2013-01-03 12:26:04
Φωτογραφία για Γερμανία: Σκάνδαλο με παραποίηση λίστας αναμονής για μεταμόσχευση
Σκάνδαλο ξέσπασε στην πανεπιστημιακή κλινική της Λειψίας, όπου παραποιήθηκαν στοιχεία ασθενών σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, προκειμένου να πάρουν ταχύτερα μόσχευμα.

Σε εσωτερικό έλεγχο που έγινε στην κλινική διαπιστώθηκε ότι οι γιατροί που ήταν επιφορτισμένοι με τον κατάλογο των ασθενών σε αναμονή για μεταμόσχευση ήπατος, αλλοίωσαν την κατάσταση της υγείας τους παρουσιάζοντάς τους ως ασθενείς σε αιμοκάθαρση και άρα εκτεθειμένους σε αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν. Με αυτόν τον τρόπο η περίπτωσή τους χαρακτηριζόταν επείγουσα και έτσι περνούσαν στις πρώτες θέσεις στη λίστα αναμονής για μόσχευμα.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 37 από τους 182 ασθενείς της λίστας αναμονής των ετών 2010 και 2011, που στην καρτέλα τους αναγράφηκε –ψευδώς– ότι υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση για να προτιμηθούν από άλλους που βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στη λίστα αναμονής.

Το περιστατικό δεν είναι πρωτοφανές στη Γερμανία. Ήδη από πέρυσι σε τρεις πανεπιστημιακές κλινικές έγινε αλλοίωση στοιχείων σε λίστες αναμονής ασθενών που περίμεναν για μεταμόσχευση.


Η πανεπιστημιακή κλινική της Λειψίας υποσχέθηκε την άμεση και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κλινικής καθηγητής Βόλφγκανγκ Φλάιγκ, οι τρεις υπεύθυνοι γιατροί, που τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα, είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων θα συνεχιστεί με γνώμονα την ποιότητα και την αξιοπιστία.

Η εισαγγελία της Λειψίας ξεκινά ανακρίσεις αυτεπάγγελτα για να διαπιστώσει εάν -λόγω της παραποίησης στοιχείων- πέθαναν ασθενείς που έχασαν τη σειρά τους στη λίστα αναμονής. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ