2012-12-22 14:30:04
Φωτογραφία για ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Επίσκεψη για επανεκκίνηση των ελληνολιβυκών σχέσεων

Ο ΥΠΕΞ, Δ. Αβραμόπουλος

Σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων και αποκατάστασης του ρόλου που παραδοσιακά είχε η Ελλάδα στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε χθες την Τρίπολη της Λιβύης και είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η ελληνική αντιπροσωπεία έφτασε σε μια πόλη που τίποτα δεν θυμίζει τον σκληρό εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε στην ανατροπή του συνταγματάρχη Καντάφι.

Εκτός ίσως από τους ενόπλους που σε κάθε γωνιά της Τρίπολης φροντίζουν για την επιβολή της τάξης και το μεγάλο πρόχειρο νεκροταφείο δίπλα στην παραλία της πόλης όπου θάφτηκαν εκατοντάδες νεκροί της εξέγερσης Η Λιβύη διανύει ακόμη μια δύσκολη μεταβατική περίοδο προς την ομαλότητα, πορεία στην οποία και η Ε.Ε. αλλά και η Ελλάδα έχουν εκφράσει τη βούληση να συνεισφέρουν όχι τόσο με οικονομική βοήθεια, την οποία δεν έχει ιδιαίτερα ανάγκη η πλούσια σε ενέργεια χώρα της Βόρειας Αφρικής, αλλά κυρίως σε τεχνογνωσία και σε πολιτική στήριξη για τη διαμόρφωση νέων θεσμών και υποδομών.


Από την ατζέντα των σχέσεων με τη Λιβύη απομακρύνεται μετά και τις συνομιλίες χθες στην Τρίπολη το μεγάλο «αγκάθι» που είχε δημιουργηθεί με τις μεγάλες όφειλες της Λιβύης προς ελληνικά ιδιωτικά θεραπευτήρια και ξενοδοχεία που είχαν φιλοξενήσει σχεδόν πέντε χιλιάδες τραυματίες της εξέγερσης και του εμφυλίου πολέμου.

Οι οφειλές αυτές, που έφταναν το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν αρχίσει να εξοφλούνται μετά τη συμφωνία που υπήρξε με το λιβυκό κράτος, που προέβλεπε ένα κούρεμα της τάξης έως και 30%. Ενα ποσό όμως σημαντικό και για τα θεραπευτήρια και για τα ξενοδοχεία σε μια εποχή χαμηλής ρευστότητας στην αγορά.

Οι εκκρεμότητες

Μια από τις πιο σοβαρές εκκρεμότητες στις διμερείς σχέσεις παραμένει η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς τουλάχιστον τρεις προσπάθειες στο πρόσφατο παρελθόν (πριν διακοπούν από την εξέγερση) δεν ευοδώθηκαν λόγω των θέσεων της Λιβύης, η οποία δεν έχει υιοθετήσει το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν αποδέχεται την επήρεια των νησιών ούτε τη μέση γραμμή στη χάραξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων διερευνώνται επίσης και οι δυνατότητες συμμετοχής και ελληνικών επιχειρήσεων στο μεγάλο έργο ανοικοδόμησης της χώρας και κατασκευής νέων σύγχρονων υποδομών, με δεδομένη την πολυετή (αν και προβληματική πολλές φορές) παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Λιβύη.

Στο πλαίσιο της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, προβλέπεται η θεσμοθέτηση των 53 υποτροφιών Λίβυων σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχόλες της Ελλάδας και συμφωνία για τη στρατιωτική εκπαίδευση Λίβυων στις στρατιωτικές σχολές, με την καταβολή όμως διδάκτρων, συνεχίζοντας έτσι μια παράδοση από τη δεκαετία του ΄60.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΛΙΒΥΗ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ