2013-01-04 08:19:06
Φωτογραφία για Ο Αλ Γκορ πούλησε το κανάλι του στο Al Jazeera
Το Al Jazeera ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά του Current TV, του τηλεοπτικού δικτύου που ίδρυσε ο Αλ Γκορ μαζί με επενδυτές.

Στόχος του Al Jazeera δεν είναι άλλος από το να πολλαπλασιάσει την παρουσία του στην αμερικανική αγορά, αλλά ήδη οι αντιδράσεις είναι έντονες καθώς οι διανομείς σαμποτάρουν τη συμφωνία.

Οι όροι της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστοί. Σύμφωνα με αναλυτές όμως, θα μπορούσε να είναι της τάξεως των 500 εκατ. δολ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ δήλωσε ότι με την εξαγορά αυτή θα ξεκινήσει ένα νέο ειδησεογραφικό κανάλι στις ΗΠΑ που θα είναι διαθέσιμο σε 40 εκατ. νοικοκυριά της χώρας. Πριν από την εξαγορά, το Al Jazeera είχε πρόσβαση σε 4,7 αμερικανικά νοικοκυριά. Το νέο κανάλι θα μεταδώσει πρόγραμμα εντός του 2013 και η έδρα του θα είναι στη Νέα Υόρκη. Το Al Jazeera όμως, σκοπεύει να ιδρύσει γραφεία σε πολλές αμερικανικές πόλεις και να διπλασιάσει το προσωπικό του στις ΗΠΑ.


Έτσι, το αραβικό δίκτυο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Εμίρη του Κατάρ και της οικογενείας του, έρχεται σε ευθύ ανταγωνισμό με αμερικανικά ειδησεογραφικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNN, το MSNBC και το Fox.

Οι αντιδράσεις όμως, είναι πολλές όπως και τα εμπόδια που δημιουργούνται στο Al Jazeera. Το Current TV έχει πρόσβαση σε 60 εκατ. αμερικανικά νοικοκυριά μέσω της δορυφορικής του μετάδοσης. Η Time Warner Cable όμως, η οποία δίνει την πρόσβαση σε περίπου 12 εκατ. νοικοκυριά, δήλωσε ότι θα σταματήσει τη μετάδοσή του σήματος του καναλιού. «Η συμφωνία μας έχει λήξει» αναφέρει λιτά η ανακοίνωση της Time Warner Cable, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση αυτή.

«Το Al Jazeera μπορεί να έχει μεγάλες τσέπες. Το πρόβλημα όμως, είναι στην πολιτική. Ο κόσμος στην Αμερική συσχετίζει το Al Jazeera με το μουσουλμανικό κόσμο, τον αραβικό κόσμο, ή τον ισλαμικό κόσμο και έχουν πρόβλημα με αυτό» εξηγεί ο Jimy Schaeffler, σύμβουλος εταιρειών συνδρομητικής τηλεόρασης και συμπληρώνει: «Έχουν ψυχολογικές, πολιτικές και συναισθηματικές ανησυχίες εναντίον του Al Jazeera».

To Current TV ιδρύθηκε το 2005, αλλά ποτέ δεν σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η τηλεθέασή του εκτιμάται ότι περιορίζεται σε 500.000 νοικοκυριά ημερησίως. Στα τέλη Οκτωβρίου, η διοίκηση του καναλιού επιβεβαίωσε ότι αναζητά αγοραστή. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ