2013-01-03 21:36:21
Φωτογραφία για Τα Funds των ΗΠΑ επιστρέφουν στην Ευρώπη
by  Mary Watkins

Τα αμερικανικά money market funds αύξησαν το άνοιγμά τους στις τράπεζες της ευρωζώνης επί πέντε συνεχόμενους μήνες στα τέλη του περασμένου έτους, καταδεικνύοντας την μεγάλη βελτίωση στην εμπιστοσύνη για την περιφέρεια, μετά τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Τα νέα στοιχεία της Fitch Ratingsδείχνουν ότι τα αμερικανικά κεφάλαια της αγοράς χρήματος αύξησαν το άνοιγμά τους στις τράπεζες της ευρωζώνης κατά 8% στα τέλη Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την 5η συνεχόμενη μηνιαία αύξηση. 

Τα ποσά που τοποθετήθηκαν σε γερμανικές τράπεζες εκτινάχθηκαν κατά 26% (βάση δολαρίου) ενώ τα ανοίγματα σε γαλλικούς οίκους αυξήθηκαν κατά 6% στην εξεταζόμενη περίοδο. 

Η σταθερή επιστροφή των money market funds των ΗΠΑ στην ευρωζώνη, αποτυπώνει τηνευρύτερη βελτίωση στην επενδυτική ψυχολογία απέναντι στην ευρωζώνη, από τότε που ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διασώσει το ευρώ και εισήγαγε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να βοηθήσει τις καταπονημένες τράπεζες της ηπείρου. 


Το 2011, καθώς κλιμακώνονταν τα προβλήματα στην Ελλάδα, τα αμερικανικά κεφάλαια άρχισαν να αποτραβούν κεφάλαια από τις τράπεζες της ευρωζώνης. Εκδηλώθηκε μια μικρή ανάκαμψη στην δραστηριότητα από τα funds στο ξεκίνημα του 2012, καθώς εκατοντάδες τράπεζες της ευρωζώνης αξιοποίησαν τα 3ετή longer-term refinancing operations της ΕΚΤ, πριν υποχρεωθούν τα κεφάλαια να αποσυρθούν ξανά το καλοκαίρι εξαιτίας των ευρύτερων προβλημάτων στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, ενώ τα μεγέθη της Fitchέδειξαν σταθερή αύξηση του ανοίγματος στις τράπεζες της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, το συνολικό ποσό που έχουν τοποθετημένα τα US money markets funds σε τράπεζες της ευρωζώνης παραμένει 60% χαμηλότερα από το ζενίθ του. 

Στα τέλη Μαΐου 2011, τα US money markets funds είχαν το 30,6% των χαρτοφυλακίων τους σε τράπεζες της ευρωζώνης, σε σχέση με 13,7% στα τέλη Νοεμβρίου 2012. 

Ο Martin Hansen, ιθύνων αναλυτής της Fitch σχολίασε ότι δύσκολα το άνοιγμα των funds στην ευρωζώνη θα επιστρέψει βραχυπρόθεσμα στα επίπεδα του Μαΐου 2011, ειδικά καθώς οι τραπεζικοί επόπτες της Ευρώπης προσπαθούν να περιορίσουν την χρήση βραχυπρόθεσμα δανεισμού σε δολάρια. 

«Οι ρυθμίσεις περί ρευστότητας της Βασιλείας ΙΙΙ θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο αντικίνητρο για την έκδοση βραχυπρόθεσμων χρεογράφων "χονδρικής", που αποτελούν την βασική επιλογή των money market funds,” σχολιάζει ο κ. Hansen. 

Εν μέσω των ρυθμιστικών απαιτήσεων και της υποτονικής ανάπτυξης, οι τράπεζες έχουν προσαρμόσει αναλόγως το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Πολλές έχουν μειώσει την εξάρτησή τους από τα αμερικανικά κεφάλαια της αγοράς χρήματος, καθώς είδαν πόσο ευμετάβλητα είναι σε καιρούς αστάθειας στις αγορές. 

Μεταξύ των prime money market funds που μετείχαν στην έρευνα της Fitch – τα οποία εκπροσωπούν τα 670 δισ. δολ. από τα 1,47 τρισ. δολ. σε υπό διαχείριση ενεργητικά των ΗΠΑ- η Ιαπωνία παρέμεινε η χώρα όπου έχουν το μεγαλύτερο τραπεζικό άνοιγμα. Εν μέρει αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιαπωνικές τράπεζες έχουν αγοράσει μερίδια από project financeευρωπαϊκών τραπεζών, που είναι διεθνή ενεργητικά αποτιμούμενα σε δολάρια.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Με Βιερινια στην Τουρκία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Με Βιερινια στην Τουρκία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ