2012-12-21 09:55:03
Φωτογραφία για Μπακογιάννη: Άτολμο το φορολογικό νομοσχέδιο
Η Ντόρα Μπακογιάνη μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής υπογράμμισε ότι πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένα πράγματα στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε άτολμο.

«Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί σαφώς ένα πρώτο βήμα προς την απαραίτητη φορολογική μεταρρύθμιση. Θα μου επιτρέψετε όμως να το χαρακτηρίσω άτολμο και σίγουρα ένα σχέδιο νόμου που δεν αντιλαμβάνεται πλήρως και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία και την πίεση χρόνου.

Ένα φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να έχει δύο κύριους στόχους:

Από τη μία πλευρά σαφώς το εισπρακτικό σκέλος, από την άλλη όμως και το ανταποδοτικό που είναι βασικό για να ευνοηθεί κάθε μορφή επένδυσης και ανάπτυξης.

Ενώ λοιπόν το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών της χώρας, παρουσιάζει σοβαρά κενά ως προς τη φορολογική δικαιοσύνη και τον εκ νέου επιμερισμό των βαρών στα συνήθη υποζύγια.


Λυπάμαι δε πολύ που σήμερα δεν συζητάμε τις τελικές επικαιροποιημένες παρεμβάσεις, τις νέες διατάξεις για τη φορολογική διοίκηση και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το νομοσχέδιο είναι ημιτελές και δυστυχώς οι κύριες μεταρρυθμίσεις μετατίθενται για τον Ιούνιο του 2013», τόνισε αρχικά η κα Μπακογιάνη η οποία παραδέχτηκε ότι «το παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικά βήματα και συμφωνώ απόλυτα με αυτά. Όμως δεν τολμάτε να προχωρήσετε περαιτέρω. Και εντάξει, δεν σας ζητώ να υιοθετήσετε την πρόταση μου για 20% flat tax. Αν και δεν καταλαβαίνω γιατί το μπόρεσε η Φινλανδία και δεν μπορεί η Ελλάδα.

Υπάρχουν και άλλα που μπορούν να γίνουν. Σας καλώ να κάνετε τώρα το αυτονόητο: Μειώστε το ΦΠΑ. Διότι ο μειωμένος ΦΠΑ θα αυξήσει τα έσοδα κ. Υπουργέ. Είμαι βεβαία γι’ αυτό. Δυστυχώς σήμερα ενισχύουμε τη φοροδιαφυγή. Ας μην στρουθοκαμηλίζουμε. Δείξτε μου έναν Έλληνα που όταν του δίνεται η ευκαιρία να γλιτώσει την καταβολή ΦΠΑ, δεν το κάνει… Δημιουργούμε στην ουσία ένα νέο κομμάτιμαύρηςοικονομίας», επισήμανε, μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ