2012-12-22 09:22:28
Φωτογραφία για ''ΠΕΣΜΕΝΗ'' Η ΑΓΟΡΑ (VIDEO)
Λίγες ημέρες απομένουν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και απ’ ό,τι φαίνεται η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα τις εορταστικές τους αγορές. Σύμφωνα με τους εμπόρους, η καταναλωτική δαπάνη της αγοράς είναι πεσμένη σε σχέση με πέρυσι, αν, και η πλειοψηφία των καταστηματαρχών έχει ρίξει τις τιμές ή έχει κρατήσει τις ίδιες με το προηγούμενο έτος. 

Σε μια δύσκολη περίοδο για τους καταναλωτές, αρκετοί είναι αυτοί που σε ό,τι αφορά το εορταστικό τραπέζι, αρκούνται στο να ψωνίζουν τα άκρως απαραίτητα και μόνο. Οι καταναλωτές επισκέπτονται τα μαγαζιά, μπαίνουν, κοιτούν, ρωτάνε άλλα δεν αγοράζουν. Και όταν αγοράζουν, παίρνουν μικρές ποσότητες. Πολύς κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά και αυτό φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι έμποροι.

Ενδεικτικά, το γουρουνόπουλο πωλείται προς 2,99 ευρώ το κιλό, το ντόπιο βοδινό προς 2,49 ευρώ το κιλό και το κοτόπουλο προς 2,39 ευρώ το κιλό.


Πάντως, σήμερα, τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, αναμένεται να κορυφωθεί η κίνηση στην Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας, καθώς χιλιάδες πολίτες από κάθε περιοχή της Αττικής θα βρεθούν στην κεντρική αγορά της πρωτεύουσας, προκειμένου να προμηθευτούν τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα για το οικογενειακό τραπέζι. Ενώ, τα καταστήματα θα παραμείνουν και αύριο, Κυριακή, ανοικτά.

ΣΔΟΕ: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά την εορταστική περίοδο

Τη συστηματική διενέργεια ελέγχων ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ, για όλες τις ημέρες των εορτών, ώστε να λειτουργήσει η αγορά χωρίς προβλήματα και να προστατευθούν οι καταναλωτές. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, αναφέρει ότι:«To Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στo πλαίσιο του προγράμματος εμφανών ελέγχων 2012-2013, κατά το χρονικό διάστημα από τις 22/12/2012 έως τις 10/01/2013 θα ελέγχει την διακίνηση των προϊόντων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών από τυχόν προσπάθειες αισχροκέρδειας και παραπλάνησης από πειρατικά και απομιμητικά προϊόντα. Επίσης, θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα σε όσους πωλούν εμπορεύματα ή παρέχουν υπηρεσίες χωρίς την έκδοση αποδείξεων. Για το λόγο αυτό πενήντα (50) και πλέον συνεργεία θα ελέγχουν σε 24ωρη βάση ολόκληρη την αγορά, χειμερινούς προορισμούς , πολυσύχναστες περιοχές με χώρους διασκέδασης, εμπορικά κέντρα κ.λ.π. Η παρουσία του Σ.Δ.Ο.Ε. θα είναι εμφανής και θα αναγνωρίζεται από την διακριτική εμφάνιση των ελεγκτών με τα ειδικά γιλέκα, φέροντα τα διακριτικά του Σ.Δ.Ο.Ε., στους σταθμούς διοδίων, στα λιμάνια της χώρας και στις κεντρικές αγορές χονδρεμπορίου».

Χρήσιμες οδηγίες του ΕΦΕΤ

Για την προμήθεια Κρέατος – Ζώα Κτηνοτροφίας (αρνιά, κατσίκια κλπ) :

Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2º – 5º C για το νωπό και σε θερμοκρασία – 18º C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

Για όλα τα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» ( «λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133 ) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL». Για τα σφάγια αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» ( «λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133 ) ή «ερυθρό» ( «ερυθρό Allura», χρωστική Ε 129 ) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.

Τα σφάγια αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (χρωστική Ε 155), δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

Τα σφάγια βοοειδή θα πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να συνοδεύονται από πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επί του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση δε κρέατος βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα «χώρα καταγωγής Ελλάδα» και η ετικέτα να έχει πλαίσιο χρώματος «μπλε του ουρανού».

Για την προμήθεια Πουλερικών (Γαλοπούλες – Κοτόπουλα κλπ) και προϊόντων πτηνοτροφίας :

Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες.

Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2º – 4º C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη – 18º C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία. Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας). Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.

Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κλπ) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. επίσης συνιστά στους καταναλωτές :

- Να αγοράζουν τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.

- Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες – ψυγεία και όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.

- Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κλπ).

- Τα μαγειρεμένα φαγητά να μην μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες. Η δε αποθήκευσή τους να γίνεται πάντοτε σε κλειστούς περιέκτες μακριά από νωπά τρόφιμα.

- Η διατροφή των ημερών να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο όπως παραδοσιακά αρμόζει και να συνοδεύεται με φυσική άσκηση ενώ η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο.

Τα ωράρια των καταστημάτων

Με το εορταστικό ωράριο λειτουργούν από την προηγούμενη Πέμπτη τα εμπορικά καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΑΘΗΝΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/12 09:00-18:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/12 10:00-18:00

ΔΕΥΤΕΡΑ 24/12 09:00-18:00

ΤΡΙΤΗ 25/12 ΚΛΕΙΣΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/12 ΚΛΕΙΣΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 27/12 09:00-21:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/12 09:00-21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/12 09:00-18:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/12 10:00 - 18:00

ΔΕΥΤΕΡΑ 31/12 09:00-18:00

ΤΡΙΤΗ 1/1 ΚΛΕΙΣΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/1 ΚΛΕΙΣΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/12 10:00 – 18:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/12 10:00 – 18:00

ΔΕΥΤΕΡΑ 24/12 10:00 – 18:00

ΤΡΙΤΗ 25/12 ΚΛΕΙΣΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/12 ΚΛΕΙΣΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 27/12 10:00 – 21:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/12 10:00 – 21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/12 10:00 – 18:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/12 ΚΛΕΙΣΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 31/12 10:00 – 18:00

ΤΡΙΤΗ 1/1/13 ΚΛΕΙΣΤΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/1/13 ΚΛΕΙΣΤΑ

 

με πληροφορίες από το Real.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ