2013-01-02 14:22:03
Φωτογραφία για Ο Αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Βουλής Steve Georganas μιλά στο Θάρρος [video]
του Αντώνη Πετρόγιαννη

Ο Αυστραλός πολιτικός, με ρίζες από την Καλαμάτα, μιλά για την Ελλάδα της κρίσης, προτείνει λύσεις για το ξεπέρασμά της, αλλά και μας εξηγεί την ιδιαίτερη σχέση του μετανάστη με τον τόπο καταγωγής του.

Ο γνωστός Ελληνοαυστραλός συγγραφέας Χρήστος Τσιόλκας, όταν ρωτήθηκε σε μία από τις πολυάριθμες συνεντεύξεις του τι σημαίνει γι’ αυτόν η Ελλάδα, απάντησε: «Είχα έρωτα με την Ελλάδα και νόμιζα ότι μόλις βρεθώ εκεί, επιτέλους, θα κατανοήσω τον εαυτό μου, θα ολοκληρωθώ.

Στην Ελλάδα ανακάλυψα μια ελευθερία έκφρασης που έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την ψυχρότητα της αγγλοσαξονικής κουλτούρας, η οποία μου είναι πολύτιμη. Ανακάλυψα την επιμονή και το πάθος για την οικογένεια. Αλλά στο τέλος ανακάλυψα ότι ήμουν μη Έλληνας Έλληνας».

Για τον ομογενή πολιτικό (αντιπρόεδρος της Βουλής στην Αυστραλία), Στάθη Γεωργανά, τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα. Στην Ελλάδα, μας λέει σε συνέντευξή του, βρίσκει ένα κομμάτι από τον εαυτό του, που πάντα λείπει όταν είναι στην Αυστραλία.


Βέβαια, δε μιλήσαμε μόνο για συναισθήματα. Ο κ. Γεωργανάς μάς μίλησε για την Ελλάδα της κρίσης, κατέθεσε, μάλιστα, και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για το ξεπέρασμά της, άσκησε κριτική στον τρόπο δράσης του νεοναζιστικού μορφώματος που εμφανίστηκε έντονα τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, χτύπησε το καμπανάκι για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Ελλάδος και Αυστραλίας, ώστε να μη χάσει η ομογένεια τις ρίζες της.

Όλα αυτά και πολύ περισσότερα στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Η σχέση σας με τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα ειδικότερα ποια είναι; Κι αυτό, γιατί, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, έρχεστε σχεδόν κάθε χρόνο στην πατρίδα;

Ξέρετε η σχέση του μετανάστη με τη χώρα των γονιών του είναι ιδιαίτερη. Δύσκολα μπορεί να περιγραφεί πλήρως με λόγια. Όταν έρχομαι στην Καλαμάτα, συμπληρώνω ένα κενό από τα κομμάτια της ζωής μου.

Όταν είμαι στην Αυστραλία, δεν αισθάνομαι πλήρης. Για μένα είναι μια ανάσα ψυχής όταν βρίσκομαι εδώ. Θεωρώ πολύ σημαντικό ο άνθρωπος να μην αποκόπτεται από τις ρίζες του. Γι’ αυτό και επιδιώκω, σε κάθε ευκαιρία, να παίρνω μια μυρωδιά από τον τόπο μου.

Βέβαια, όντας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ένωσης Ελλήνων Βουλευτών, οι ευκαιρίες που έχω για να βρίσκομαι στην Ελλάδα είναι περισσότερες.

Πώς βλέπετε την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα;

Η κατάσταση, με τα μάτια ενός Έλληνα που ζει στο εξωτερικό, φαίνεται να είναι δύσκολη. Άλλωστε, για όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον και συνεχή ρεπορτάζ και από τις ξένες εφημερίδες.

Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Δεν μπορούν να μείνουν ως έχουν. Εξάλλου, η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της, έχει περάσει και έχει παραμείνει όρθια από πολέμους, εμφυλίους, καταστροφές, μετανάστευση. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να μην αντιμετωπιστούν με επιτυχία και τα σημερινά προβλήματα.

Ποιο είναι το κλίμα στην Αυστραλία για όσα συμβαίνουν εδώ;

Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα δύσκολο οικονομικό σταυροδρόμι. Μάλιστα, δε σας κρύβω ότι πολύς κόσμος ενδιαφέρεται σχεδόν καθημερινά για όσα συμβαίνουν. Όχι μόνο οι Ελληνοαυστραλοί, αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες. Σε προσωπικές συζητήσεις που έχω, όλοι με ρωτούν για την κατάσταση εδώ. Πρέπει να γνωρίζετε ότι πάντα η Αυστραλία έτρεφε φιλικά αισθήματα προς τη χώρα μας και, επομένως, το ενδιαφέρον τους είναι κάπου δικαιολογημένο. Η ματιά τους δε, δεν είναι αρνητική ούτε επικριτική.

Από την πλευρά μας, σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να αλλάξει η κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Κι ένα από τα όπλα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στον υπερθετικό βαθμό είναι η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στον τουρισμό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευλογημένη, κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλος λόγος για κύμα Ελλήνων μεταναστών προς την Αυστραλία. Ισχύει αυτή η εντύπωση και πόσο εύκολο είναι, τελικά, για κάποιον να μεταναστεύσει;

Θα έλεγα ότι παρατηρείται ένα ρεύμα εισροής Ελλήνων στην Αυστραλία. Σχεδόν κάθε εβδομάδα στο γραφείο μου λαμβάνω διάφορα μηνύματα από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν τη διαδικασία που απαιτείται. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποια βήματα. Υπάρχουν μια σειρά από επαγγέλματα που η Αυστραλία θέλει μετανάστες. Όποιος έχει ειδικότητα σε ένα από αυτά, μπορεί να έρθει. Δεν μπορεί, όμως, κάποιος, έχοντας μόνο τουριστική βίζα, να παραμείνει στη χώρα. Αυτό δε γίνεται. Γενικότερα, δεν είναι εύκολο.

Βέβαια, για όποιον πληροί τα κριτήρια, τότε τα πράγματα είναι εύκολα, γιατί υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα στην Αυστραλία. Βέβαια, τα προβλήματα της γλώσσας ή της προσαρμοστικότητας σε έναν άλλο τρόπο ζωής υφίστανται. Άλλοι κανόνες, άλλα συστήματα διοίκησης.

Ας επιστρέψουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Θα ήθελα να μας σχολιάσετε ένα παράδοξο που… ανθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Πώς είναι δυνατό σε μια χώρα που έχει στείλει μετανάστες σε όλο τον κόσμο, που έχει φτιάξει μια δεύτερη Ελλάδα απανταχού της γης, κάποια ομάδα ανθρώπων να φέρεται απάνθρωπα στους μετανάστες που βρίσκονται εδώ;

Η μετανάστευση από την Ελλάδα προς το εξωτερικό ήταν μια πραγματικότητα, τουλάχιστον, μέχρι πρότινος. Κι αυτό συνέβαινε για μια σειρά από λόγους. Κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς. Κανένας δε φεύγει από τον τόπο του χωρίς λόγο. Δεν μπορείς να αφήσεις εύκολα την οικογένειά σου και να σηκωθείς να φύγεις. Πρέπει να υποφέρεις πραγματικά. Όσοι Έλληνες έφυγαν για το εξωτερικό, το έκαναν επειδή δεν περνούσαν καλά.

Το ίδιο συμβαίνει σήμερα σε άλλες χώρες. Γι’ αυτό και υπάρχει το μεγάλο κύμα μετανάστευσης προς την Ελλάδα. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας τους λόγους. Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι ο αριθμός των ξένων στην Ελλάδα είναι μεγάλος, Είναι κρίμα, όμως, να μη θυμόμαστε τι υποφέραμε ως λαός. Η συμπεριφορά μας προς τον ξένο πρέπει να έχει αυτό ως μπούσουλα.

Κατά τη γνώμη σας τι έφταιξε και η Ελλάδα έφτασε στη σημερινή δύσκολη κατάσταση;

Η χώρα είναι πλούσια. Αυτό που δε φρόντισε, όμως, ήταν να παράγει περισσότερα απ’ όσα εισάγει. Αυτό το θέμα θα πρέπει η κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα να το δουν περισσότερο προσεκτικά. Μόνο τότε θα επανέλθει και πάλι οικονομική ισορροπία.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εγώ στην Αυστραλία θα πρέπει να αγοράζω ιταλικό λάδι, γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι αυτό είναι αναμειγμένο με ελληνικό. Θα πρέπει η χώρα μας, η Μεσσηνία, να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα μιας σωστής πολιτικής διαχείρισης.

Το ρουσφέτι υπάρχει ως έννοια στην Αυστραλία;

(Χαμογελάει). Δε συμβαίνουν τέτοια πράγματα εκεί. Το σύστημα διοίκησης είναι διαφορετικό.

Υπάρχουν πολλοί Έλληνες στην Αυστραλία που έχουν ασχοληθεί με την πολιτική και τα έχουν καταφέρει. Ένας από αυτούς είστε, βέβαια, κι εσείς, όντας αντιπρόεδρος της Βουλής. Πιστεύετε ότι θα έρθει η στιγμή που θα έχουμε Ελληνοαυστραλό πρωθυπουργό;

Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες τα έχουμε καταφέρει και στην πολιτική, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα. Είχαμε υπουργούς, πολιτειακούς πρωθυπουργούς, δημάρχους. Γιατί, λοιπόν, να μην έρθει η ημέρα που στο τιμόνι της Αυστραλίας θα βρεθεί κι ένας Ελληνοαυστραλός;

Για τον Στάθη Γεωργανά τι σημαίνει η πολιτική;

Προσωπικά, θεωρώ ότι για να αλλάξει κάποιος τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω της συμμετοχής του στα κοινά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Βέβαια, είναι τεράστιο λάθος η πολιτική να θεωρηθεί ως επάγγελμα. Είναι άλλο πράγμα. Έχει πιο πολύ την έννοια της προσφοράς. Κι όλοι όσοι είμαστε εν ενεργεία πολιτικοί θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δε θα βρισκόμαστε σ’ αυτή τη θέση εσαεί.

Καθήκον μου είναι να προσπαθήσω να βελτιώσω τη ζωή των ανθρώπων που αντιπροσωπεύω.

Η δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέσω των κομμάτων. Κι αν κάποια ή κάποιοι δε μας αρέσουν, ας τους αλλάξουμε. Να μπουν στη θέση τους καινούργιοι, φρέσκα πρόσωπα.

Οι ομογενείς στην Αυστραλία κρατάνε ακόμα την ελληνικότητά τους μετά από τόσα χρόνια που λείπουν από την πατρίδα;

Μέχρι σήμερα τα πράγματα είναι καλά. Από εδώ και πέρα, όμως, θα πρέπει να δώσουμε μάχη. Έγινε, βέβαια, ένα σημαντικό βήμα με την καθιέρωση των νέων ελληνικών, ως δεύτερης γλώσσας, στα σχολεία της χώρας. Χρειάζεται να χαράξουμε μια στρατηγική, όμως, για να συνεχιστεί το δέσιμο με τις ρίζες μας. Θεωρώ ότι ένα από τα καλύτερα μέτρα θα ήταν τα ελληνόπουλα της διασποράς να έρχονται πιο τακτικά στην πατρίδα των γονιών τους. Κι εδώ θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία Ελλάδος και Αυστραλίας, αλλά και μεταξύ των παροικιακών κοινοτήτων.

Το μήνυμά σας στους Μεσσήνιους για το νέο χρόνο;

Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι υγεία και ευημερία στον καθέναν ξεχωριστά. Πιστεύω ότι το 2013 θα είναι καλύτερο για την Ελλάδα σε σχέση με τη χρονιά που φεύγει.

tharrosnews.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δείχνει έτοιμος ο Γκαρσία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δείχνει έτοιμος ο Γκαρσία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ