2012-12-25 12:12:17
Φωτογραφία για Βιτόλο: «Δεν μας σέβονται...»
Ο Βίκτορ Βιτόλο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "GOAL", μίλησε για τα όσα έχει ζήσει στον Παναθηναϊκό έως τώρα και όσα θέλει να ζήσει από εδώ και πέρα Ο Ισπανός άσος αναφέρθηκε στο Τριφύλλι στις οικονομικές δυσκολίες, στον Φερέιρα, στον Ρότσα στο τι φταίει για το κακό αγωνιστικό πρόσωπο αλλά και την διαιτησία.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

-Λίγες ημέρες πριν από το ματς με τη Βέροια, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ήταν εντελώς διαφορετική η εικόνα της ομάδας. Κάνατε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια σας...

«Οι αισθήσεις από τότε που ήρθε ο νέος προπονητής είναι καλές. Ο προπονητής έχει κάνει μία δουλειά πολύ σημαντική όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι κι αυτό φάνηκε στα παιχνίδια, γιατί η ομάδα έπαιξε πολύ καλύτερα κι έτσι η ήττα κόντρα στη Βέροια δεν έχει καμία εξήγηση...

Κι αν ρωτήσετε (σ.σ. στην ομάδα) κανείς δεν μπορεί να απαντήσει το γιατί δείξαμε τόσο κακή εικόνα. Αλλά γνωρίζουμε πως αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί ξανά. Είναι έλλειψη σεβασμού προς εμάς, προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού και προς το τεχνικό τιμ, που έχει κάνει μία πολύ καλή δουλειά μέχρι σήμερα, ώστε να εμείς να την... πετάξουμε από το παράθυρο σε ένα ματς».


-Τι στόχους πιστεύεις ότι πρέπει να έχει ο Παναθηναϊκός από τώρα ως το φινάλε της σεζόν για να «σώσει» τη χρονιά;

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Να κερδίσουμε ή να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια που θα δώσουμε. Από εδώ και μπρος πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν πολύ καλό δεύτερο γύρο. Γιατί απλά μία καλή πορεία δεν φτάνει. Πρέπει να είναι πολύ καλή η παρουσία μας στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος.

Είμαστε μία ομάδα που πρέπει να παίζουμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όλα τα χρόνια. Οπότε πρέπει να τερματίσουμε στις πρώτες θέσεις για να συμμετάσχουμε στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν. Υπάρχει κι ένας τίτλος στο παιχνίδι ακόμα, το Κύπελλο, που με τη δική μου λογική είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να παλέψουμε για να τον κατακτήσουμε».

-Αν ήσουν ο... Αγιος Βασίλης, τι δώρο θα έκανες στον Παναθηναϊκό;

«Θα του έφερνα έναν τίτλο. Η προοπτική να κατακτήσω το Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό μου προκαλεί ενθουσιασμό. Μακάρι να το πάρουμε...».

-Με όσα προβλήματα έχεις συναντήσει στο διάστημα που βρίσκεσαι στον σύλλογο, πιστεύεις ότι ήταν σωστή απόφαση να γίνεις μέλος αυτής της ομάδας ή έχεις μετανιώσει που υπέγραψες στον Παναθηναϊκό;

«Δεν θα άλλαζα τίποτα ούτε τις άσχημες στιγμές που έχω ζήσει με τον Παναθηναϊκό. Δεν θα τις άλλαζα ούτε αυτές. Γιατί εγώ είμαι χαρούμενος εδώ. Νιώθω ότι με σέβονται, αξιολογούν τη δουλειά μου και ο κόσμος του Παναθηναϊκού με κάνει να νιώθω καλά. Καταλαβαίνω τους οπαδούς ακόμη κι όταν είναι θυμωμένοι με εμάς, γιατί ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος σύλλογος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, όλοι γνωρίζουν τον Παναθηναϊκό.

Οπότε παίζω σε ένα μεγάλο κλαμπ. Πώς μπορώ να μην είμαι περήφανος που ήρθα να παίξω για μία μεγάλη ομάδα; Θέλω να πετύχω σημαντικά πράγματα με τη φανέλα του και είμαι σίγουρος ότι συνεχίζοντας να δουλεύουμε έτσι όπως κάνουμε τώρα θα έχουμε επιτυχίες. Θα ολοκλήρωνα την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό χωρίς καμία αμφιβολία, χωρίς κανέναν ενδοιασμό! Αλλά σαφώς αυτά είναι πράγματα που δεν ξέρεις πώς θα στα φέρει το μέλλον».

Ο τελευταίος αγώνας του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα, η ντροπιαστική η ήττα απέναντι στη Βέροια, δημιούργησε ντόρο, επιτάχυνε εξελίξεις, δημιούργησε «σκιές» αν θέλετε, όλα όμως είχαν ως κοινό παρανομαστή την ντροπιαστική εικόνα της ομάδας.

"Δεν μπορεί να εξηγηθεί... Νομίζω ότι κανείς δεν την περίμενε. Είχαμε μία εικόνα πολύ κακή και όλοι είμαστε ντροπιασμένοι με το αποτέλεσμα αυτό. Νομίζω ότι ψυχολογικά είναι από τις χειρότερες στιγμές που έχουμε περάσει αυτή τη χρονιά και κανείς μας δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε ως ομάδα, όχι ο καθένας ποδοσφαιριστής ξεχωριστά. Σαν ομάδα πέσαμε όλοι»

-Αν ήσουν στη θέση του Ζεσουάλδο Φερέιρα τι δεν θα έκανες ή τι θα άλλαζες; Ποιο θεωρείς ότι ήταν το μεγαλύτερό του λάθος;

«Το πρόβλημα που είχε ο Φερέιρα ήταν ότι η ομάδα δεν συνδέθηκε μαζί του. Δούλεψε πάρα πολύ, έδωσε το 100%, αλλά στην ομάδα δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ προπονητή και παικτών. Αυτό που εκείνος ζητούσε οι ποδοσφαιριστές δεν είχαμε τον τρόπο να το μεταφέρουμε στο γήπεδο. Κι όταν αυτό συμβαίνει το καλύτερο είναι να το... σπάσεις, να το χωρίσεις. Οπως ένας γάμος, που παύει πλέον να λειτουργεί».

-Δεν ήταν κοντά με εσάς, τους ποδοσφαιριστές;

«Όχι, δεν είναι αυτό. Τις ποδοσφαιρικές του ιδέες δεν μπορούσαμε να εκτελέσουμε. Για να το καταλάβετε καλύτερα, μπήκαμε σε μία αρνητική δυναμική αποτελεσμάτων, η ψυχολογία των παικτών έπεσε κατακόρυφα και μετά αυτό δεν μπορούσε να αλλάξει. Και το καλύτερο είναι να χωρίσουν οι δρόμοι... Δεν υπήρχαν εσωτερικά προβλήματα, το γκρουπ εδώ είναι πολύ καλό, αλλά εμείς οι ποδοσφαιριστές ζούμε από τις νίκες μας. Και όταν έρχονται τα άσχημα αποτελέσματα, είδαμε την ομάδα σε πολύ χαμηλή θέση στη βαθμολογία. Και παίζουμε σε έναν σύλλογο που δεν είναι συνηθισμένος να βρίσκεται σ' αυτές τις θέσεις...».

-Αυτή η «ένωση» μεταξύ του Ζεσουάλδο και των παικτών υπήρχε την περασμένη σεζόν;

«Για ένα πολύ μεγάλο διάστημα ναι. Όπως σας είπα εμείς ζούμε από τις νίκες μας. Είμαστε σαν ένας... επιθετικός που ζει από τα γκολ. Αν δεν σκοράρει, καταστρέφεται...».

-Από τότε που ήρθες έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην ομάδα. Αλλιώς ξεκινήσατε, αλλιώς συνεχίζετε κι έρχονται κι άλλες αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό. Όλα αυτά επηρεάζουν;

«Αυτό που μετράει είναι να ενωθεί το γκρουπ, να γίνουμε ένα. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, δεν θα είναι καλό για το παιχνίδι. Ο στόχος είναι να κάνουμε μία ομάδα. Αν δεν ενωθούν οι παίκτες που έρχονται μ' αυτούς που είναι εδώ, δεν είναι καλό ούτε για τους μεν ούτε για τους δε. Οι μεγάλες νίκες, οι θρίαμβοι, οι τίτλοι επιτυγχάνονται μόνο όταν είσαι μία δεμένη ομάδα.

Το σημαντικό είναι να δουλεύουμε σαν ομάδα. Υπάρχουν στιγμές που όντως δουλεύουμε σαν ένα σύνολο. Από την άλλη υπάρχουν και παιχνίδια που συμβαίνει το ανάποδο. Κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται και τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα...».

-Τι έχει αλλάξει ο Ρότσα στην ομάδα και τι θα κρατούσες από αυτά που έχει αλλάξει; Πιστεύεις ότι αν κάποια από αυτά υπάρχει κίνδυνος να χαθούν στην πορεία;

«Έφερε φρέσκο αέρα στην ομάδα. Η ομάδα απελευθερώθηκε, δεν υπάρχει πια τόση πίεση, φέραμε ορισμένα καλά αποτελέσματα και αντιληφθήκαμε ότι μπορούμε να παίξουμε καλά ως ομάδα. Με τον Ρότσα παίξαμε καλό ποδόσφαιρο στην πλειοψηφία των αγώνων του έως τώρα. Με τις νίκες και τις καλές εμφανίσεις ανεβήκαμε θέσεις στη βαθμολογία και μαζί ανέβηκε και η ψυχολογία μας. Και κυρίως στο Γιουρόπα Λιγκ με σημαντικούς αντιπάλους, όπως η Τότεναμ, αντιληφθήκαμε ότι μπορούμε να κάνουμε καλά παιχνίδια.

Ο Ρότσα είναι πολύ καλός προπονητής. Είναι πολύ επικοινωνιακός με τους ποδοσφαιριστές, δουλεύει πολύ στον τομέα της ψυχολογίας και επιπλέον οι ποδοσφαιρικές ιδέες του είναι ξεκάθαρες. Θέλει να παίζουμε επιθετικό ποδόσφαιρο με ένταση και έχει αποδεχθεί ότι η ομάδα, παίζοντας έτσι όπως ο ίδιος θέλει, μπορεί να κάνει πολύ καλά παιχνίδια. Είναι πολύ καλά προετοιμασμένος και γνώστης, τόσο ο ίδιος όσο και το προπονητικό τιμ του.

Και πιστεύω ότι αυτό που έχει ενσωματώσει ο Χουάν Ραμόν στη νοοτροπία της ομάδας δεν μπορεί να χαθεί. Αυτά τα πράγματα τα έχουμε οικειοποιήσει ήδη. Ολοι είμαστε γνώστες του τι μπορούμε να καταφέρουμε. Κι αν δεν το κάνουμε, τότε σημαίνει ότι κάτι άσχημο συμβαίνει στα αποδυτήρια...».

-Αυτήν τη θετική αλλαγή που είδατε με τον Ρότσα, επιτεύχθηκε μέσα από καλά παιχνίδια και τις νίκες;

«Όχι, πάνω απ' όλα μέσα από τις προπονήσεις. Δουλεύουμε πολύ καλά και με τον καιρό έχουμε διορθώσει και διορθώνουμε αρνητικές πλευρές του παιχνιδιού μας. Και δεν υπάρχει αυτή η υπερβολική πίεση που υπήρχε πριν. Πάντα υπήρχαν ήττες, άσχημα παιχνίδια... Τώρα είναι διαφορετικά».

«Η άποψή μου είναι ότι στην πλειοψηφία των αγώνων μας έχουν αδικήσει. Πάνω απ' όλα αντιλαμβάνεσαι ότι ο τρόπος που σου συμπεριφέρονται σε πολλά παιχνίδια, στερείται σεβασμού! Αυτό είναι το χειρότερο. Και δεν είναι φυσικά ίδιος ο τρόπος με τον οποίο μιλάνε οι διαιτητές στους παίκτες της μίας ομάδας και της άλλης. Για παράδειγμα ο διαιτητής παίρνει μία απόφαση κι εσύ πηγαίνεις να διαμαρτυρηθείς και του λες ότι «νομίζω ότι έχεις κάνει λάθος». Χωρίς να του μιλάς με ασέβεια. Κι εκείνος σου απαντάει με αγένεια...».

-Επειδή ξέρουμε ότι σου αρέσουν τα τατουάζ, αν πάρεις κάποιο τρόπαιο με τον Παναθηναϊκό, θα χτυπήσεις ακόμη ένα;

«Πιθανώς θα το κάνω... Οχι εάν έχουμε πάρει έναν τίτλο. Κάνω τατουάζ πράγματα που είναι σχετικά με τη ζωή μου, με τις εμπειρίες μου. Καλές και κακές. Θέλω να θυμάμαι τις στιγμές και κάποια στιγμή -δεν ξέρω ακόμη πότε ακριβώς- σκοπεύω να κάνω τατουάζ το σήμα του Παναθηναϊκού».

-Είναι όμως προετοιμασμένοι οι νεαροί παίκτες για να μπουν σε μία δυναμική άμεσων αποτελεσμάτων και να αντέξουν τέτοια πίεση;

"Αν υπάρχει ένας παίκτης που δεν σηκώνει αυτήν την πίεση και δεν θέλει να παλέψει για τίτλους, αυτός δεν μπορεί να παίξει σε μεγάλη ομάδα. Οι παίκτες που έρχονται από την ακαδημία, ναι μεν είναι παιδιά ακόμα, αλλά είναι προετοιμασμένα. Πάρτε για παράδειγμα τον Μαυρία. Ο Φουρλάνος επίσης δουλεύει πολύ καλά, ο Χουχούμης θα γίνει πολύ καλός ποδοσφαιριστής, ο Καπίνο έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπιστεί την εστία μας με επιτυχία... Είναι έτοιμοι και μεταξύ αυτών και πολλοί άλλοι που υπάρχουν πίσω από αυτούς. Εχουν πολύ καλό μέλλον μπροστά τους».

-Αν ήσουν σκάουτ και δούλευες σε ομάδα του εξωτερικού, ποιον παίκτη θα επέλεγες από το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Υπάρχουν παίκτες στο πρωτάθλημα που είναι πολύ καλοί. Υπάρχουν ορισμένοι που επίσης θα μπορούσαν να παίξουν στον Παναθηναϊκό. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι το ίδιο να παίζεις στον Παναθηναϊκό σε σχέση με το να παίζεις σε κάποια άλλη ομάδα μικρότερου βεληνεκούς.

Το να έχεις καλή απόδοση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος, με το να έχεις εξίσου καλή παρουσία στον Παναθηναϊκό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Γι' αυτό κι εγώ ξεχωρίζω τους παίκτες που βρίσκονται στη δεύτερη ομάδα του συλλόγου, οι οποίοι δουλεύοντας θα γίνουν πολύ καλοί... Με μέλλον όχι μόνο στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και στο εξωτερικό»!

Για το πόσο επηρεάζουν τα οικονομικά προβλήματα, ο Βιτόλο τόνισε:

«Κοιτάξτε. Οικονομικά προβλήματα ο Παναθηναϊκός είχε από την αρχή της περασμένης σεζόν. Και η ομάδα ήταν στην πρώτη θέση σχεδόν όλη τη χρονιά.

Τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου τα ξέρει όλος ο κόσμος. Οι ποδοσφαιριστές το αποδεχόμαστε. Και δεν το αποδεχόμαστε μόνο αυτή τη σεζόν, το έχουμε αποδεχθεί εδώ και καιρό. Οπότε εμείς βοηθάμε τον σύλλογο. Γιατί εμείς θέλουμε τη σταθερότητα του συλλόγου. Είμαστε άνθρωποι που μπορούμε να δεχθούμε καθυστέρηση στις πληρωμές μας και να περιμένουμε ώστε το κλαμπ να βρει σταθερότητα. Κι αυτό κάνουμε μέχρι και σήμερα.

Δεν είναι ό,τι καλύτερο για οποιαδήποτε δουλειά. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Και ο κόσμος ολόκληρος. Οπότε αν κάποιος νιώθει επηρεασμένος, νομίζω ότι πρέπει να ξέρει και πως μπορεί να το χειριστεί. Η κρίση δεν επηρεάζει μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά όλη την κοινωνία. Είναι σημαντικό να βρεθεί η οικονομική σταθερότητα. Ξέρουμε ότι η διοίκηση δουλεύει πολύ για να το πετύχει και εμείς αξιολογούμε θετικά την προσπάθειά τους». goal24news
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ