεχνήματα", "Το φιλί της ζωής" αλλά και η δυναμική μπαλάντα "Η καρδιά σου πέτρα". Την ίδια χρονιά εμφανίζεται και πάλι στην "Ιερά Οδό" με τον Πασχάλη Τερζή παρουσιάζοντας ένα σόου υψηλών προδιαγραφών και για ακόμη μια φορά σημειώνουν τεράστια επιτυχία. Το καλοκαίρι ξεκινά την πρώτη της μεγάλη περιοδεία με τίτλο "Αρχίζει το πάρτυ". Η περιοδεία έκανε 29 στάσεις σε όλη την Ελλάδα.

* 2009: Single Θα 'Μαι Αλλιώς & βράβευση με το MTV EMA Best Greek Act [Επεξεργασία]

Στις 25 Φεβρουαρίου του 2009, κυκλοφορεί το τέταρτο και τελευταίο single της Έλενας από το πλατινένιο album Βρίσκω Το Λόγο Να Ζω, το τραγούδι Είσαι Η Φωνή, παράλληλα με την κυκλοφορία & προβολή του ομώνυμου video clip από τη συναυλία της στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής της περιοδείας το 2008. Στις 10 Απριλίου, κυκλοφορεί το single Θα 'Μαι Αλλιώς, το οποίο έφτασε ως τη 2η θέση του Ελληνικού Airplay Chart ενώ κατέκτησε την 5η θέση στη λίστα με τα τραγούδια με το μεγαλύτερο airplay στην Ελλάδα για τη χρονιά 2009 σύμφωνα με την Nielsen Music Control. Παράλληλα συνεργάζεται με την εταιρεία αναψυκτικών ΗΒΗ Soft Drinks και αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο για τη διαφημιστική καμπάνια της, Φέρσου Φυσικά. Από τις 14 Μαΐου μέχρι το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, η Έλενα εμφανίζεται στη σκηνή του Thalassa People's Stage μαζί με τους Stavento, τους 15:50 & τον Λούκα Γιώρκα, ενώ στις 26 Μαΐου επιστρέφει στο 8ο live του MAD Secret Concert, το μουσικό θεσμό που η ίδια εγκαινίασε το Δεκέμβριο του 2005, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό live με τη συμμετοχή των συγκροτημάτων De Niro & 15:50 και των Γιώργου Σαμπάνη, Μύρωνα Στρατή & Δήμου Αναστασιάδη.

Το Σεπτέμβριο είναι υποψήφια για το βραβείο Best Greek Act, της κατηγορίας των Best Regional Acts των μουσικών βραβείων MTV Europe Awards, το οποίο κερδίζει και αμέσως διεκδικεί μια θέση για την επίσημη πεντάδα των υποψηφιοτήτων για το βραβείο Best European Act, όπου και κατακτά την 6η θέση στην τελική κατάταξη ανάμεσα στις υποψηφιότητες των άλλων χωρών.

* 2010: Δίσκος "Γύρω Aπό T' Όνειρο" [ tosokaki.blogspot.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Έφυγε» ο Νίκος Σαμαράς
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Έφυγε» ο Νίκος Σαμαράς
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ