2013-01-04 19:53:03
Φωτογραφία για Μπαρνιέ: Είμαστε στο δεύτερο ημίχρονο της κρίσης
Με σκληρό μάτς χωρισμένο σε ημίχρονα, παρομοίωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, τον αγώνα που δίνει η Ευρώπη ενάντια στην κρίση. Σε συνέντευξή του στο πολιτικο-οικονομικό περιοδικό L'Express εκτιμά, ότι... το πρώτο ημίχρονο το κέρδισε η Ευρώπη γιατί με τα μέτρα που πήρε, έδωσε στις αγορές να κατανοήσουν ότι δεν θα εγκατέλειπε την Ελλάδα εκτός ευρώ. Θα πρέπει όμως να κερδίσει και το δεύτερο ημίχρονο.

Ο διευθυντής του περιοδικού Κριστόφ Μπαρμπιέ, του έθεσε το ερώτημα εάν συμφωνεί και ο ίδιος με την πρόγνωση του Φρανσουά Ολάντ ότι η κρίση πλησιάζει στο τέλος της.

«Ναί, ξεπεράσαμε το κορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στο τέλος της Ανοιξης του 2012» απάντησε.

«Τα τρία πρώτα χρόνια, οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονταν συχνά σε θέση άμυνας και πήραν αποφάσεις με την πλάτη στον τοίχο.Τώρα η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις είναι εντυπωσιακή : Ρύθμιση των αγορών, εποπτεία, οικονομικός και δημοσιονομικός συντονισμός στην ευρωζώνη, μείωση των ελλειμμάτων στις χώρες που έχουν μεγάλο χρέος και τέλος το ζήτημα της ανάπτυξης, που προτείναμε και υποστήριξε η Γαλλία.


Από τις 29 Ιουνίου διαθέτουμε μια συνολική απάντηση σε μια συνολική κρίση και οι αγορές κατανόησαν ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, ότι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ήταν ισχυρές.

Αρχίζουμε να βλέπουμε τις πρώτες αισθητές βελτιώσεις των οικονομικών δεικτών.

Τα ισοζύγια πληρωμών συμμαζεύονται σε αρκετές χώρες και η αξιολόγηση της Ελλάδος αναβαθμίστηκε κατά έξι βαθμίδες. Οι βαριές προσπάθειες που κατέβαλαν οι λαοί αυτών των χωρών, με τη στήριξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αποδίδουν

καρπούς. Όμως βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου. Η κατάσταση παραμένει επισφαλής και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες. Ένα ματς ποτέ δεν κερδίζεται πριν το τέλος του δευτέρου ημιχρόνου» τόνισε ο επίτροπος.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ αποδέχθηκε στη συνέχεια ότι μπορούμε να μιλάμε για ομοσπονδοποίηση των τραπεζών, άν και η λέξη δεν ερμηνεύεται με τον ίδιο τρόπο στη Γερμανία, τη Γαλλία, ή τη Μεγάλη Βρεττανία.

Το ενιαίο νόμισμα είναι από τη φύση του ομοσπονδιακό, είπε. «Μια πιο ολοκληρωμένη οργάνωση του τραπεζικού τομέα, είναι λογική. Το ίδιο όπως ο συντονισμός των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη. Ο Ζακ Ντελόρ το είχε ήδη προτείνει τότε, μας έλλειψαν όμως. το συλλογικό θάρρος και η θέληση» υπογράμμισε.

Στο ερώτημα κατά πόσο ορισμένοι "τομείς κλειδιά" αξίζει να κρατικοποιηθούν σε επίπεδο ΕΕ, ο επίτροπος απάντησε : «Η κρατικοποίηση δεν είναι ταμπού! Ακόμα και οι 'Αγγλοι την μεταχειρίστηκαν για να σώσουν ορισμένες τράπεζες πριν λίγο καιρό. Αλλά ευτυχώς, ας ζήσουμε στην εποχή μας με άνοιγμα στους άλλους καλωσορίζοντας τους ξένους επενδυτές και υποστηρίζοντας τις γαλλικές επιχειρήσεις που εξάγουν και αναπτύσσονται στο εξωτερικό Αναφορικά με τη σχέση Μέρκελ- Ολάντ ο επίτροπος εκτιμά, ότι σε μία ένωση των 28 ( με την Κροατία), ο ιδιότυπος διάλογος ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία είναι όλο και πιό αναγκαίος, αλλά όλο και πιό ανεπαρκής.

«Είναι αλήθεια ότι Μέρκελ και Ολάντ δεν έχουν ούτε την ίδια ιστορία ούτε την ίδια πολιτική ευαισθησία, οπότε χρειάζονται χρόνο για να μάθουν και να δράσουν μαζί. Ο Μιτεράν και ο Κώλ, ο Σιράκ και ο Σρέντερ χρειάστηκαν και αυτοί τον χρόνο τους».

Για τον Μισέλ Μπαρνιέ, η στιγμή της αλήθειας θα είναι μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβρη, οπότε τα κράτη που θέλουν, θα δεσμευθούν μαζί, σε μια νέα φάση οικονομικής ολοκλήρωσης, φορολογικής και πολιτικής και σε μια νέα αναδιανομή εθνικής κυριαρχίας.

Καταλήγοντας ο γάλλος επίτροπος, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί, δεν διστάζει να επικρίνει την γαλλο-κεντρική, κατά τη γνώμη του, πολιτική των συμπατριωτών του.

«Μερικές φορές όταν παρατηρώ τη γαλλική πολιτική, τόσο επικεντρωμένη στο εξάγωνο (της γαλλικής επικράτειας), έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι θυσιάζουν το μέλλον για το παρελθόν…» καταλήγει ο Μισέλ Μπαρνιέ.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σοκ!! Πέθανε ο Νίκος Σαμαράς!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σοκ!! Πέθανε ο Νίκος Σαμαράς!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ