2012-12-25 09:56:02
Φωτογραφία για Φιλόδοξη εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. επιδιώκουν οι ΗΠΑ για αγροτικά προϊόντα
Την άμεση έναρξη συνομιλιών για μια υπερατλαντική εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Στόχος είναι το άνοιγμα των προστατευόμενων γεωργικών αγορών της Ευρώπης, η εξάλειψη των δασμών και ο περιορισμός των κανονισμών που εμποδίζουν τις εμπορικές και διασυνοριακές επενδύσεις.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. εάν ευδοκιμούσε θα αποτελούσε μια από τις πιο περίπλοκες και φιλόδοξες συμφωνίες που έχουν επιχειρηθεί ποτέ, καθώς θα καλύπτει την οικονομική σχέση των δύο ισχυρότερων παγκόσμιων αγορών που αποτιμάται κοντά στα 700 δις ευρώ σε εμπόριο αγαθών και σε υπηρεσίες ετησίως.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, είναι πλέον πιο ανοιχτοί στην ιδέα από ότι πριν από λίγα χρόνια, αν και δεν δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό με τους Ευρωπαίους. Βλέπουν την εμπορική συμφωνία ως έναν τρόπο να ανοίξουν άμεσα τις αγροτικές αγορές της Ευρώπης και πιθανώς να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που κατέκριναν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια πολιτική απόφαση στην Ουάσιγκτον για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως εξηγούν οι ίδιοι στην WSJ, ο Barack Obama είναι υπέρμαχος της ιδέας, με προϋπόθεση ωστόσο να είναι «ολοκληρωμένη», να ανοίγει τις ευρωπαϊκές αγορές στις εξαγωγικές εταιρείες των ΗΠΑ και να ολοκληρωθεί σύντομα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο πειρασμός της ελευθερίας,
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο πειρασμός της ελευθερίας,
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ