2012-12-31 21:29:41
Φωτογραφία για Η «σκευωρία»
Του Ι.Κ.Πρετεντέρη

Για την οικονομία της συζήτησης θα δεχτώ ότι η εμπλοκή του Γ. Παπακωνσταντίνου στη λίστα Λαγκάρντ είναι «μια χοντροκομμένη σκευωρία» - όπως ισχυρίζεται ο ίδιος Ακόμη κι έτσι όμως προκύπτουν μερικές απορίες.

Οπως είναι γνωστό, ο Παπακωνσταντίνου είναι ο πρώτος παραλήπτης της λίστας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος τη λίστα δεν την παρέλαβε απλώς αλλά τη διέτρεξε ώστε να επιλέξει καμία εικοσαριά ονόματα και να τα δώσει στο ΣΔΟΕ για περαιτέρω έρευνα.

Σωστό; Σωστό.

Με άλλα λόγια ο Παπακωνσταντίνου είδε τη λίστα, άρα είδε και τους δικαιούχους των λογαριασμών στη λίστα που του παραδόθηκε από τους Γάλλους. Υποθέτω λοιπόν ότι μπόρεσε να αναγνωρίσει και τις εξαδέλφες και τους συζύγους τους.

Σωστό; Σωστό κι αυτό.

Πώς τότε όταν δημοσιοποιήθηκε προ διμήνου η λίστα δεν αντιλήφθηκε ότι οι επίμαχοι λογαριασμοί λείπουν;


Διότι αν αυτός παρέδωσε στον Διώτη τη λίστα ολόκληρη κι αν η λίστα δημοσιεύτηκε παραποιημένη, αυτό σημαίνει ότι η παραποίηση μεσολάβησε μεταξύ Διώτη και δημοσίευσης.

Γιατί λοιπόν δεν αντέδρασε αμέσως σε μια λαθροχειρία που ήταν προφανές ότι στρεφόταν εναντίον του εφόσον οσονούπω θα ερχόταν εκ νέου αυθεντικό αντίγραφο της λίστας από τη Γαλλία;

Γιατί άραγε δεν μίλησε από τότε για «χοντροκομμένη σκευωρία»;

Το βέβαιο είναι ότι στη σκυταλοδρομία των παραληπτών της λίστας, μόνο ο πρώτος παραλήπτης είχε την αντικειμενική ευχέρεια να την παραποιήσει.

Οι υπόλοιποι (Διώτης και Βενιζέλος) δεν θα τολμούσαν να το κάνουν διότι πάντα υπήρχε το ενδεχόμενο να είχε κρατήσει αντίγραφο ο προηγούμενος.

Ο Παπακωνσταντίνου απλώς παρέβλεψε το γεγονός ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός πρώτος παραλήπτης.

Ηταν οι Γάλλοι και είχαν όντως κρατήσει αντίγραφο.

Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να ξέρω πώς σκέφτηκε, ούτε τι ακριβώς θέλησε να κάνει.

Γιατί άραγε προσπάθησε να «προστατεύσει» συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία στο κάτω κάτω δεν είχαν κάνει και κανένα έγκλημα αν διατηρούσαν λογαριασμούς σε κάποια τράπεζα της Γενεύης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι η ευθύνη των πράξεων ή των παραλείψεων που του αποδίδονται είναι ατομική. Προφανώς θα λογοδοτήσει και θα κριθεί.

Από την άλλη πλευρά βεβαίως προκαλεί θυμηδία και η σπουδή διαφόρων πρωτοσπαθάριων της θλιβερής εκείνης εποχής, από τον Ραγκούση έως τον Καστανίδη, να νίψουν θορυβωδώς τα χέρια τους και να διαχωρίσουν απρόσκλητοι τον (μη εμπλεκόμενο) εαυτό τους.

Είναι ως γνωστόν οι μόνοι υπουργοί ελληνικής κυβέρνησης που προσγειώθηκαν στην Ελλάδα μετά την πτώση της κυβέρνησής τους ενώ έως τότε δεν διάβαζαν ούτε εφημερίδες!..

πηγή: tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ