2013-01-02 11:52:27
Φωτογραφία για Ωρα για....rotation  στις αγορές
By  Ralph Atkins, Stephen Foley, Michael MacKenzie 

Οι αγρότες εφαρμόζουν την αποκαλούμενη «αμειψισπορά», την εναλλαγή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι, ώστε να εμπλουτίζεται το χώμα και να μεγιστοποιείται η καρποφορία. Καθώς ξεκινά το 2013, οι επενδυτές μπορεί να εφαρμόσουν την ίδια τακτική στις χρηματοοικονομικές αγορές. 

Οι στρατηγικοί αναλυτές παίζουν με την ιδέα να αναδειχθεί η φετινή χρονιά στην εποχή της «Μεγάλης Εναλλαγής», όπου θα παρατηρηθεί σημαντική επιτάχυνση των εκροών από ασφαλή, αλεξίσφαιρα στην ύφεση, ενεργητικά, όπως κρατικά ομόλογα, και η εισροή στις μετοχές. 

Οι επενδυτές βλέπουν τις κεντρικές τράπεζες να ρίχνουν τους σπόρους της οικονομικής ανάκαμψης και της εξομάλυνσης στην κρίση χρεών της ευρωζώνης. Και, παρά τις πρόσφατες νευρικές αντιδράσεις των αγορών σε κάθε κίνηση του πολιτικού δράματος στις ΗΠΑ, οι επενδυτές σε γενικές γραμμές διατηρούσαν εξαρχής την πίστη ότι κάποιου είδους συμφωνία θα βρισκόταν για να αποτραπεί ο «γκρεμός». 


Οι προσδοκίες για βελτίωση στην διεθνή οικονομία έχουν αυξηθεί, ενώ οι αποδόσεις από τις αγορές ομολόγων γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθούν, καθώς τα επιτόκια έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά. 

Ο Jay Mueller, portfolio manager της Wells Capital Management, σχολιάζει: "Ολοι κουνάνε τα δέντρα για πέσουν καρποί, αλλά δεν έχουν απομείνει και πολλοί στα κλαριά".

Οπότε είναι λογικό να παρατηρείται όλο και πιο φρενήρης «αναζήτηση απόδοσης» με τους συνήθως συντηρητικούς επενδυτές να αναζητούν πιο ριψοκίνδυνα ενεργητικά με καλύτερη απόδοση, όπως εταιρικά ομόλογα ή ομόλογα αναδυόμενων οικονομιών. 

Το 2012, παρατηρήθηκαν επάλληλοι κύκλοι ποσοτικής χαλάρωσης από την αμερικανική Federal Reserve, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποσχέθηκε να βάλει «πλάτες» στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης. Έτσι, τα επιτόκια διολίσθησαν σε ιστορικά χαμηλά, ενώ την ίδια ώρα απομακρύνθηκαν οι κίνδυνοι για αστάθμητα καταστροφικά γεγονότα που θα μπορούσαν να βυθίσουν τον κόσμο σε βαθιά οικονομική ύφεση. 

«Οι κεντρικές τράπεζες φούσκωσαν τεχνητά τις τιμές ενεργητικών,» τονίζει ο Andrew Balls, επικεφαλής διαχείρισης ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου της Pimco. “Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι; Υπάρχουν κίνδυνοι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής; Πρέπει να κάνουν παραπάνω κινήσεις οι κεντρικές τράπεζες για να διατηρηθεί το status quo;” 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέθεσαν δυναμικά ράλι από τα τέλη Ιουλίου, όταν ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Ακόμη και μετά την πτώση στα τέλη του έτους λόγω του αμερικανικού «γκρεμού», ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 έληξε το έτος με άνοδο 14% στο σύνολο της χρονιάς. Τα αμερικανικά χρηματιστήρια καταθέτουν ράλι μετά τις προεδρικές εκλογές, με τον S&P 500 να ακολουθεί με διαφορά μιας περίπου ποσοστιαίας μονάδας τις ευρωπαϊκές μετοχές. 

«Η λαθραία εναλλαγή» δρομολογείται ήδη, σημειώνει ο John Bilton, strategistευρωπαϊκών επενδύσεων στην BofA Merrill Lynch, που τονίζει ότι οι επενδυτές επιστρέφουν σε απαξιωμένες μέχρι πρόσφατα μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών. Πιστεύει ότι η «μεγάλη εναλλαγή» θα είναι ένα από τα «μεγάλα θέματα» των επενδυσεων στο 2013. «Οι μετοχές θα γίνουν πιο ελκυστικές επειδή έχουν ροπή προς την ανάπτυξη και προσφέρουν αποδόσεις που απλά δεν μπορούν να πάρουν οι επενδυτές από ομολογιακά χαρτοφυλάκια.” 

Το πρόβλημα με τις προβλέψεις για «μεγάλη εναλλαγή», όμως, είναι ότι οι ενδείξεις για ευρείας κλίμακας τάσης επενδύσεων σε μετοχές, δεν είναι συντριπτικές. Παρά τις ευοίωνες προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη, οι επενδυτές διατήρησαν τον Δεκέμβριο τις μετοχικές σταθμίσεις τους στα επίπεδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την διεθνή έρευνα της BofA Merrill Lynchμεταξύ των fund managers. “Αν και είναι πιο θετικοί οι διαχειριστές για τον κόσμο, δεν έχουν ακόμη βάλει τα λεφτά τους να δουλεύουν», παραδέχεται ο κ. Bilton. Η εξαίρεση ήταν τα hedge funds, που αύξησαν το καθαρό άνοιγμά τους στα χρηματιστήρια, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο 2006. 

Ορισμένοι προειδοποιούν ότι η αισιοδοξία αρχίζει να ξεφεύγει. «Οι αμερικανικές μετοχές είναι αποτιμημένες με βάση παράλογες προσδοκίες για τα περιθώρια κέρδους», ισχυρίζεται ο Paul Marson, chief investment officer της Lombard Odier. Για την Ευρώπη, παραμένει επιφυλακτικός σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά την βιωσιμότητα στις δημοσιονομικές θέσεις των κρατών που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ισπανία. Πάντως εντοπίζει ευκαιρίες:«Αγοράζοντας μια μετοχή, παίρνεις ένα δικαίωμα σε μια εταιρεία, και όχι σε μια κυβέρνηση. Θα ήθελες να κατέχεις μια συμμετοχή σε καλής ποιότητας επιχείρηση στην Ευρώπη ή ακόμη και στην Ιαπωνία σε σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις; Εγώ οπωσδήποτε θα ήθελα.» 

Αν η εμπιστοσύνη στην διεθνή οικονομική ανάκαμψη πράγματι καθιερωθεί, οι εναλλαγές στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια θα επιταχυνθούν. Θα δημιουργηθεί τότε ο κίνδυνος να μετατραπεί η «μεγάλη εναλλαγή» σε μεγάλη έξοδο από τα κρατικά ομόλογα και τα «υπερ-αγορασμένα» επιχειρηματικά ομόλογα. 

Λίγοι είναι οι επενδυτές που πιστεύουν ότι η Federal Reserve, η ΕΚΤ ή η Bank of England θα αρχίσουν να αποσύρουν τις στηρίξεις τους στις οικονομίες σύντομα, και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα προσπαθήσουν να κρατήσουν υπό έλεγχο την όλη διαδικασία. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να επαναληφθεί η αναταραχή που εκδηλώθηκε το 1994, όταν η Fed αιφνιδίασε τις αγορές με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους επενδυτές. 

«Αν η οικονομική ανάπτυξη επιταχυνθεί σε ένα οποιοδήποτε σημείο, τότε με τον αμίμητο τρόπο που έχουν, οι αγορές θα «προκαλέσουν» τις εξαιρετικές χαλαρές νομισματικές πολιτικές, πολύ πριν τεθουν σε εφαρμογή οι στρατηγικές εξόδου,» προειδοποιεί ο George Magnus, οικονομικός σύμβουλος της UBS. 

Οι πιθανότητες για ευμετάβλητες καταστάσεις είναι περισσότερες, γιατί ως αποτέλεσμα των ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων, οι τράπεζες έχουν μειώσει τα ανοίγματα ή τα αποθεματικά τους σε εταιρικά ομόλογα. Θα είναι οπότε δυσκολότερο να εκδηλωθεί ήπια κάποιο ξεπούλημα. 

Ορισμένοι ήδη κρούουν τους κώδωνες του κινδύνου. Οι επενδύσεις στην «ασφάλεια» των ενεργητικών σταθερού εισοδήματος θα γίνει ο νέος «αστάθμητος κίνδυνος» προειδοποιεί ηBlackRock στην έκθεση επενδυτικών προοπτικών 2013. 

Όπως και οι αγρότες, οι επενδυτές θα χρειάζεται να γνωρίζουν από πού φυσάει ο άνεμος... 

To Εuro2day.grενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ