2012-12-21 21:47:57
Φωτογραφία για Παραιτήθηκε ο Μάριο Μόντι..Σε «τροχιά» εκλογών η Ιταλία
Την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας υπέβαλε και επισήμως ο κ. Μάριο Μόντι, αμέσως μετά από την υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2013 στο κοινοβούλιο της χώρας. Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο θα αρχίσει από αύριο να συναντάται με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τυπικών αυτών διαβουλεύσεων, αναμένεται να προχωρήσει στην διάλυση του κοινοβουλίου, για να μπορέσουν να διεξαχθούν οι εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου του 2103.

 Ο κ. Μόντι είχε ανακοινώσει από πριν την πρόθεσή του να παραιτηθεί, σήμερα. «Απόψε θα μεταβώ στο προεδρικό μέγαρο και θα παραιτηθώ», δήλωσε μιλώντας κατά την συνέλευση των ιταλών πρέσβεων στην Ρώμη, την «τελευταία» που παρακολούθησε με «την ιδιότητα του πρωθυπουργού», όπως είπε, αφού υιοθετήθηκε και από τη βουλή της Ιταλίας ο προϋπολογισμός για το 2013. «Ήταν 13 δύσκολοι, αλλά συναρπαστικοί μήνες. Η Ιταλία σήμερα είναι πιο αξιόπιστη από ό,τι στο παρελθόν για τους ξένους επενδυτές. Ελπίζω η μεταρρυθμιστική δράση να μπορέσει να συνεχιστεί και στην επόμενη νομοθετική περίοδος», είπε ο κ. Μόντι, προβαίνοντας σε έναν σύντομο απολογισμό της πορείας του, κρατώντας τα «ηνία» της χώρας.


 Χθες, ο προϋπολογισμός για το 2013 ψηφίσθηκε από την ιταλική γερουσία. Έτσι, με 222 ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά έδωσε το αναγκαίο «πράσινο φως» στον νόμο για τον υποχρεωτικό ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν, ειδικότερα, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα και το κεντρώο UdC. Μετά και από τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, ακολούθησε υπουργικό συμβούλιο, όπου και ο κ. Μόντι υπέβαλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, την αίτηση παρίτησής του. Η ψηφοφορία, εκτός των άλλων, σηματοδοτεί και την προκήρυξη των πρόωρωων εκλογών, στις 24 Φεβρουαρίου. Σε αυτό το κλίμα, πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου μπορεί να μην εξασφαλίσουν την σταθερή διακυβέρνηση της χώρας. Η ενδεχόμενη ακόμα και κάθοδος του Μάριο Μόντι στην πολιτική αρένα, μπορεί να στερήσει ψήφους από την κεντροαριστερά, στις κρίσιμες περιφέρειες του ιταλικού Βορρά.

 Αν η μπερλουσκονική κεντροδεξιά καταφέρει να υπερισχύσει στις περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο), μια τυχόν συμμαχία της κεντροαριστεράς με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο που θα υιοθετήσει το «πολιτικό μανιφέστο Μόντι», μπορεί να μην εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στην γερουσία. Σε μια τέτοια περίπτωση, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και νέα προσφυγή στις κάλπες. Σε ό, τι αφορά στις μελλοντικές ενέργειες του κ. Μόντι, μέχρι την Κυριακή, αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του σχετικά με την πιθανότητα καθόδου του στην πολιτική. Θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να υποστηρίξει κεντρώες δυνάμεις του καθολικού κέντρου, χωρίς να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός.
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ