2012-12-29 17:51:03
Φωτογραφία για UBS: Κοινωνικοί και πολιτικοί οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη
Το γεγονός ότι ο χειρισμός της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει δημιουργήσει κάποια «δεδικασμένα» τόσο στο επίπεδο της ΕΚΤ όσο και της Ελλάδας, καταδεικνύοντας ότι... τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι διατεθειμένα κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθιστά πλέον την κρίση λιγότερο «τρομακτική» για τους επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε διαδικασία επαναξιολόγησης της προσέγγισής τους.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει σε έκθεση με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2012 ο στρατηγικός αναλυτής της UBS για τις αγορές συναλλάγματος, Beat Siegenthaler. Ο ίδιος σχολιάζει ότι οι μέχρι σήμερα χειρισμοί έχουν δημιουργήσει ένα βελτιωμένο «δίχτυ» ασφαλείας και δημιουργούν προϋποθέσεις για άμβλυνση της λιτότητας και ενίσχυσης της διαδικασίας ενοποίησης. Ωστόσο, διατηρούνται σημαντικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη και αυτοί δεν είναι άλλοι από το ενδεχόμενο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχή, σημειώνει ο Siegenthaler.


Όπως εξηγεί, μία εξέλιξη που δεν μπορούν να ελέγξουν οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη είναι η ενδεχόμενη εκλογική επιτυχία (ακόμα και νίκη) αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε χώρες-μέλη. «Είναι πλέον συνήθης η συζήτηση για το γεγονός ότι η Ευρωζώνη έχει περάσει το κρίσιμο σημείο-καμπή» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «το ράλι που ακολούθησε μετά τα χαμηλά του καλοκαιριού υπήρξε ιδιαίτερα ισχυρό και οποιοσδήποτε υπήρξε αρκετά γενναίος ώστε να ‘ποντάρει’ στην Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιταλία τα πήγε πολύ καλά».

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ενδεικτικά, έχει εμφανίσει κέρδη άνω του 80% από τον Ιούνιο, τονίζει ο αναλυτής της UBS. Το ερώτημα τώρα είναι αν η κίνηση αυτή έχει ολοκληρωθεί και αν θα γνωστά προβλήματα θα αρχίσουν ξανά να «στοιχειώνουν» την Ευρωζώνη και τις αγορές.

Το να υποθέτει κανείς ότι τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ όσο δείχνουν αποδείχθηκε γενικά μία επιτυχής στρατηγική μέχρι τώρα, σχολιάζει μεταξύ άλλων ο Siegenthaler, επισημαίνοντας όμως ότι αυτή τη φορά τα πράγματα ίσως είναι διαφορετικά. «Προφανώς, η Ευρωζώνη απέχει ακόμα πολύ από το να θεωρηθεί ‘άριστη οικονομική ζώνη’ και πιθανότατα ποτέ δεν θα τα καταφέρει. Αυτό όμως που έχει πραγματικά σημασία είναι το αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την ομαλή λειτουργία της, και πιστεύουμε ότι υπάρχει» αναφέρει ο ίδιος.

Το ελληνικό deal

Οι περισσότεροι επενδυτές εξεπλάγησαν από την ελληνική συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο μήνα, αναφέρει μεταξύ άλλων ο αναλυτής της UBS. Στη χώρα δόθηκε επιπλέον χρόνος δεκαετιών για την αποπληρωμή των δανείων της τρόικας, με επιτόκια κοντά στο μηδέν. Η μείωση στην καθαρή παρούσα αξία του χρέους ήταν πολύ σημαντική, ακόμη και αν η ονομαστική αξία του χρέους μένει να εξοφληθεί στο ακέραιο.

Το προφανές πολιτικό συμπέρασμα ήταν ότι, όσο η αρχή της πλήρους ονομαστικής αποπληρωμής παραμένει ανέγγιχτη, η πραγματική αξία του χρέους μπορεί να περικοπεί σοβαρά. Και οι δύο πλευρές (σ.σ. πιστωτές και Ελλάδα) θα πρέπει να είναι αρκετά ικανοποιημένες με αυτό το συμβιβασμό.

Πολλοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος που βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα θα πρέπει να περικοπεί κάποια στιγμή. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αλήθεια, αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, και όχι τόσο η συσσώρευση χρέους.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις άλλων χωρών, αν και αξιωματούχοι αμφισβητούν ότι η περίπτωση της Ελλάδας θα αποτελέσει προηγούμενο, με την πάροδο του χρόνου θα είναι δύσκολο να αντισταθούν στην πίεση της ίσης μεταχείρισης.

Επιπλέον, το ΔΝΤ έχει δείξει επίσης αξιοσημείωτη ευελιξία στο να αποδέχεται υψηλότερα επίπεδα του χρέους ως «βιώσιμα», θέτοντας δυνητικά άλλο ένα σημαντικό προηγούμενο από την άποψη ότι είναι διατεθειμένο να κάνει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
5 βότανα που αδυνατίζουν
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
5 βότανα που αδυνατίζουν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ