2012-12-28 14:38:10
Φωτογραφία για Σκελετοί στο ντουλάπι
Του Ι. Κ.ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ

ΠΑΝΕ ΣΧΕΔΟΝ τέσσερις μήνες που η λίστα Λαγκάρντ στοιχειώνει τη δημόσια ζωή της χώρας. Και ταυτοχρόνως εγκυμονεί απροσδιόριστες πολιτικές εξελίξεις.

ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ είναι ότι ένα νέο αντίγραφο της λίστας έφτασε επιτέλους στα χέρια των αρμόδιων ελεγκτικών και εισαγγελικών Αρχών - αν και έως τώρα οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς δεν έχουν πείσει για τη σοβαρότητα, την αμεροληψία και τη μεθοδικότητα των ενεργειών τους.

Ούτως ή άλλως, πάντως, οι έρευνες μπορούν να επιταχυνθούν χωρίς επιφυλάξεις κι αμφισβητήσεις.

ΤΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ είναι ότι γύρω από τη λίστα έχει ήδη στηθεί ένα τεράστιο εμπόριο εντυπώσεων, το οποίο δυσκολεύει εκ των πραγμάτων τους ενδεδειγμένους χειρισμούς.

Είναι περισσότερο από προφανές, για παράδειγμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει την υπόθεση σε προνομιακό πολιορκητικό κριό εναντίον του ΠΑΣΟΚ, με την ελπίδα όχι βεβαίως να λάμψει η αλήθεια αλλά να τσιμπήσει κανένα ψηφαλάκι.


Οπως είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε πρωτοφανή αμηχανία αφού η ίδια μεν δεν έχει τίποτα να κρύψει, αλλά μια ενδεχόμενη εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ εμπεριέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ, μεταξύ άλλων, ότι η δικογραφία που αφορά τον Ευ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη φτάσει στη Βουλή και τουλάχιστον ένα από τα κόμματα της συμπολίτευσης (η ΔΗΜΑΡ) έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής.

Διότι το πρόβλημα με την περίφημη λίστα είναι ακριβώς αυτό: κρατά το δεύτερο κόμμα της συμπολίτευσης (το ΠΑΣΟΚ) σε μια ιδιότυπη αλλά παρατεταμένη ομηρεία.

ΓΙ' ΑΥΤΟ καμία διεργασία στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να δρομολογηθεί πριν διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση Λαγκάρντ και πριν αξιολογηθούν πειστικά οι πράξεις και οι παραλείψεις των κυβερνήσεων και όσων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενεπλάκησαν στον χειρισμό της.

Υποθέτω άλλωστε ότι η εκκρεμότητα αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τις πρόσφατες επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ απέναντι στο ενδεχόμενο τέτοιων διεργασιών.

Κάτι υποψιάζονται ή απλώς κάτι φοβούνται.

ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι αυτή η σοβαρή εκκρεμότητα που στοιχειώνει την πολιτική ζωή της χώρας πρέπει να κλείσει και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Με όποιο κόστος.

Και ότι η συγκεκριμένη υπόθεση με τον συμβολικό χαρακτήρα που έχει αποκτήσει δεν μπορεί να κλείσει χωρίς πλήρη, σαφή και πειστικό καταλογισμό ευθυνών.

Χωρίς ονόματα, δηλαδή. Και χωρίς επιπτώσεις.

ΔΙΟΤΙ ΑΚΟΜΗ πιο βέβαιο είναι ότι το πολιτικό σύστημα δεν αντέχει άλλους σκελετούς στο ντουλάπι του.

Οχι μόνο επειδή η δημοκρατία απεχθάνεται ούτως ή άλλως τους σκελετούς.

Αλλά κι επειδή τα ντουλάπια του έχουν προ πολλού γεμίσει. 

 

πηγή: tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ