2012-12-31 08:00:13
Φωτογραφία για Βασιλόπιτα, η κλασική (ΣΥΝΤΑΓΗ)
«Η αγαπημένη μου βασιλόπιτα (της μαμάς) που ανυπομονούμε κάθε χρόνιο για να την απολαύσουμε»

Μαρία Κοντοβά, Μαρούσι Αττικής

ΥΛΙΚΑ

- 1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο (βιτάμ ή γάλακτος)

- 6 αβγά (κρόκοι, ασπράδια)

- 6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι πολυτελείας

- ½ φλιτζ. καφέ κονιάκ

- 2½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

- 1 νεροπότηρο χυμός πορτοκαλιού 

- 1 κοφτό κουταλάκι σόδα

- 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού

- 2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ

- Ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. «Χτυπάμε» στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να «χτυπάμε» ρίχνοντας έναν-έναν τους κρόκους των αυγών αλλά και το κονιάκ. Καθώς «χτυπάμε» το μείγμα προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, στο οποίο έχουμε ήδη διαλύσει τη σόδα. Σε άλλο μπολ, «χτυπάμε» στο μίξερ τα ασπράδιαώσπου να γίνουν μαρέγκα. Παράλληλα, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα άλλο μπολ και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπεικιν πάουντερ. Στο μείγμα που έχουμε ετοιμάσει με το βούτυρο, ρίχνουμε εναλλάξ πότε από τη μαρέγκα και πότε από το μείγμα του αλευριού, συνεχίζοντας πλέον να ανακατεύουμε με το χέρι (με μαρίζ) ώσπου να γίνει ένας πηχτός χυλός.


2. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψάκι, αδειάζουμε το μείγμα, το ισιώνουμε με σπάτουλα και το ψήνουμε για μία ώρα στους 180οC ώσπου να αποκτήσει η πίτα το γνωστό λαχταριστό της χρώμα. Μετά, αφού χλιάνει αρκετά, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά

Μερίδες: 14+

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ"
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Λέει το «ναι» ο Τoροσίδης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Λέει το «ναι» ο Τoροσίδης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ