2013-01-02 11:32:03
Φωτογραφία για Ρωσία: Απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο
Το 2013 έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής στη ρωσική οικονομία. Πολλοί αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι η εξάρτηση από την... πώληση υδρογονανθράκων θα αρχίσει να μειώνεται και θεμελιώδης παράγοντας αύξησης της οικονομίας θα γίνουν οι επενδύσεις.

Σήμερα είναι πλέον ολοφάνερο ότι για να επιτυγχάνεται ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας 5-6 % (σήμερα είναι 3-4 %) θα πρέπει να αυξάνεται επίσης ετησίως και η τιμή του πετρελαίου κατά 20 δολάρια. Όμως στα σημερινά επίπεδα των 100 δολαρίων κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αναμένεται. Για αυτό ακριβώς και η κύρια έμφαση πρέπει να δοθεί στις επενδύσεις.

Σε ότι αφορά τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες, έχουν επιτύχει το απαραίτητο επίπεδο επενδύσεων στην παραγωγή. Τώρα αυτό το βήμα πρέπει να γίνει από τις μεσαίου μεγέθους εταιρείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, περίπου το 70 % των εταιρειών είναι έτοιμες να υλοποιήσουν δικά τους επενδυτικά σχέδια τα επόμενα δύο χρόνια
. Η Ρωσία ενδιαφέρει επίσης μεγάλους ξένους επενδυτές. Για να δημιουργηθούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τις επενδύσεις ήδη έχουν γίνει ορισμένα βήματα, ειδικότερα, η απλοποίηση από τη ρωσική κυβέρνηση των φορολογικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις. Ιδιαιτέρως όλες εκείνες, που σχετίζονται με τις τακτικές φορολογικές δηλώσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι η ρωσική οικονομία δέχεται επιρροές από την πλευρά ΗΠΑ, Κίνας και Ευρώπης. Η κατάσταση στην ευρωζώνη απασχολεί ιδιαίτερα τους οικονομολόγους. Σύμφωνα με τις προγνώσεις τους στην ευρωζώνη επίκεινται όλες οι εκδηλώσεις της κλασικής ύφεσης: υψηλή ανεργία, χαμηλοί ρυθμοί αύξησης της παραγωγής και επιβραδυνόμενοι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ. Στη Ρωσία το σενάριο αυτό είναι δυνατό μόνο εφόσον οι τιμές του πετρελαίου μειωθούν σχεδόν κατά το ήμισυ. Μιλά ο οικονομολόγος Σεργκέι Γκούριεφ:

Για να ξεκινήσει η ύφεση στη Ρωσία, πρέπει να επέλθει ουσιαστική επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία και πρέπει να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου. Προς το παρόν αυτό είναι λίγο πιθανό. Εάν οι τιμές του πετρελαίου υποστούν σημαντική πτώση, τότε η κυβέρνηση θα αρχίσει να δαπανά πόρους από το Αποθεματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τον ειδικό, τα χρήματα του Αποθεματικού Ταμείου και του Ταμείου Εθνικής Ευημερίας επαρκούν για δύο χρόνια. Αλλά τέτοιο αρνητικό σενάριο είναι πιθανό μόνο στην περίπτωση, που οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν επί αρκετά μακρό χρονικό διάστημα. Και παρά το ότι αυτό το σενάριο σήμερα δεν εξετάζεται από κανέναν σοβαρά, πολλοί αναλυτές καλούν να εκπονηθούν εν δυνάμει σχέδια μείωσης των κρατικών δαπανών.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, η Ρωσία έχει εδώ ορισμένες επιτυχίες. Την περίοδο 2008-2009 σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν ορισμένοι μηχανισμοί για την υποστήριξη του υψηλού επιπέδου ρευστότητας των τραπεζών. Στο μέλλον δε αναμένεται για τους Ρώσους αύξηση του κόστους των δανείων και των προθεσμιακών καταθέσεων. Και αυτή η διαδικασία θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, είναι πεπεισμένη η κεντρική οικονομολόγος της Alfa Bank Νατάλια Ορλόβα:

Εάν ξεκινήσουμε από τις θεμελιώδεις προσεγγίσεις των πραγμάτων, τα επιτόκια πρέπει να κινηθούν υψηλότερα. Αλλά η ταχύτητα αυτής της κίνησης θα «φρενάρεται» έντονα από την επιθυμία και των παγκόσμιων χρηματιστικών Αρχών και της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας να υποστηρίζουν τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Γι’ αυτό δεν πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές των επιτοκίων, αλλά σταδιακά θα αρχίσουν σε κάθε περίπτωση να αυξάνονται και στη Ρωσία και παγκοσμίως.

defencenet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ