2012-12-29 15:08:58
Φωτογραφία για Τα 5 μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν το 2012
By Gideon Rachman

Όλοι συμφωνούν στο ότι η οικονομική και η πολιτική ισχύς μετακινούνται προς την Ανατολή. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει χτίσει μια ολόκληρη, νέα εξωτερική πολιτική πάνω σε αυτήν τη θεωρία - «τον άξονα στην Ασία». Ωστόσο, καθώς συγκεντρώνω την ετήσια λίστα μου με τα πέντε σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, διαπιστώνω ότι όσα έγιναν στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να κυριαρχούν με εντυπωσιακή δύναμη. 

Κατά τη διάρκεια του 2012, η «γηραιά Ευρώπη» έδειχνε να κρατάει τη μοίρα της παγκόσμιας οικονομίας στα τρεμάμενα χέρια της. Ο φόβος ότι η ευρωκρίση θα περάσει σε σοβαρή φάση ήταν το μόνιμο ζήτημα της χρονιάς. Μέχρι το καλοκαίρι, ορισμένοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού. 

Ο άνθρωπος που έφερε τη μεγαλύτερη εκτόνωση στο πρόβλημα ήταν ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν η ευρωκρίση ξεφύγει και πάλι από τον έλεγχο, τότε η υπόσχεσή του να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ, μαζί με την πρόσφατη δέσμευση για δυνητικά ατελείωτες αγορές ομολόγων, ίσως τελικά αποδειχθεί μικρή υποσημείωση στην Ιστορία. Για την ώρα, όμως, η παρέμβαση Ντράγκι πιστοποιείται περίτρανα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς. 


Τα γεγονότα 2 και 3, δηλαδή ο πόλεμος στη Συρία και η νίκη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, καταδεικνύουν ότι η Μ. Ανατολή συνεχίζει να απορροφά τον χρόνο, την ενέργεια και τις αγωνίες των παγκόσμιων ηγετών. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει αφαιρέσει 40.000 ζωές. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δείχνουν να παραμένουν αποφασισμένες να μη συρθούν σε εμπλοκή σε μία ακόμη διαμάχη της περιοχής.

Παραμένει μυστήριο τι θα ακολουθήσει μετά το καθεστώς Άσαντ. Αντιθέτως, η εκλογή του Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία της Αιγύπτου είναι ο μόνος και πολύ σημαντικός... ανεμοδείκτης για την κατεύθυνση που παίρνει η περιοχή. Η επικράτηση του Μόρσι και η δυναμική παρουσία των υπερφονταμενταλιστών στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο είναι η απόδειξη της αυξανόμενης ισχύος του πολιτικού Ισλάμ. Το γεγονός ότι ο Μόρσι μόλις κατάφερε να περάσει το αμφιλεγόμενο νέο σύνταγμά του από δημοψήφισμα δείχνει ότι ο αιγυπτιακός και ο αραβικός φιλελευθερισμός θα συνεχίσουν να υποχωρούν και την επόμενη χρονιά. 

Ήταν η χρονιά μεταβίβασης εξουσίας σε τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Στις ΗΠΑ και στη Γαλλία έγιναν προεδρικές εκλογές. Στην Ιαπωνία οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί επέστρεψαν στην εξουσία με νέο πρωθυπουργό τον Σένζο Άμπε. Και στην Κίνα διορίστηκε η νέα γενική γραμματεία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αν ο Σι Ζινπίνγκαποδειχθεί ο ηγέτης που θα κάνει τη μεταμόρφωση, τότε η ένταξή του στο πάνθεον της κινεζικής ισχύος θα θεωρηθεί οπωσδήποτε ένα από τα σημεία-κλειδιά του 2012. Για την ώρα, όμως, είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο. 

Όσο για τον Φρανσουά Ολάντ, που κέρδισε τη γαλλική προεδρία, δύσκολα θα φέρει τη μεγάλη αλλαγή. Και στην Ιαπωνία, κανένας ηγέτης των τελευταίων 20 ετών δεν έχει καταφέρει να ταρακουνήσει τη χώρα από τον οικονομικό λήθαργο. 

Ως εκ τούτου, η μόνη εκλογική αναμέτρηση που καταφέρνει να μπει στη λίστα μου με τα 5 σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες από τυπικής πλευράς δεν άλλαξαν κάτι. Η επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα είναι η ίδια συνέχεια. Όμως, ο πλανήτης θα ένιωθε πολύ διαφορετικά αν αυτές τις ημέρες περίμενε την ορκωμοσία του Μιτ Ρόμνεϊ. 

Πολλοί παρατηρητές της Κίνας συμφωνούν στο ότι η πτώση του Μπο Σιλάι, του χαρισματικού ηγέτη της επαρχίας Τσονκίνγκ, θα πρέπει να μπει στη λίστα. Αλλά όταν έγινε το συνέδριο του ΚΚΚ τον Νοέμβριο, η τάξη είχε ήδη αποκατασταθεί στην κορυφή της κινεζικής πολιτικής εξουσίας - τουλάχιστον επιφανειακά. 

Αντιθέτως, οι σχέσεις της Κίνας με τον έξω κόσμο βρίσκονται σε μία από τις πιο ταραγμένες φάσεις των τελευταίων ετών. Το γεγονός ότι η Κίνα και η Ιαπωνία διεξάγουν αθόρυβες στρατιωτικές αναμετρήσεις όσον αφορά την ιδιοκτησία ακατοίκητων νήσων στη Θάλασσα της Νοτίου Κίνας, είναι μια τρομαχτική ένδειξη για το μέλλον - ειδικά αφού η Αμερική έχει ξεκαθαρίσει ότι τα νησιά καλύπτονται από το σύμφωνο ασφαλείας Ιαπωνίας - ΗΠΑ. Γι’ αυτό και το 5ο και τελευταίο γεγονός που μπαίνει στη λίστα μου το 2012 είναι η διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας. 

Πολλά ακόμη γεγονότα δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο, όμως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ιστορία της φετινής χρονιάς. Ο τυφώνας Σάντι έπληξε τη Νέα Υόρκη και ίσως βοήθησε να γυρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε μια περίοδο όπου οι Αμερικανοί πολιτικοί είχαν σταματήσει να αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή, επανέφερε το θέμα στην ατζέντα. Η αιματοχυσία των παιδιών στο Κονέκτικατ ίσως προκαλέσει κάτι ανάλογο στον έλεγχο της οπλοκατοχής. 

Σε προσωπικό επίπεδο, η πιο αξιομνημόνευτη πολιτική συζήτηση που είχα τη φετινή χρονιά ήταν μια απογευματινή κουβεντούλα στο Πεκίνο με ομάδα Κινέζων διανοουμένων, που διαφωνούσαν με πάθος για το αν θα απέδιδε η φιλελεύθερη δημοκρατία στη χώρα τους. 

Το πιο ενδιαφέρον ταξίδι μου έγινε σε χωριά του Ούταρ Πραντές, την πολιτεία της Ινδίας που έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από τη Βραζιλία. Άντλησα τη μεγαλύτερη έμπνευση από τη συνάντησή μου με την Άουνγκ Σαν Σούου Κι, ο ρόλος της οποίας στη μεταμόρφωση της Μιανμάρ ήταν μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις της χρονιάς. Το πιο εντυπωσιακό γεγονός που παρακολούθησα ήταν οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του Πούτιν στη Μόσχα, τον ενθουσιασμό των οποίων καθόλου δεν πτόησαν οι παγωμένες θερμοκρασίες του ρωσικού χειμώνα. 

Επίσης, άντλησα πολλή σοφία για την τέχνη της ρητορείας από τις αντικρουόμενες ομιλίες του Ρόμνεϊ και της Μαρίν Λεπέν. Νομίζω ότι ποτέ δεν είδα άλλον μεγάλο πολιτικό να μιλάει με τόσο ξύλινη γλώσσα όσο ο Ρόμνεϊ στην ομιλία του μετά την ανάληψη του ρεπουμπλικανικού χρίσματος. Αντιθέτως, η Λεπέν έδειξε ότι η τέχνη της λασπολογίας και της δημαγωγίας είναι ολοζώντανη στη Γαλλία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη βραχνή από το τσιγάρο φωνή της να ζητά την αναγέννηση του έθνους. Ευτυχώς, όμως, αποδείχθηκε πολύ εύκολο να ξεχάσω την εκλογική της εμφάνιση. 

* To Εuro2day.grενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ