2013-01-01 17:42:33
Φωτογραφία για Η Ρωσία θα προμηθεύσει υποβρύχια στην Κίνα
Η Ρωσία και η Κίνα υπόγραψαν συμβόλαιο για την προμήθεια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας τεσσάρων ντίζελ-ηλεκτρικών υποβρυχίων του σχεδίου 1650 «Amur», έγραψε η ρωσική εφημερίδα «Kommersant». Η αξία του συμβολαίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μπορεί να ανέλθει στα 2 δισεκ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, βάσει του συμβολαίου τα δυο πρώτα υποβρύχια θα προμηθευτούν στην Κίνα από τη Ρωσία και άλλα δυο θα συναρμολογηθούν σε κινεζικά ναυπηγεία με τη συμμετοχή των Ρώσων προμηθευτών. Κατά τη συναρμολόγηση το ποσοστό των κινεζικών εξαρτημάτων θα αυξηθεί στο 30%.

Αυτό θα είναι το τρίτο συμβόλαιο αγοράς από μέρους της Κίνας ρωσικών υποβρυχίων στη μετασοβιετική περίοδο. Τη δεκαετία του ΄90 η Κίνα είχε αγοράσει παρτίδα από 4 ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια των σχεδίων 877 και 636, την δε πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα – άλλα 8 υποβρύχια του σχεδίου 636 και όλα εξακολουθούν να υπηρετούν στον κινεζικό στόλο. Λαμβανομένου υπόψη του κατασκευαστικού τους σχήματος, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είχαν δημιουργηθεί τα υποβρύχια του σχεδίου 041 (Yuan), καθώς και τα τελειοποιημένα υποβρύχια του σχεδίου 039V3 (Yuan II).


Οι Αμερικανοί ειδικοί επισημαίνουν την πρόοδο της Κίνας στη ναυπήγηση ντίζελ-ηλεκτρικών υποβρυχίων και ειδικότερα – στη μείωση του θορύβου τους. Σύμφωνα με την «Kommersant» στα υποβρύχια που θα κατασκευαστούν στη Ρωσία για το κινεζικό ναυτικό θα εφαρμοστούν κάποιες προηγμένες κινεζικές τεχνολογίες. Για παράδειγμα, ανεξάρτητες από τον ατμοσφαιρικό αέρα γεννήτριες στη βάση των κινητήρων Stirling.

Η αυξημένη ένταση στα θαλάσσια σύνορα της Κίνας αναγκάζει την κινεζική ηγεσία να επιταχύνει την οικοδόμηση του στόλου της, επιστρέφοντας γι΄αυτό το σκοπό στην πρακτική της αγοράς από το εξωτερικό. Τα σκάφη του σχεδίου 1650 αποτελούν νέα γενεά πολεμικών πλοίων.

Ο αριθμός των χρησιμοποιημένων σ΄ αυτά καινοτομιών σε σύγκριση με τα παλαιότερα σκάφη των σχεδίων 877 και 636 είναι τόσο μεγάλη, που έχουν δημιουργηθεί δυσκολίες στη διαδικασία των δοκιμών του πρώτου υποβρυχίου του σχεδίου Β585 «Αγία Πετρούπολη». Το σκάφος αυτό είχε παραδοθεί για χρήση στο Πολεμικό Ναυτικό το 2010. Αυτό το υποβρύχιο έχει τελειοποιημένη γεννήτρια, νέους συσσωρευτές και σύγχρονα συστήματα διεύθυνσης και ανίχνευσης.

Η συμμετοχή στην κατασκευή δυο υποβρυχίων θα εξασφαλίσει στους Κινέζους ναυπηγούς επιπρόσθετη πρόσβαση στις νεότατες ρωσικές τεχνολογίες στον κλάδο της ναυπήγησης υποβρυχίων. Αν η πρώτη πείρα αποδεχτεί θετική, δεν πρέπει να αποκλειστεί και νέο πρόγραμμα από κοινού παραγωγής υποβρυχίων αυτού του σχεδίου με την αύξηση σ΄ αυτό της κινεζικής συνιστώσας.

http://greek.ruvr.ru/2012_12_28/99541385/ 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ