2012-12-28 10:06:19
Φωτογραφία για Τελευταίο αντίο στον διάσημο τηλεοπτικό «Εργένη»,
Ο Τζακ Κλούγκμαν (αριστερά) στο ρόλο του Οσκαρ Μάντισον και ο Τόνι Ράνταλ ως Φίλιξ Ανγκερ σε φωτογραφία προώθησης της τηλεοπτικής σειράς «The odd couple» («Οι εργένηδες»)

Ζουμπουλάκης Γιάννης

Πλήρης ημερών πέθανε ο αμερικανός κωμικός Τζακ Κλούγκμαν,

Χαρακτηριστική μορφή της αμερικανικής τηλεόρασης, γνωστός από σειρές που έχουν γράψει Ιστορία όπως το «Αταίριαστο ζευγάρι» («The odd couple») και το ιατρικού περιεχομένου «Quincy», ο αμερικανός ηθοποιός Τζακ Κλούγκμαν άφησε την τελευταία πνοή του σε ηλικία 90 ετών στο Νόρθριτζ της Καλιφόρνια. Επασχε από καρκίνο ο οποίος μάλιστα είχε διαγνωστεί το 1974.

Παρά το γεγονός ότι στην φιλμογραφία του Κλούγκμαν βρίσκεται το αριστούργημα του Σίντνεϊ Λουμέτ «Οι 12 ένορκοι» (1959) _ο Κλούγκμαν ήταν ο ένορκος νούμερο 5_ , η καριέρα του ηθοποιού στον κινηματογράφο υπήρξε μάλλον φτωχή και σε μικρούς ρόλους, όπως στις «Μέρες κρασιού και λουλουδιών» του Μπλέικ Εντουαρντς, στο «Αντίο Κολόμπους» του Λάρι Πιρς (μεταφορά του μυθιστορήματος του Φίλιπ Ροθ), ή στην αστυνομική περιπέτεια «Ο ντετέκτιβ» δίπλα στον Φρανκ Σινάτρα.


Αντιθέτως, τόσο στο Μπρόντγουεϊ όσο _κυρίως_ στην τηλεόραση ο Κλούγκμαν υπήρξε κάτι παραπάνω από παραγωγικός. Στην τηλεόραση αρχικώς έπαιζε σε δευτεραγωνιστικούς ρόλους σε γνωστές σειρές ή πρωταγωνιστικούς σε αυτοτελή επεισόδια των «Playhouse 90», «Studio one». Αργότερα «προήχθη» σε πρωταγωνιστή με το «Harris around the world» όπου υποδύθηκε τον υπεύθυνο συντήρησης ενός μεγάλου στούντιο. Στην δεκαετία του 1970 όμως, ο Κλούγκμαν έγινε πραγματικός σταρ και μάλιστα παγκοσμίου βεληνεκούς. Η ειρωνεία δε ήταν ότι είχε κλείσει πια τα 50 αφού έτος γεννήσεώς του ήταν το 1922.

Βασισμένο στο θεατρικό έργο του Νιλ Σάιμον, το «Αταίριαστο ζευγάρι» (που μεταδόθηκε με επιτυχία και από την ελληνική τηλεόραση με τίτλο «Οι εργένηδες») έπαιξε τεράστιο ρόλο στην αναγνώρισή του Τζακ Κλούγκμαν. Ηταν ο ατημέλητος, φωνακλάς και τσαπατσούλης αθλητικογράφος Οσκαρ Μάντισον, ο οποίος μπορούσε με μεγάλη ευκολία να σπάσει τα νεύρα του υποχόνδριου συγκατοίκου του, Φίλιξ Ανγκερ (Τόνι Ράνταλ). Και φυσικά το αντίθετο. Ο Φίλιξ με την μανία του για καθαριότητα και τάξη, έσπαζε τα νεύρα του Οσκαρ. Τους ίδιους είχαν παίξει με τεράστια επιτυχία στο σινεμά ο Γουόλτερ Ματάου (Οσκαρ) και ο Τζακ Λέμον (Φίλιξ) φτιάχνοντας ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ανδρικά ζευγάρια στην κινηματογραφική Ιστορία. Το ίδιο κατάφεραν οι Κλούγκμαν - Ράνταλ στην Ιστορία της τηλεόρασης.

Οι «Εργένηδες» κράτησαν από το 1970 ως το 1975 και κατά την διάρκειά τους ο Κλούγκμαν κέρδισε δυο βραβεία ΕΜΜΥ. Αμέσως μετά την λήξη της σειράς, ο κατά βάση κωμικός ηθοποιός ανέδειξε μια πιο δραματική πτυχή της γκάμας του παίζοντας τον ευσυνείδητο γιατρό Ρ. Κουίνσι της σειράς «Quincy» που είχε ακόμα πιο μεγάλη διάρκεια_ από το 1976 ως το 1983.

Ωστόσο, η συνεργασία του Κλούγκμαν με τον Τόνι Ράνταλ (1920 - 2004) στο «Αταίριαστο ζευγάρι»  ήταν εκείνη που μετέτρεψε και τους δυο, κυριολεκτικά σε θρύλους της σόου μπίζνες. Χρόνια αργότερα μάλιστα, το 1998, οι δυο ηθοποιοί ξαναβρέθηκαν μαζί σε μια θεατρική μεταφορά στο Μπρόντγουεϊ του «The sunshine boys», επίσης έργου του Νιλ Σάιμον. Και όσο για την αυτοβιογραφία του Κλούγκμαν που εκδόθηκε το 2005, τίτλος ήταν «Tony And Me: A Story of Friendship»: «Ο Τόνι και εγώ: Μια ιστορία φιλίας».

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Χορτόσουπα με τραχανά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Χορτόσουπα με τραχανά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ