2013-01-03 10:17:58
Φωτογραφία για Ακριβά σχέδια για την κατασκευή τουρκικού αεροπλανοφόρου
Στελέχη της βιομηχανίας συναντούν τον Τ. Ερντογάν για να συζητήσουν τις προσφορές 

Επιμέλεια: Νατάσα Μπαστέα 

Πόλεμος προσφορών γίνεται από τρεις μεγάλες τουρκικές εταιρίες προκειμένου να αναλάβουν την κατασκευή του πρώτου αεροπλανοφόρου της Τουρκίας. Μάλιστα σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί στην Αγκυρα συνάντηση στελεχών της αμυντικής βιομηχανίας με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητηθούν οι προσφορές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαμπέρτουρκ», οι τρεις που ανταγωνίζονται για να αναλάβουν αυτό το σημαντικό - όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και πολιτικά - εγχείρημα είναι οι όμιλοι Κοτς, Καλκάνογλου και Καλκαβάν.

Προκειμένου να ενισχύσει τη ναυτική ισχύ της και να ανταποκριθεί στον ρόλο της διεθνούς δύναμης που θέλει να διαδραματίσει, η τουρκική κυβέρνηση αρχίζει τις προσπάθειες για την κατασκευή στη χώρα του πρώτου αεροπλανοφόρου της. Η Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) θα συζητήσει τις προσφορές προκειμένου να αποφασιστεί ποιος όμιλος θα εκτελέσει το έργο για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.


 

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου μήκους 220 μέτρων, που θα λειτουργεί ουσιαστικά ως πλωτή στρατιωτική βάση. Υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου τρία δισ. δολάρια. Αυτό όμως σημαίνει πως η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα προχωρήσει σε περαιτέρω εκσυγχρονισμό της, καθώς δεν διαθέτει αεροσκάφη με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

 

Αρχικά πάντως το σκάφος προβλέπεται να φιλοξενεί ελικόπτερα. Το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα κατασκευαστεί στα πρότυπα του ισπανικού αεροπλανοφόρου «Χουάν Κάρλος» (κατηγορίας L-61) που είχε επισκεφθεί πέρυσι την Κωνσταντινούπολη.

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Οι τρεις εταιρείες που διεκδικούν την κατασκευή του είναι: η RMK Marine, ιδιοκτησίας του ομίλου Κοτς, του μεγαλύτερου ομίλου επιχειρήσεων στην Τουρκία και από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης· τα ναυπηγεία Ντεζάν, ιδιοκτησίας του Τζενγκίζ Καπτάνογλου, προέδρου του Επιμελητηρίου Θαλάσσιου Εμπορίου· τα ναυπηγεία Σεντέφ που ανήκουν στον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Μετίν Καλκαβάν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περισσότερες πιθανότητες για την ανάληψη του έργου έχουν οι όμιλοι Κοτς και Καλκαβάν. 

 

Ο όμιλος Κοτς θεωρείται ότι έχει υποβάλει ένα πολύ ιδιαίτερο σχέδιο, ενώ ο όμιλος Καλκαβάν είναι εκείνος που είχε προτείνει ως μοντέλο το ισπανικό αεροπλανοφόρο «Χουάν Κάρλος».

 

Το πρώτο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας αναμένεται να εξοπλιστεί με συστήματα που του επιτρέπουν να πλέει διαρκώς επί 30 ημέρες σε απόσταση 1.700 ναυτικών μιλίων. Τα συστήματα που θα υποστηρίξουν τους χώρους όπου θα βρίσκονται τα αεροσκάφη καθώς και τη μετακίνησή τους θα είναι συμβατά με τα μαχητικά αεροσκάφη JSF (Joint Strike Fighter) τα οποία απογειώνονται και προσγειώνονται καθέτως. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Αγκυρα θα προχωρήσει στην αγορά τέτοιων αεροσκαφών τα επόμενα χρόνια. Το αεροπλανοφόρο θα μπορεί επίσης να μεταφέρει έως και 100 στρατιωτικά οχήματα. Στη δεξαμενή νερού του θα μπορούν να φιλοξενούνται δύο σκάφη χόβερκραφτ.

 

Κατά τη σημερινή συνάντηση στην Αγκυρα η Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας αναμένεται να αποφασίσει την κατασκευή και άλλων σκαφών για το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ